9 Απρ 2010

Θέμα αντισυνταγματικότητας του Καλλικράτη

Θέμα αντισυνταγματικότητας του Καλλικράτη ανέδειξε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος κατά την διάρκεια της συνέλευσης αυτοδιοικητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβγαλε αντισυνταγματική μεταφερόμενη αρμοδιότητα χωρίς την αποδοχή της αρμόδιας υπηρεσίας και χωρίς την ανάλογη κοστολόγηση και την μεταφορά πόρων.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ που κήρυξε αντισυνταγματική την μεταφορά της Πολεοδομίας στην Ναύπακτο αφού αυτή: πρώτον δεν ήταν επιθυμητή από τον ίδιο τον Δήμο Ναυπάκτου και δεύτερον δεν κοστολογήθηκε και δεν μεταβιβάστηκαν οι ανάλογοι πόροι σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογους πόρους με πολύ συγκεκριμένη διαδικασία κοστολόγησης και πρόβλεψης κωδικού στον ίδιο το νόμο που αποφασίζει την μεταφορά. Ο νόμος του Καλλικράτη είπε, προβλέπει μεταγενέστερο προεδρικό διάταγμα που θα κοστολογεί και θα καθορίζει τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες και αυτό είναι αντισυνταγματικό.
Δεύτερο και σημαντικότερο ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος η απόφαση του ΣτΕ ορίζει και μια νέα εκδοχή όπου για να μεταφερθούν κάποιες αρμοδιότητες πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τον υποδοχέα οργανισμό ο οποίος πάνω από όλα πρέπει να συμφωνήσει ότι είναι έτοιμος να την υποδεχθεί. Αυτή η νέα διάσταση του ΣτΕ βάζει σημαντικά ζητήματα στην εγκυρότητα του Προγράμματος Καλλικράτης.

Από την άλλη βέβαια ο κ. Ραγκούσης έχει τονίσει την συμμετοχή εκπροσώπου του ΣτΕ στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου για να θωρακιστεί συνταγματικά ο νόμος.

9/4/2010 από την ιστοσελίδα της ένωσης ιδιοκτητών τοπικών εφημερίδων Αττικής