11 Μαρ 2010

Η διαβούλευση για τον «Καλλικράτη»

ΜΠΟΡΕΙ τα θέματα που αφορούν τη φορολογική επιδρομή να έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, όμως για την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, υπάρχει και το ζήτημα του «Καλλικράτη».

Η κυβέρνηση θεωρεί τη διοικητική μεταρρύθμιση ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, πλην όμως στο ευρύτερο κοινό υπάρχει μία σύγχυση.

Τα πράγματα δεν είναι ξεκαθαρισμένα και η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της προσφιλούς για την κυβέρνηση διαδικασία της διαβούλευσης!..

Ελάχιστα γνωρίζουν οι πολίτες για τον «Καλλικράτη» και η μεγάλη αγωνία για τους σημερινούς εκπρόσωπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας είναι το τι θα γίνει με τους πόρους. Διότι έχουν το προηγούμενο με τον «Καποδίστρια», όπου οι δήμοι φορτώθηκαν με αρμοδιότητες, αλλά δεν εισέπραξαν από την κεντρική εξουσία τις αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις.

Αυτός- πέραν των άλλων- είναι και ο λόγος που σχεδόν όλοι οι δήμοι σήμερα είναι υπερχρεωμένοι.

Η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό. Υπάρχει μόνο μια πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), αλλά όλοι περιμένουν να δουν τις κυβερνητικές προτάσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι δήμοι. Σε όλες τις περιοχές γίνονται πολλές συζητήσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν εντονότατες διαφωνίες.

Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά συμφωνία. Ούτε οι Κυκλαδίτες θέλουν να συνεχίσουν να είναι στην ίδια περιφέρεια με τη Δωδεκάνησο και προτιμούν να προσαρτήσουν τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ η Δωδεκάνησος θέλει ξεχωριστή περιφέρεια επικαλούμενη πολλούς και διαφόρους λόγους. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βόρειο Αιγαίο.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τις συγχωνεύσεις των δήμων, όπου οι περισσότεροι νυν δήμαρχοι διαφωνούν με τον «Καλλικράτη» και σίγουρα θα βρουν τρόπους να αντιδράσουν, ακόμη και με ακραίους τρόπους. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «έναν δήμο σε κάθε νησί» εκτός εξαιρέσεων. Έτσι όλοι θέλουν να είναι στις... εξαιρέσεις!

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προσδιοριστεί για τις 14 Νοεμβρίου, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να υλοποιηθεί μια μεταρρύθμιση σε τόσο μεγάλο βαθμό. Άραγε θα προκάμει η κυβέρνηση ή θα έχουμε θερμό καλοκαίρι;

11/3/2010 από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ