17 Μαΐ 2010

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΤΑΞΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Έπεσε η …ταφόπλακα για την επαρχία Γορτυνίας, με τον ένα Δήμο «Τέρας- Έκτρωμα»!!!
Οι νέες ανακατατάξεις για έναν Δήμο σε όλη την Γορτυνία, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του «Καλλικράτη», που δόθηκε στη δημοσιότητα και όριζε 3 Δήμους για την επαρχία μας, μας βρίσκουν τελείως αντίθετους. Μας προκαλούν δε οργή, αηδία και αγανάκτηση για όσα απαράδεκτα στο παρασκήνιο διαδραματίστηκαν ερήμην του Αρκαδικού Λαού.
Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι με την νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, αποδυναμώνεται η ύπαιθρος χώρα, λαμβανομένου υπόψη ότι όσα εξαγγέλθηκαν και για τον «Καποδίστρια 1», σε μικρό βαθμό τηρήθηκαν απ’ όλες τις μετέπειτα Κυβερνήσεις. Ακόμα δε χειρότερη εξέλιξη πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και με τον «Καλλικράτη», λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών.
Ειδικά για την Αρκαδία στην διαφαινόμενη σαρωτική κατάργηση των 23 Δήμων, καταβλήθηκε προσπάθεια με κορυφαίους παράγοντες του τόπου μας, να βρεθεί η καλύτερη λύση και με τις λιγότερες αντιδράσεις. Και αυτό επιτεύχθηκε ώστε στο αρχικό σχέδιο του «Καλλικράτη» να δημιουργηθούν 7 νέοι Δήμοι, γεγονός που ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τόσον τους μόνιμους κατοίκους όσον και τους αλλαχού διαμένοντες Αρκάδες.
Όμως παραδόξως & ανεξήγητα από την επόμενη κιόλας ημέρα αναγγελίας του αρχικού σχεδίου, ορισμένοι τοπικοί παράγοντες (πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί) …. αφηνίασαν κυριολεκτικά με τους 7 προτεινόμενους Δήμους και περισσότερο με την ρύθμιση για την Γορτυνία! Αντιπρότειναν δε την δημιουργία 4 μόνο Δήμων, έναν για κάθε επαρχία! Τελικά στο τελικό Νομοσχέδιο…ξεφύτρωσαν 5 Δήμοι, με δύο για την Κυνουρία που προκλητικά αν και παραθαλάσσιοι, χαρακτηρίζονται ως… ορεινοί (!!!), ενώ στην Γορτυνία – κατ’ εξοχήν ορεινή και μειονεκτική περιοχή με τα 80 Δημοτικά Διαμερίσματα – πρώην Κοινότητες – και συνολικά πάνω από 135 χωριά (εξαιρουμένου του Δήμου Γόρτυνος, που εντάσσεται κακώς στο Δήμο Μεγαλοπόλεως), δημιουργείται μόνο ένας Δήμος- μαμούθ, ¨Δήμος -Τέρας¨ και αυτός…μη ορεινός!!!
Παραμένει όμως άγνωστο το πώς θα διοικηθεί αυτός ο «Δήμος…Έκτρωμα¨. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η απόσταση των δύο άκρων του νέου Δήμου (π.χ. Παύλια και Παραλογγοί), υπερβαίνει τα 120 χιλιόμετρα, ενώ για την έδρα του Δήμου τη Δημητσάνα, λόγω του κακού οδικού δικτύου, θα χρειάζεται κάποιος μακρινός Δημότης πλέον των δύο ωρών για μια υπόθεσή του π.χ. από τα χωριά Πέττα ή Ξηροκαρύταινα…ενώ από πλευράς χρόνου πιο κοντά είναι η Αθήνα, παρά η Δημητσάνα!!!
Τέλος ερώτημα γεννάται γιατί οι ως άνω πρωτοστατήσαντες δεν αντέδρασαν στη δημιουργία των δύο Δήμων στην Κυνουρία (Βόρειας και Νότιας) ή τέλος πάντων για να ¨διορθώσουν¨ την κατάσταση γιατί δεν συζήτησαν και για δύο τουλάχιστον Δήμους σε όλη την Γορτυνία (Άνω και Κάτω). Παράβλεψαν δε και τελείως μια διευρυμένη πρόταση για τον αρχικά προτεινόμενο Δήμο Λάδωνος από προσωπικότητες της Κάτω Γορτυνίας, για να επιτευχθεί εκεί η….πολυπόθητη ισόρροπη ανάπτυξη της Λίμνης Λάδωνα!
Θα μας δώσει άραγε κανείς μια πειστική απάντηση; Πολύ αμφιβάλλουμε…
Εμείς τολμούμε να πούμε ότι αυτή η οδυνηρή εξέλιξη θα έχει μελλοντικά δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλο τον Νομό. Λόγω των μεταδημοτεύσεων που ήδη σωρηδόν γίνονται, θα συρρικνωθεί πληθυσμιακά ακόμα περισσότερο ο τόπος, με άμεση επίπτωση – με την ευκαιρία της απογραφής του χρόνου- να μειωθούν σε δύο ή και σε μία οι έδρες των Βουλευτών του Νομού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα καταστεί δε έτσι ο «Καλλικράτης» η …ταφόπλακα για την Αρκαδία γενικότερα και την Γορτυνία ειδικότερα.
Πάντως έτσι διαμορφώνεται σήμερα η όλη κατάσταση και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΑΛΥΒΑΣ

«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ»