20 Μαΐ 2010

Χανιά: Αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη»

Να καταψηφίσουν στη βουλή το σχέδιο «Καλλικράτης», κάλεσαν σήμερα τους βουλευτές του νομού Χανίων, οι εκπρόσωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της περιοχής του Πλατανιά, αντιδρώντας στο γεγονός ότι, με βάση το σχέδιο, ο γειτονικός δήμος Νέας Κυδωνίας εντάσσεται στον δήμο Χανίων και όχι στον δήμο Πλατανιά.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης, πρότεινε στους δημότες της Νέας Κυδωνίας «να συνενωθούν για να συνεχίσουν μαζί την ανάπτυξη, που 30 χρόνια τώρα συντελείται στην περιοχή του βόρειου άξονα».

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαρρήξουμε αυτή την ανάπτυξη. Πρέπει να απολαμβάνουμε τις κοινές υποδομές, είτε αυτό είναι η ΔΕΥΑΒΑ, είτε ο ΤΟΕΒ και φυσικά οι σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται και στους δύο δήμους. Τα Χανιά θα είναι μια δυνατή μητρόπολη, έτσι κι αλλιώς», είπε ο κ. Τσαγκαράκης.

Ο πρώην δήμαρχος Πλατανιά, γραμματέας της ΤΕΔΚ Χανίων, Γιάννης Κοτσιφάκης, άφησε σαφείς αιχμές κατά πολιτικών παραγόντων: «ζητήματα όπως είναι η διαβούλευση, η διαφάνεια, η δημοκρατία και η προοπτική για ανάπτυξη, βαθμολογούνται με το απόλυτο μηδέν, ενώ άλλα ζητήματα, όπως το κρυφτούλι, που παίζουν όλοι οι παράγοντες μέσα στον νομό Χανίων και δεν καθόμαστε σε ένα τραπέζι για να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, βαθμολογούνται με άριστα».

Οι φορείς της περιοχής έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου 'Αξονα, υποστηρίζοντας πως ο ρόλος και η σημασία της αγνοήθηκαν στη σύνταξη του σχεδίου «Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει συνένωση της Νέας Κυδωνίας με τον μητροπολιτικό δήμο Χανίων και όχι με τον κοινών συμφερόντων και χαρακτηριστικών δήμο Πλατανιά. Ο Χρήστος Πραματευτάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Πλατανιά, τόνισε: «είναι κοινά αποδεκτό ότι το μεγαλύτερο έργο, που έγινε στον νομό τα τελευταία χρόνια είναι η ΔΕΥΑΒΑ. Αυτό επετεύχθη με κοινή προσπάθεια των δήμων Πλατανιά, Νέας Κυδωνίας, Βουκολιών και Κολυμπαρίου. Μέσα στη ΔΕΥΑΒΑ ζυμώθηκε η προοπτική για υψηλότερους στόχους. Κι ενώ αναμέναμε από το κράτος να επιβραβεύσει την προσπάθεια αυτή, έρχεται τούτο το κράτος να διασπάσει την προσπάθεια και να ακυρώσει τον στόχο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δημοτική αρχή και φορείς του Πλατανιά, αλλά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Νέας Κυδωνίας, ζήτησαν από τους τέσσερις βουλευτές του νομού να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου με την κυβέρνηση, ώστε οι δύο δήμοι, που είναι οι τουριστικοί δήμοι του νομού, να συνενωθούν.

από την εφημερίδα "Εξπρές"