9 Φεβ 2010

Κάθε φορά θα μιλάμε για το 1821!

Ως «τη σπουδαιότερη παρέμβαση από το 1821 έως σήμερα» χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων («Ε» 20/1).

Ετσι όπως ξεκίνησε η διοικητική διάρθρωση της χώρας -μέσα από κοτζαμπασιλίκια και κομματαρχίσκους- οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή μεταρρύθμιση έγινε στο παρελθόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «η σπουδαιότερη παρέμβαση από το 1821»! Θυμίζω γραφικό ανέκδοτο, με Κυκλαδίτισσα σύζυγο δημάρχου που, ως ...πρώτη κυρία του νησιού της, για να καλωσορίσει τον Οθωνα του ευχήθηκε: «Αντε βασιλιά μου, με το καλό και δήμαρχος!».

Μόνο που ο «Καλλικράτης», εκτός από μακρινό, έχει και πρόσφατο παρελθόν. Είναι -υποτίθεται- συνέχεια και μετεξέλιξη του «Καποδίστρια 1» (1998) και του «Καποδίστρια 2». Και στους δύο, οι αρχικές εισηγήσεις προέβλεπαν πρώτο και επόμενα στάδια εφαρμογής, με συνεχείς ελέγχους, αξιολογήσεις, απολογισμούς, αλλά και τροποποιήσεις όπου κρίνονταν απαραίτητες, ώστε να μην πάμε από το χάος στην τάξη αυτομάτως! Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν τα είδαμε. Ούτε στους «Καποδίστριες». Ούτε τώρα - ως εμπειρία θετική ή αρνητική- να «διαπερνούν» την... καλλικράτεια αναδιάρθρωση.

Από προσωπική εμπειρία από το Νότιο Πήλιο -με το οποίο συνδέομαι 20 χρόνια- οι «Καποδίστριες», τουλάχιστον στο θέμα των συγχωνεύσεων, απέτυχαν. Αυτό, ενδεικτικά, είναι ορατό στο είδος, τους τρόπους ανάθεσης και την ποιότητα των έργων που έγιναν. Κυρίως όμως, στην εντυπωσιακή μείωση πληθυσμού και γήρανση του παραμένοντος. Επίσης, αναδείχθηκε «γενεά» δημάρχων νοοτροπίας συγκεντρωτικής, πολύ κοντινής στη... βασιλική ευχή της Κυκλαδίτισσας δημαρχίνας!

Εάν ο «Καλλικράτης» περιοριστεί σε τεχνικές περιφερειακής αποκέντρωσης του... διαβήτη και λογιστικές οικονομικής διαχείρισης... αριθμομηχανής. Και δεν ενσωματώσει γόνιμες εμπειρίες από το παρελθόν - όπως π.χ. η μακρόχρονη κοινοτική μας παράδοση. Πάλι, με χρόνια με καιρούς, θα μιλάμε για το... 1821.

26/1/2010 από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"