23 Φεβ 2010

Καλλικράτης ή Αυτοδιοίκηση;

Σπύρος Τζόκας

Μαζικής συμμετοχής έτυχε η ανοιχτή ομιλία που διοργάνωσε η “Δράση για μια άλλη Πόλη” το απόγευμα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα “Νίκος Εγγονόπουλος” στα Βριλήσσια με τίτλο “Καλλικράτης ή Αυτοδιοίκηση;”. Φορείς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και να διερευνήσουν τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα που ενδέχεται το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα να δημιουργήσει.

Προσκεκλημένοι του επικεφαλής της παράταξης της “Δράσης” Γιάννη Τσούτσια ήταν οι δήμαρχοι Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης, Καισαριανής κ. Σπύρος Τζόκας και ο Άγγελος Χάγιος, στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και επρόσωποι των δημοτικών κινήσεων αντίΣΤΑΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου” και “Κόντρα στον καιρό” από το Μαρούσι.

Η ομιλία ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Γιάννη Τσούτσια και του δημάρχου Βριλησσίων Κώστα Ιωαννίδη και ο λόγος έπειτα δόθηκε στον κ. Κορτζίδη. Δηλώνοντας εξ'αρχής την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής του Ελληνικού απέναντι στη διοικητική μεταρρύθμιση, ο Χρήστος Κορτζίδης ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν απαντάει στις πραγματικές ανάγκες και στα πραγματικά προβλήματα που έχουν οι δήμοι σήμερα προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότεροι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κάνοντας λόγο για συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο, ο δήμαρχος Ελληνικού υποστήριξε πως το θεσμικό πλαίσιο δυσκολεύει τα πράγματα, αμφισβητώντας το επιχείρημα πως οι μεγάλοι δήμοι είναι και ισχυροί. Προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο σχέδιο ενισχύει το “δημαρχοκεντρικό μοντέλο”, πρότεινε να εκλέγεται ο δήμαρχος από το δημοτικό συμβούλιο και το τελευταίο να εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής ώστε να εκπροσωπεί καλύτερα τη βούληση του κόσμου.

Τη σκυτάλη πήρε ο Σπύρος Τζόκας μιλώντας για απόπειρα “ενοχοποίησης” της αντίθετης άποψης από πολλούς που χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως όσοι αντιτίθενται στον “Καλλικράτη” μάχονται για να διατηρήσουν τα “οφίτσιά” τους. Ο δήμαρχος Καισαριανής στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί ο έλεγχος σκοπιμότητας, υποστηρίζοντας πως κανείς δεν είναι αντίθετος στον έλεγχο νομιμότητας και των οικονομικών, αναφερόμενος σε παραδείγματα από την πόλη του. Δεχόμενος τις συσπειρώσεις “από κάτω προς τα πάνω” για συνένωση, δήλωσε πως αυτές οι διαδικασίες κινούνται σε ένα βάθος χρόνου, επισημαίνοντας τη σουηδική εμπειρία και αντιπροτείνοντας τη συνεργασία δήμων για κοινές πρωτοβουλίες σε ζητήματα της καθημερινότητας σε μια άλλη κατεύθυνση και χωρίς την επιβολή καταστάσεων “από πάνω προς τα κάτω”.

Θέτοντας το ερώτημα “Καλλικράτης ή Καλλικράτης”, ο Άγγελος Χάγιος υποστήριξε πως δε νοείται εφαρμογή οποιουδήποτε θεσμού περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ή ο,τιδήποτε άλλο χωρίς να γίνει πρώτα ένας απολογισμός της προηγούμενης εμπειρίας από τον Καποδίστρια Ι, αντιπαραβάλλοντας την πραγματικότητα η οποία υφίσταται στα επιχειρησιακά προγράμματα, βάζοντας και ζητήματα οικονομικού, αναπτυξιακού, διοικητικού και οργανωτικού οφέλους στο τραπέζι. Σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τις εξοικονομήσεις πόρων που είχε το κράτος εις βάρος των Δήμων έπειτα από την εφαρμογή του σχεδίου “Καποδίστριας” ο κ. Χάγιος έκανε λόγο για καταπάτηση οποιασδήποτε σύγχρονης επιστημονικής μεθοδολογίας ανάλυσης των φαινομένων απολογισμού και εξαγωγής συμπερασμάτων, καθώς και οποιουδήποτε προγράμματος βελτίωσης της κατάστασης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Άγγελος Χάγιος μίλησε για “σκληρή πολιτική επιλογή” με σκοπό την επέμβαση και τροποποίηση του πολιτικού συστήματος, με στόχο την αναδιοργάνωση σε συντηρητική κατεύθυνση του όλου κρατικού συστήματος.

Παρεμβάσεις έκαναν στη συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βριλησσίων Τάσος Χρηστάκης, ο Σωτήρης Σιώκος, ο Σίμος Ρούσσος από το Χαλάνδρι και ο Λευτέρης Μαγιάκης από το Μαρούσι, ο δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας Νίκος Παπαδόπουλος, ο Θέμης Κοτσιφάκης και ο Γιάννης Τσούτσιας από τη “Δράση”, καθώς και παρευρισκόμενοι οι οποίοι εξεδήλωσαν την επιθυμία τους να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Ζ. Κουβαρά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Δημητρακοπούλου, Ν. Τζιλιγκάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ Βριλησσίων Τ. Βουγιουκλάκης.

23/2/2010 από την ιστοσελίδα Βριλλησιακή