9 Φεβ 2010

Ανθρώπινη αλυσίδα για την ανεξαρτησία του δήμου Βελβεντού

Όχι στη συνένωση με άλλους δήμους βροντοφώναξαν πάνω από 2.000 κάτοικοι του Βελβεντού σε ειρηνική διαμαρτυρία
Ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι του Βελβεντού, απαιτώντας να παραμείνει ο δήμος Βελβεντού ανεξάρτητος και να μην συνενωθεί με άλλους δήμους. Οι δημότες με επικεφαλής την δημοτική αρχή και τους φορείς της περιοχής, παρατάχθηκαν στο ύψος της διασταύρωσης του Βελβεντού, στον εθνικό δρόμο Κοζάνης-Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι και παρέμειναν για δύο ώρες. Δεν απέκλεισαν τον δρόμο, αλλά μοίραζαν απολώς ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και στη συνένωση του δήμου Βελβεντού με τον δήμο Σερβίων και τους άλλους γειτονικούς δήμους.
«Δεν θέλουμε να γίνουμε δήμος Σερβίων, επιθυμούμε να παραμείνουμε ανεξάρτητος δήμος. Έχουμε ιστορία 4.500 χρόνων», δήλωσε στον «Π» ο δημότης Βελβεντού Γιώργος Τσιαμής. «Είμαστε ένας ανεξάρτητος δήμος που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να κρατήσει τον πληθυσμό. Με αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους ιθύνοντες στην Αθήνα, ότι επιθυμούμε να παραμείνουμε ανεξάρτητος δήμος γιατί πιστεύουμε ότι ο δήμος Βελβεντού, που πρώτος έκανε τις εθελοντικές συνενώσεις όταν χρειάστηκε είναι ένας δήμος με μεγάλη δράση, με προκοπή και σημαντικές πρωτοβουλίες. Αυτός ο δήμος είχε έχει και θα έχει μέλλον γιατί η δημοτική αρχή, οι φορείς και η εκκλησία είμαστε όλοι ενωμένοι», δήλωσε ο πατήρ Δημήτριος, εφημέριος του καθεδρικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, υπογράμμισε: «Όπως διαπιστώνετε και σεις, σύσσωμο το Βελβεντό συμμετέχει σ' αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς να κλείνουμε τους δρόμους, αλλά ενημερώνουμε τους περαστικούς, τα ΜΜΕ και τους θεσμικούς παράγοντες που θα αποφασίσουν για τον Καλλικράτη ότι ο δήμος μας πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος. Το σχέδιο που έχουμε σήμερα για συζήτηση, εκτιμούμε ότι δεν κουμπώνει στους δήμους της ελληνικής υπαίθρου, γι' αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες. Στην περίπτωση του δήμου μας δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα αν ενταχθούμε ως δημοτικό διαμέρισμα σε έναν αχανή ακυβέρνητο δήμο».

Στην ανακοίνωση που διένειμαν οι δημότες του Βελβεντού μεταξύ άλλων, επισημαίνονται: Ο Δήμος Βελβεντού είναι ένας εύρωστος ΟΤΑ. Ο τόπος μας έχει τη δική του ιστορία από το 4500 π.χ., με δική του «Ταυτότητα Κοινωνίας» και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα, με εργονομική αυτοτέλεια, με υποδειγματικές αρχές αυτοδιοικητικής λειτουργίας, με πρότυπο συνεταιριστικό κίνημα, με υγιή οργάνωση της αγροτικής οικονομίας γύρω από τους δυο υγιείς συναλλαγματοφόρους συνεταιρισμούς αγροτών και με μια διακριτή πολιτική καθαρής «πράσινης» ανάπτυξης. Ο Δήμος μας στην διαχρονική του λειτουργία τήρησε με ευλάβεια τις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, σε συνεργασία με τους σαράντα και πλέον μαζικούς φορείς, μέσα από τακτικές θεματικές Λαϊκές Συνελεύσεις των πολιτών του, με στόχο πάντα οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, πιο συμμετοχικά και εγγύτερα στους πολίτες έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση του τόπου μας να συντείνει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην συνεχή ενεργοποίηση του πολίτη στα κοινά και στη διατήρηση και επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Ο Δήμος μας αξιοποίησε πολλές φορές τον εθελοντισμό & την συνεισφορά των μελών αυτής της κοινωνίας και της ομογένειας για να δημιουργήσει έργα και βασικές υποδομές. Παράλληλα ο Δήμος απορρόφησε για έργα, υποδομές και πρωτοβουλίες περισσότερα από 20 εκ Ε μόνο στην τρίτη κοινοτική περίοδο (Γ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ-Κοιν. Πρωτοβουλίες). Σήμερα ο Δήμος είναι πανέτοιμος με μελέτες να απορροφήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών από το ΕΣΠΑ. Οι κατά κεφαλήν επενδύσεις εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων επέφεραν πολλαπλασιαστικές αποδόσεις, που αντανακλώνται στην καθημερινή ποιότητα ζωής, στην υγιέστατη τοπική αγροτική και τουριστική οικονομία με μια ελπιδοφόρα επιστροφή της νεολαίας στον τόπο της. Ο Δήμος Βελβεντού αποτελεί έναν καλό και αυτοτελή λειτουργικό ΟΤΑ, που είναι βιώσιμος για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Δεν πρέπει ν΄ αποτελέσει δημοτικό διαμέρισμα ενός αχανούς και ουσιαστικά ακυβέρνητου Δήμου, όπως αυτό που σχεδίασε το 2008 το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αξιολόγηση των κριτηρίων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για τους νέους Δήμους οφείλει να λάβει υπόψη ΟΤΑ όπως το Βελβεντό.

Αποτελούμε παράδειγμα που υλοποιεί την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της ελληνικής Περιφέρειας. Διεκδικούμε την ανακήρυξή μας σε πρότυπο μικρό Δήμο και ζητούμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πορεία μας χωρίς να επωμιστούμε υποχρεώσεις άλλων περιοχών. Ζητάμε δείκτες και στόχους να τους πετύχουμε (με τη βεβαιότητα ότι θα τους πετύχουμε) και μετά ανακεφαλαιώνουμε. Ας μην «συρρικνωθούν» κοινωνίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα, πολύπλευρα και παραγωγικά το μέλλον και τις προκλήσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο.

Τη συμπαράσταση στους κατοίκους του Βελβεντού εξέφρασε ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο». Το παρόν έδωσε και ο εκ Βελβεντού αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος επισήμανε ότι έδωσε «δίκαιο στους δημότες του Βελβεντού, καθώς όπως είπε «αν είναι μία πρόχειρη συνένωση η οποία θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τότε καλύτερα να μη γίνει».

8/2/2010 από το ιστολόγιο ai-vreS