27 Φεβ 2010

ΠΑΣΟΚ: Συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στα Ιωάννινα για τον «Καλλικράτη»

Σε υλοποίηση των «εντολών» Μίχα και των κατευθύνσεων του Υπουργείου Εσωτερικών να επικοινωνήσουν τα περιφερειακά κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων, σύσκεψη όλων των «πράσινων» αυτοδιοικητικών στελεχών του Νομού, παρουσία και των μελών της Ν.Ε.

Ήταν η πρώτη «κλειστή» συνάντηση, μετά την επίσκεψη του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μίχα, το περασμένο Σάββατο, και καθώς φαίνεται, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το κόμμα, δια του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη, στις συναντήσεις που έχει με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών οργάνων, βασίζει πολλά στην καλύτερη δυνατή επικοινωνία του σχεδίου «Καλλικράτης», πρώτα από όλα στη βάση του Κινήματος. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις - η επόμενη είναι την άλλη Πέμπτη - και επισκέψεις κλιμακίων της Ν.Ε. Ιωαννίνων στα χωριά του Νομού.

Η σύσκεψη της Τετάρτης

Το βράδυ της Τετάρτης, το «παρών» στο κάλεσμα του Κινήματος έδωσαν σύσσωμα τα αυτοδιοικητικά στελέχη που εξελέγησαν στους Καποδιστριακούς Δήμους του Νομού με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ευρισκόμενα είτε στις δημοτικές αρχές είτε στις αντιπολιτεύσεις. Παρούσα στη σύσκεψη και η Νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Άπειρος Τόπος».

Η προχθεσινή συζήτηση αφορούσε κυρίως, το θεσμικό κομμάτι της μεταρρύθμισης, για το οποίο άλλωστε, έχουμε και την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Για το επίμαχο θέμα της χωροταξικής κατανομής των νέων διευρυμένων ΟΤΑ, δεν έγινε επί της ουσίας κουβέντα, όπως συνέβη και στις προ ημερών συσκέψεις υπό το Νομάρχη Πειραιά. Απουσία πρότασης για το χωροταξικό από μέρους της Κυβέρνησης, κανένας φαίνεται πως δεν τολμά να προτρέξει, κάνοντας αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα, ούτε ακόμα και Δήμοι που εκδηλώθηκαν ήδη με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ζητώντας την εξαίρεση από τον κανόνα των συνενώσεων. Χαρακτηριστικά ερωτήθηκε το περασμένο Σάββατο ο Γιάννης Μίχας, για το αίτημα του Δήμου Δωδώνης να παραμείνει ανεξάρτητος ή να γίνει η έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου και η απάντηση του Νομάρχη Πειραιά ήταν πως δεν του τέθηκε καν τέτοιο θέμα.

Πέρα από τις γνωστές αρχές ότι δε θα ξεπεραστούν στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, τα όρια των σημερινών Δήμων και Νομών και οι συνενώσεις θα αφορούν Δήμους και όχι δημοτικά διαμερίσματα, εντός των υφιστάμενων Νομών, κανείς δε γνωρίζει τίποτα περισσότερο, ούτε μπορεί να εκφράσει άποψη.

Η αίσθηση είναι ότι η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια βάση συζήτησης, καθώς είναι μια πρώτη επιστημονική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αλλά μάλλον δε θα ληφθεί υπόψη, στην τελική πρόταση, λόγω των πολλών αντιδράσεων που προκάλεσε, με τη δημοσιοποίησή της. Για το Νομό Ιωαννίνων, τα πάντα - αριθμό και χωροταξία - θα κρίνει ο Δήμος που θα δημιουργηθεί γύρω από την πόλη. Το αν θα προκύψει ένας Δήμος στο Λεκανοπέδιο με τη συνένωση των Δήμων Ιωαννιτών, Περάματος, Ανατολής, Παμβώτιδος, Μπιζανίου και ενδεχομένως Πασσαρώνος, καθώς και της Κοινότητος Νήσου, ή τρεις Δήμοι, θα διαμορφώσει και τον χάρτη του Νομού.

Όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από το Υπουργείο Εσωτερικών, «οι συνενώσεις θα γίνουν με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια», προκειμένου να μην υπάρχει ούτε υποψία σκιάς. Τα κριτήρια θα είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, πολιτιστικά, ιστορικά και χωροταξικά και πρόκειται να προσδιοριστούν τις επόμενες ημέρες επακριβώς και με βάση αυτά θα γίνουν οι συνενώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο χωροταξικό αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις 20 Μαρτίου, με στόχο ο διάλογος να διεξαχθεί εντός του Απριλίου και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου.

26/2/2010, από την εφημερίδα "Πρωϊνά Νέα"