18 Φεβ 2010

Πιέσεις από Ραγκούση, «μουρμούρα» από ΚΕΔΚΕ

«Αγώνα δρόμου» κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατάρτισης του νομοσχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου τη 15η Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου 2010 με τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Ραγκούσης έστειλε επιστολή προς τους εμπλεκόμενους φορείς (Ενώσεις Δημάρχων και Νομαρχών, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.), με την οποία τους ζητεί να αποστείλουν έως τις 26 Φεβρουαρίου τις προτάσεις τους για τις θεσμικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, και ακολούθως αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι κυβερνητικές θέσεις για τον τρόπο με τον οποίον θα γίνουν οι συνενώσεις των δήμων (ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους στους 370 περίπου).

Μάλιστα, για να διευκολυνθεί η πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκταμιευθούν άμεσα προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) περίπου 530 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν οφειλόμενους από το 2009 θεσμοθετημένους πόρους, ενώ ταυτόχρονα προωθείται τροπολογία στη Βουλή για να επιστραφούν στους δήμους 80 εκατομμύρια ευρώ, αφού ματαιώθηκε το κοινό πρόγραμμα ΚΕΔΚΕ - ΟΑΕΔ για την πρόσληψη στους δήμους περίπου 20.000 ανέργων (σ.σ.: το εν λόγω ποσό αφορούσε τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα αυτό).

Προβληματισμός
Παρά ταύτα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ υπήρξε σοβαρός προβληματισμός αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της διοικητικής μεταρρύθμισης που έχει θέσει το αρμόδιο υπουργείο, ενώ υπήρξαν και «φωνές» για την αναβολή επί του παρόντος τού σχεδίου «Καλλικράτης», με το σκεπτικό ότι μια μεγάλη αλλαγή στον διοικητικό χάρτη της χώρας δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που θέτει η κυβέρνηση.

Τα μέλη της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για τη σύνταξη του νομοσχεδίου, έκαναν χθες σαφές ότι η κυβέρνηση εμμένει στην επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή, παρά τις σχετικές αντιρρήσεις φίλα προσκείμενων σ' αυτή δημάρχων, οι οποίοι θεωρούν ότι το 50%+1 θέτει εμπόδια στην επανεκλογή τους.

18/2/2010 από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"