5 Φεβ 2010

«Όχι» των νομαρχών στον «Καλλικράτη», αν δεν δοθούν πόροι

Κόκκινη γραμμή» οι πόροι για τους νομάρχες, προκειμένου να πουν το οριστικό «ναι» στο σχέδιο «Καλλικράτης». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χθες από το 14ο (και τελευταίο) Συνέδριο της ΕΝΑΕ, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις στο διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, έθεσε ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση: Αμεση διευθέτηση του θέματος των αρμοδιοτήτων, φορολογική μεταρρύθμιση, σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο υποστήριξης της μεταρρύθμισης, στελέχωση των υπηρεσιών και, τέλος, η διοικητική μεταρρύθμιση να συμπεριλάβει την κεντρική διοίκηση.

Για απορύθμιση και όχι για μεταρρύθμιση μίλησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντιστοίχηση πόρων και αρμοδιοτήτων. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται βιασύνες, αλλά ουσιαστικός διάλογος με το χωροταξικό, τις αρμοδιότητες και τους πόρους στο «τραπέζι» και την κοινωνία παρούσα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της μεταρρύθμισης τη χωροθέτηση βιώσιμων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων, χωρίς μικροπολιτικά και τοπικιστικά κριτήρια.

5/2/2010, από την εφημερίδα "Απογευματινή"