Η «φουσκοθαλασσιά», δεν απέτρεψε μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τα άλλα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδ/σου να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής και να έρθουν στην Κω, αλλά φαίνεται ότι επηρέασε και τους Κώους και τους βουλευτές του Κινήματος. Έτσι, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πυλίου το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
Παρ’ όλα αυτά, ο γραμματέας της Μιχάλης Βογιατζής δεν πτοήθηκε και ανέπτυξε τη θέση της Ν.Ε. για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», σύμφωνα με τις «επιταγές» του κόμματος που κάνουν λόγο για ένα επιτελικό κράτος – στρατηγείο, που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες Εθνικές πολιτικές (το ένα βήμα) και για δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς αυτοδιοίκησης, τους ισχυρούς δήμους δηλαδή και τις αιρετές Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις (το δεύτερο βήμα).
Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών στο εγχείρημα που επιχειρείται, είναι εντονότατες. Ο Γιάννης Πέρρος, αντιδήμαρχος δήμου Ηρακλειδών, υπό τύπο ερωτήσεων, εξέφρασε την αντίθεσή του στον τρόπο που γίνεται η «διαβούλευση», υποστηρίζοντας πως, «ερχόμαστε εκ των υστέρων να διαβουλευτούμε σε κάτι που έχει προαποφασιστεί. Ενώ το κυρίαρχο είναι το χωροταξικό, το ΠΑΣΟΚ θέλει να συμφωνήσουμε πρώτα στα εύκολα, στα θεσμικά, που όλοι συμφωνούμε. Μετά όμως θα φανεί η διαφωνία μας… Θα πρέπει να μιλήσουμε τώρα». Ο δήμαρχος Ηρακλειδών Στέργος Μπίλλης και ο πρώην δήμαρχος Δικαίου Βασίλης Χατζηγιακουμής, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, επιχειρηματολογώντας πολιτικά.
Θέση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδ/σου του ΠΑΣΟΚ:
«Όλο το Αιγαίο μια Περιφέρεια νησιωτικών δήμων με έδρα τη Ρόδο»
Ο κ. Βογιατζής τόνισε πως, η Ν.Ε. υποστηρίζει το νέο εγχείρημα και ακόμη πως, οι νησιωτικές περιοχές απαιτούν να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και σχεδιασμού για την άρση της απομόνωσης και την ικανοποίηση των πολύπλευρων αναγκών της νησιωτικότητας» τόνισε, ενώ τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά και σοβαρά και έχουν αναφορά:
- Στο μοντέλο της δημοκρατικής λειτουργίας των νέων σχημάτων
- Στο λεπτομερή καθορισμό των αρμοδιοτήτων και πόρων που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες
- Στα θέματα του προσωπικού που θα χρειαστεί να μετακινηθούν μαζί με τις αρμοδιότητες , σε άλλο επίπεδο λειτουργίας
- Στα θέματα της δημόσιας περιουσίας και των Νομαρχιών, και που καταλήγουν
- Στην διεκδίκηση διατήρησης των θεσμοθετημένων μέχρι σήμερα πόρων στην περιοχή μας , και την υποκατάσταση των απολεσθέντων εισοδημάτων από την μείωση του τέλους Παρεπιδημούντων καθώς και στην φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους.
- Στη διεκδίκηση άρτιων μεταφορών – επικοινωνιών και του μεταφορικού ισοδύναμου
- Στην εκπροσώπηση των συνενούμενων δήμων , στο νέο δημοτικό συμβούλιο και τη δημιουργία τοπικών συμβουλίων
- Στον αυξημένο αριθμό των τοπικών, των δημοτικών, περιφερειακών συμβούλων και τον τρόπο εκλογής τους.
- Στον αριθμό των επιτροπών – αντιδημάρχων – αντιπεριφερειαρχών και τον τρόπο εκλογής ή διορισμό τους.
- Στη κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και την επαναφορά του 50% +1
- Στα νέα όρια των Δήμων , περιφερειών και γενικών διοικήσεων με τις έδρες τους
- Στην πρόνοια υποχρεωτικής στήριξης των μικρών νησιωτικών δήμων
- Στον τρόπο και την δομή με τη οποία θα εκδηλώνεται και θα ασκείται η εξουσία του Κράτους στην Περιφέρεια και στους Δήμους.
- Στον τρόπο και τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων εξουσίας , προς αποφυγή τριβών, αντιπαραθέσεων και αλληλοκαλύψεων.
- Τέλος , δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η μεγάλη χωρική έκταση των νέων Δήμων και Περιφερειών μπορεί να αποκόψει τους πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές από το κέντρο λήψης αποφάσεων και να δημιουργήσει και στο εσωτερικό τους την αντίθεση κέντρου – περιφέρειας εάν δεν προνοήσει ο νομοθέτης κατάλληλα.
Οι προτάσεις της Ν.Ε.:
- Το θεσμικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων για κάθε επίπεδο εξουσίας προκειμένου να αποφευχθούν αλληλοεπικαλύψεις και να υπάρξει δέσμευση πως και άλλες κρατικές αρμοδιότητες μετά την συνταγματική αναθεώρηση θα μεταβιβαστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.
- Μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στους Δήμους, κυρίως στην περιοχή μας, ώστε οι Δήμοι να είναι αυτοδύναμοι και αυτάρκεις στην λειτουργία τους, με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να διαχειρίζονται αποκλειστικά και μόνο θέματα Περιφερειακής εμβέλειας, τα ΠΕΠ και τις κρατικές αρμοδιότητες που θα τους μεταβιβαστούν (ρόλος προγραμματικός και επιτελικός, όχι διαχειριστικός).
- Να προβλεφθεί νομοθετικά ο τρόπος και η δομή λειτουργίας των τριών επιπέδων καθώς και ο τρόπος ελέγχου και εξουσίας του Κράτους στην Περιφέρεια και στους Δήμους
- Πρόβλεψη για όσους Δήμους δεν μπορούν να αναπτυχθούν αυτοδύναμα υποχρεωτικά να συνεργάζονται με Δήμους που γειτνιάζουν ή να δημιουργούνται σύνδεσμοι
- Να επανέλθει ο τρόπος εκλογής των αιρετών στο 50% +1 στο σύνολο των ψηφοφόρων
- Οι Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος της Περιφέρειας και του Δήμου , με πρόβλεψη για την αναλογική εκπροσώπηση βάση πληθυσμιακών κριτηρίων των επιμέρους περιοχών
- Τα τοπικά συμβούλια να εκλέγονται αποκλειστικά από τους ψηφοφόρους της περιοχής τους
- Να παύσει ο Δήμαρχος να προΐσταται των υπηρεσιών του Δήμου και η ευθύνη λειτουργίας αυτών να ανατεθεί στους καθ' ύλην αρμόδιους προϊσταμένους των.
- Να προβλεφθούν στους Δήμους γενικοί διευθυντές / γραμματείς που θα προσλαμβάνονται με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου και θα αξιολογούνται κάθε χρόνο.
- Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος να ορίζουν τους Αντιπεριφερειάρχες και τους αντιδημάρχους (θεματικούς και τοπικούς) με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες
- Να εισαχθούν στην λειτουργία των συμβουλίων (Περιφέρειας – Δήμων) διαδικασίες και θεσμοί που προβλέπονται στο κοινοβούλιο (θεματικές επιτροπές)
- Να κατοχυρωθεί το μεταφορικό ισοδύναμο στις θαλάσσιες μεταφορές (ίδιο κόστος για ίση χιλιομετρική απόσταση)
- Να διατηρηθούν τα κεκτημένα τοπικά έσοδα των ΟΤΑ της περιοχής μας (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ – 20% επί του φόρου εισοδήματος Δωδεκανήσου) και ειδικά του ΔΗΦΟΔΩ, με πρόταση για συγκρότηση επιτροπής ΕΒΕΔ- Δήμων με σκοπό την διαχείρισή του , προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το έσοδο
- Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες να ακολουθούνται από το απαραίτητο προσωπικό και τους αντίστοιχους πόρους.
- Η δημόσια περιουσία Κράτους – Νομαρχιών να μεταβιβασθεί στους αρμόδιους Δήμους.
- Να αντικατασταθούν τα χαμένα έσοδα από την μείωση του τέλους Παρεπιδημούντων
- Να θεσμοθετηθούν πόροι από τον προϋπολογισμό για την υποχρεωτική επένδυση σε συνενούμενους Δήμους με κριτήρια πληθυσμιακά – αναπτυξιακά – περιβαλλοντικά.
- Θεσμοθέτηση κινήτρων υποστήριξης συνεργατικών ομάδων πολιτών – επιχειρηματιών με την εγγύηση ή τη συνεργασία του Δήμου σε θέματα πράσινης ανάπτυξης , έρευνας και υποδομών
- Η διαχείριση των λιμανιών και το σύνολο των χερσαίων συγκοινωνιακών ρυθμίσεων και ευθυνών (δίκτυα – έλεγχοι – μεταφορές) να ανήκουν στους Δήμους
- Στους Νησιωτικούς δήμους να ανήκουν οι πολεοδομικές εφαρμογές, η διαχείριση και η χωροθέτηση στερεών και υγρών αποβλήτων καθώς και η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων
- Οι Δήμοι να έχουν τις αρμοδιότητες για την έκδοση αδειών των πάσης φύσεως επιτηδευμάτων , της γεωργίας , κτηνοτροφίας και αλιείας του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας.
- Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή και αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις σχέσεις δημότη - Δήμου και Δήμου – Κράτους,
- για τη συνεργασία των απομακρυσμένων περιοχών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων
- για την καθημερινή εξυπηρέτηση του δημότη
- για την συμμετοχή του στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
- για τη διαφάνεια των αποφάσεων και τις οικονομικής διαχείρισης των θεσμικών οργάνων.
Τέλος, αναφορικά με τα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, θέση της Ν.Ε. είναι «όλο το Αιγαίο μια Περιφέρεια νησιωτικών δήμων με έδρα τη Ρόδο».
Στέργος Μπίλλης δήμαρχος Ηρακλειδών: «Να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός τι δήμους θέλει»
Καταπέλτης ήταν ο δήμαρχος Ηρακλειδών Στέργος Μπίλλης. Αναφερόμενος στην πολυδιαφημιζόμενη διαβούλευση, υποστήριξε ότι, «ήδη, όλη η νομενκλατούρα του χώρου, βουλευτές, πολιτευτές, ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει κλίμα», ενώ θα έπρεπε πρώτα να ρωτηθούν οι κοινωνίες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Για του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΤΕΔΚ, όπου όλοι εξεπλάγησαν όταν οι Κώοι είπαν τη θέση τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση, γιατί πίστευαν ότι, συμφωνούσαν... «Σε τι συμφωνούμε; Και βέβαια συμφωνούμε σε μία ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει μόνο τη συνένωση δύο δήμων» είπε, ενώ παραπέρα, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση λέγοντας: «Την κρίση, δεν τη δημιούργησε η τοπική αυτοδιοίκηση… Από τα 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης, τα χωριά του δήμου Ηρακλειδών δεν δέησε να πάρουν ούτε ένα έργο, όχι γιατί δεν είχαν τεχνικές υπηρεσίες, αλλά γιατί ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο κεντρικός σχεδιασμός, είχαν άλλα πράγματα. Ήθελαν οι σύντροφοί μας βουλευτές και υπουργοί, να γίνουν μεγάλοι επιχειρηματίες, να γίνουν ξενοδόχοι, να γίνουν εταίροι με Μήτσηδες, με διάφορους… Αυτό το πετύχανε, τα χωριά όμως, δεν έχουν υποδομές. Και οι ευρωπαίοι το έχουν καταλάβει. Δεν μας στηρίζουν, δεν μας βοηθούν, δεν συζητάνε…».
Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, αναρωτήθηκε, «τι δήμους θέλει επιτέλους ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει; Πρέπει να μας εξηγήσει. Γιατί, είναι ανόητοι οι Γάλλοι που έχουν δήμους με μέσο όρο 1600 κατοίκους; Προσωπικά, τρομάζω για την επόμενη ημέρα, επειδή γνωρίζω το πριν, έχω ζήσει τον «Καποδίστρια» και λυπάμαι τους ανθρώπους που θα είναι στο τιμόνι αυτού του δήμου, αν γίνει».
Απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Ε., δήλωσε πως, «είναι υποχρέωση της Νομαρχιακής να μεταβιβάσει τις θέσεις μας, τις επιφυλάξεις και την αγωνία μας στον ίδιο τον πρωθυπουργό και να του πει ότι, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, δεν παίζουμε. Το να δείχνει ένα προφίλ ότι είναι σκληρός και δεν διαπραγματεύεται κάποια πράγματα, να τα κάνει αλλού. Δεν μπορεί να μην θέλουν να συζητήσουν μαζί μας, να μην έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένες απόψεις. Εμείς θέλουμε διαβούλευση, εμείς θέλουμε ισχυρή αυτοδιοίκηση, εμείς λένε ναι στον «Καλλικράτη», αλλά όχι να ξεζουμίσουμε και να στραγγαλίσουμε τους δημότες μας και να τους στέλνουμε λεφτά για να καλύψουμε τα ελλείμματα. Να κόψουν το λαιμό τους…».
Παραδέχτηκε ότι, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ τον έκανε δήμαρχο, παρόλο που ήταν «ταπεινός» και «απλός», αλλά από την άλλη μεριά, κατέθεσε την άποψη πως, «αυτές οι μεθοδεύσεις (για τον «Καλλικράτη»), είναι μακριά από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ».
Όσον αφορά στο τι σημαίνει ισχυρός δήμος, αρχή που ευαγγελίζεται η διοικητική μεταρρύθμιση, έφερε το παράδειγμα του «ισχυρού» δήμου Ροδίων, ο οποίος έχει έκταση 17.000 τ.χλμ. ενώ ο δήμος «ουραγός» Ηρακλειδών, είναι 170.000 τ.χλμ. και η δημοτική του περιουσία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του δ. Ροδίων. «Πληρούμε τα κριτήρια που έχουν βάλει, ακόμη και τα οικονομικά. Έχουμε πλέον τη δύναμη και μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε και κατέληξε: «Με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, τα λεφτά της Τ.Α. κάποιοι τα λυμαίνονται. Αυτό πρέπει να απαντηθεί. Γιατί;; Αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει».
Β. Χατζηγιακουμής, επικεφαλής μειοψηφίας δήμου Δικαίου:«Με τις συγκολλήσεις, τα προβλήματα δεν λύνονται»
«Στο ΠΑΣΟΚ, κάνουμε σωστές αναλύσεις για να εντοπίσουμε τα προβλήματα, αλλά όταν πάμε να εφαρμόσουμε τις λύσεις… πάμε χειρότερα» είπε ο πρώην δήμαρχος Δικαίου Βασίλης Χατζηγιακουμής. Άποψή του είναι πως, «η αλλαγή δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο κράτος και στην περιφέρεια και παντού».
Αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης που αφορούν προεκλογικές της εξαγγελίες: α) στη μη αλλαγή του πολιτικού συστήματος (αλλαγή εκλογής βουλευτών), διότι αντέδρασαν οι βουλευτές και β) στη διατήρηση της Περιφέρειας όπως είναι, «για να μην σπάσουν αυγά».
Άποψή του είναι πως, «εάν δεν αλλάξει ο τρόπος εκλογής των βουλευτών, καμία βουλή που εκλέγεται με το τωρινό σύστημα, δεν πρόκειται να ψηφίσει νόμους για να γίνει η πραγματική αποκέντρωση», ενώ για την περιφέρεια τόνισε πως, «θα αποδειχτεί εγκληματικό λάθος εάν δεν γίνει μία περιφέρεια το Αιγαίο». Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, κατήγγειλε πως, «αν δεν ήταν ο Ραγγούσης υπουργός Εσωτερικών και δεν ήθελε να πάψει να είναι η Σύρος η έδρα της περιφέρειας, το Αιγαίο θα ήταν μία περιφέρεια, κάτι αυτονόητο», σημειώνοντας πως, «η κυβέρνηση δεν κάνει τα αυτονόητα και κάνει πίσω, γιατί υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις».
Πιστεύει ότι, το 90% των αρμοδιοτήτων της νομαρχίας πρέπει να πάει στους δήμους, σε αντίθεση με αυτό που προτείνεται, να πάνε δηλαδή οι αρμοδιότητες στην περιφέρεια, λόγω συνταγματικών πλαισίων. «Και αυτό», όπως τόνισε, «σημαίνει ότι, ο ισχυρός δήμος ειδικά στις νησιωτικές περιοχές που εμείς οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να στηθεί γιατί δεν έχουν γίνει προβλέψεις στη συνταγματική αναθεώρηση».
Αναφερόμενος στα οικονομικά και στον προγραμματισμό για τη διοικητική μεταρρύθμιση, υπενθύμισε ότι, ένα χρόνο πριν τον «Καποδίστρια», υπήρχε σχέδιο, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. «Πού πάμε; Θα φάμε τα μούτρα μας και θα στρέψουμε τον κόσμο εναντίον μας» είπε.
Πρότασή του, είναι: α) Ν’ αλλάξει ο νόμος για τους βουλευτές «για να χτυπηθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα», β) να γίνει το Αιγαίο μία περιφέρεια και γ) η μεταρρύθμιση στους δήμους να γίνει μετά το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίση. Να την σχεδιάσει σωστά και σε στέρεες βάσεις και όχι να πάει σε αυτές τις συγκολλήσεις, γιατί εκεί πάει…
«Σήμερα, δεν υπάρχει διαβούλευση. Πώς λοιπόν θα προχωρήσουμε; Με τον κόσμο στην άκρη;» κατέληξε.
Η συνεδρίαση, ελλείψει άλλου ομιλητή (έκανε εντύπωση η μη τοποθέτηση του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση…), έκλεισε, με την υπόσχεση του γραμματέα ότι, εάν η βάση το επιθυμεί, θ’ ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για το χωροταξικό.
24/2/2010 από την εβδομαδιαία εφημερίδα της Κω "Σταθμός της Τετάρτης"