10 Φεβ 2010

Νομάρχης Αργολίδας: Οι Δήμοι του Νομού να παραμείνουν ως έχουν.

nomarxis_sotiropoulos2Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΤΕΔΚ Αργολίδας απέστειλε ο Νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος για το σχέδιο «Καλλικράτης» που δόθηκε στην δημοσιότητα για την Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης τονίζει την αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την πάταξη της γραφειοκρατίας που ταλανίζει τους πολίτες .
Εκφράζει τον προβληματισμό του για το σχέδιο «Καλλικράτης» και προτείνει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των αυτοδιοικητικών παραγόντων του Νομού αλλά και της κοινωνίας γενικότερα πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις .

Τονίζει την αντίθεσή του στην υποχρεωτική συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, προτείνει την εθελουσία συνένωση ύστερα από δημοψηφίσματα .

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

Το σχέδιο «Καλλικράτης» που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, είναι ένα θολό κείμενο, συγκεχυμένων αρμοδιοτήτων, αδιευκρίνιστων οικονομικών πόρων και δεν αναφέρεται στο σπουδαιότερο τμήμα της χωρικής κατανομής των νέων Δήμων και των Περιφερειών.
Τα διάφορα Αυτοδιοικητικά επίπεδα με την ασάφεια των αρμοδιοτήτων, με την πανίσχυρη Κρατική Περιφέρεια που θα ελέγχει ουσιαστικά 2 και 3 Αιρετές Περιφέρειες, με 7 έως και 10 Νομούς η κάθε μία και με τις πολλαπλές επιτροπές και τα συλλογικά όργανα που θα πρέπει να συγκροτηθούν για να λαμβάνονται αποφάσεις, θα δημιουργήσουν ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που δεν θα δυνηθεί να λειτουργήσει, όπως προσδοκάμε αναπτυξιακά, στα μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Το επιχείρημα ότι είναι εντολή του λαού από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και των αυτοδιοικητικών φορέων δεν ευσταθεί, διότι ακόμα και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει το οριστικό κείμενο και υπάρχουν πολύπλευρες αντιδράσεις ακόμα και υψηλών κυβερνητικών στελεχών.
Εξ΄ άλλου οι όροι και οι προϋποθέσεις που ετέθησαν από την ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ για την αποδοχή του σχεδίου «Καλλικράτης», δεν φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Επειδή όμως η Κυβέρνηση έδωσε αυτό το ατελές κείμενο για διαβούλευση με τους φορείς και θα ακολουθήσουν και προτάσεις για τα όρια των νέων Δήμων και Περιφερειών, επιτρέψτε μου να σας γνωστοποιήσω ορισμένες σκέψεις μου για το εγχείρημα της συγκρότησης των νέων Δήμων στο Νομό μας :
α) Οι υπάρχοντες Δήμοι και Κοινότητες του Νομού, που προήλθαν κυρίως από το σχέδιο «Καποδίστριας», θα πρέπει να διατηρηθούν. Η πρότασή μου αυτή ενισχύεται κάθε μέρα από τις απόψεις πολλών πολιτών του Νομού που δεν επιθυμούν τα τοπικά τους προβλήματα να διαχειρίζονται μακριά από το τόπο διαμονής τους και οι Δήμοι τους να εκλείψουν.
β) Υπάρχουν Δήμοι και Δημοτικά διαμερίσματα που συζητούν να ενωθούν με όμορους Δήμους, για την συγκρότηση μεγαλύτερων. Αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ελεύθερα με δημοψηφίσματα τι θέλουν να κάνουν. Να μείνουν ως έχουν ή όχι.
γ) Διαδημοτικές και διανομαρχιακές συνεργασίες μπορούν να προγραμματίσουν έργα μεγαλύτερης εμβέλειας, προς όφελος των περιοχών τους και θα ωφεληθούν κυρίως οι ασθενέστεροι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί.
δ) Ιστορικοί Δήμοι δεν πρέπει να καταργηθούν και να χάσουν τη φυσιογνωμία τους και την ιστορία τους που έρχεται από χιλιάδες χρόνια πριν.
Μου είναι αδιανόητο ότι θα καταργηθούν Δήμοι, όπως της Επιδαύρου – Μυκηνών – Λέρνας – Τίρυνθας – Ασίνης – Ν. Κίου – Ερμιόνης. Ο Νομός είναι η αφετηρία του Ελληνισμού του Αρχαίου και του Νέου και η κάθε γωνιά έχει τη δική της ιστορία. Ποιούς ενοχλεί αυτή η ιστορία και επιθυμούν τη λησμονιά της. Εμείς οι πολίτες αυτής της περιοχής θα παραμείνουμε απαθείς;
ε) Για τις Νομαρχίες γνωρίζετε ακριβώς ότι πιστεύω στην διατήρησή τους για πολλούς λόγους, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αναπτυξιακούς κ.λ.π.
Σήμερα επιδιώκουμε τη κατάργησή τους πριν αναπτυχθεί ο θεσμός και λειτουργήσει όπως προέβλεπε ο αρχικός Νόμος του 1994 και μάλιστα υπονομεύτηκε από την γέννησή του.
Το μοντέλο – μόρφωμα των Υπερνομαρχιών – Αιρετών Περιφερειών, όπως σχεδιάζεται, δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η θητεία των Νομαρχών πρέπει να είναι δύο τετραετίες.
στ) Ένα άτυπο, αλλά ουσιαστικό και αδιάβλητο δημοψήφισμα στο Νομό θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του για το εγχείρημα που επιχειρείται.

Με τιμή
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


9/2/2010 από "Αργολική"