24 Φεβ 2010

«Καλλικράτης» χωρίς παρεκκλίσεις στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα

«Πότε θα προλάβουμε;» είναι ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, καθώς η χρονική πίεση για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων.

Σε δεύτερο επίπεδο, έντονος είναι ο προβληματισμός για το περιορισμένο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (π.χ. συγχωνεύσεων υπηρεσιών) από την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικήσεων (Νοέμβριος 2010).

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, οι εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν με βάση τον «Καλλικράτη», καθώς επίσης ότι εντός του Μαΐου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Παρ’ όλα αυτά άγνωστος παραμένει ο χρόνος κατάθεσης του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει -πιθανότατα μέχρι τις 10 Μαρτίου- τις προτάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης επί του σχεδίου.

Ηδη, επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ (3/3/2010) ώστε να ενημερώσει τα μέλη του για τον «Καλλικράτη», έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης. Στην επιστολή αναφέρει ότι το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει «τις τελικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Αιχμές για κομματικό σχέδιο «Καλλικράτης» στην περιφέρεια Αττικής αφήνει με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τον κ. Ραγκούση ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος, ο οποίος ζητεί να μάθει αν αληθεύει ότι ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αττικής) και αν δέχθηκε εισηγήσεις για τις συνενώσεις δήμων στην Περιφέρεια Αττικής. Ο βουλευτής της Ν.Δ. ζητεί διευκρινίσεις για το αν οι συνενώσεις θα είναι αποτέλεσμα κομματικών πιέσεων και υποδείξεων.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές τοπικών αρχόντων και τοπικής κοινωνίας κατά των συνενώσεων εντός και εκτός Αττικής. Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Υμηττού πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών σε συνεργασία με μέλη του δημοτικού συμβουλίου Υμηττού, οι οποίοι αντιδρούν στον ενδεχόμενο συνένωσης του δήμου με οποιονδήποτε όμορο.

«Θα προτιμούσα ο Δήμος Υμηττού να παραμείνει ανεξάρτητος, αλλά εντός του δήμου υπάρχει διχογνωμία γύρω από το θέμα», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Υμηττού, Χρ. Ζούπας και συμπληρώνει ότι «το 70% των κατοίκων είναι εναντίον της συνένωσης και έχουν ήδη συγκεντρωθεί 2.500 - 3.000 υπογραφές κατά».

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Υμηττού, κ. Δημ. Αργιανάς τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι «ο Υμηττός είναι ένας βιώσιμος δήμος που δεν χρειάζεται συνένωση. Φοβάμαι ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τον Ιούνιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν οι αναγκαίες συγχωνεύσεις υπηρεσιών στους δήμους και η κατάσταση θα είναι δυσλειτουργική», καταλήγει.

24/2/2010 από την εφημερίδα "Καθημερινή"