28 Φεβ 2010

Τα Υπουργεία... σφυρίζουν αδιάφορα!

ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΑΕΙ ΠΑΣΧΑ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ΕΝΩ...

Τα Υπουργεία... σφυρίζουν αδιάφορα!

* Εμφανίζονται απρόθυμα να αποκεντρώσουν αρμοδιότητες * Λουκάς Κατσαρός: Αν συνεχίσει έτσι θα επαληθευτούν οι προβλέψεις περί «κολοβής μεταρρύθμισης»





Σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία, την τύχη και τη μορφή της διοικητικής μεταρρύθμισης εξέφρασε ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΝΑΕ, την Πέμπτη.
Τα... σημάδια όπως σχολίασε στην «Ε» ο νομάρχης και γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν μπορούν να είναι ενθαρρυντικά και πέραν του ότι θα έπρεπε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση να έχει καταθέσει το σχετικό σχέδιο νόμου όπως είχε δεσμευθεί. Αλλά, όλα δείχνουν, ότι το πράγμα πάει προς το Πάσχα, οπότε θα τεθεί σε διαβούλευση η πρόταση για τη χωροταξία. Μετά θα προκύψει το σχέδιο νόμου και πάει λέγοντας ίσως και... κλαίγοντας.
Ενδεικτικό και χαρακτηριστικό είναι, ότι από τότε που ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο με τον «Καλλικράτη» ζήτησε από τα υπουργεία να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους για τις αρμοδιότητες που θα ήθελαν να «φύγουν» από αυτά και να αποκεντρωθούν.
Μέχρις στιγμής... «ούτε φωνή ούτε ακρόαση!» όπως αναφέρουν οι πληροφορίες . Τα υπουργεία δεν έχουν ανταποκριθεί στο πρωθυπουργικό αίτημα.
Και φαίνεται ότι αυτή είναι και πάγια γραφειοκρατική τακτική γιατί κάτι ανάλογο είχε ζητήσει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση ξεκίνησε το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης πριν βάλει φρένο λόγω έλλειψης χρημάτων. Και τότε τα υπουργεία δεν είχαν δώσει απάντηση. Τώρα είναι ευθύνη των υπουργών, είναι ευθύνη των υπηρεσιακών γραφειοκρατών που φοβούνται μη χάσουν τα οφίτσια τους; Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Το δια ταύτα είναι όμως ότι υπάρχει απροθυμία.
Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ορίσει 5 επιτροπές –κατά την αγαπημένη ελληνική συνήθεια των «επιτροπών» - οι οποίες «χειρίζονται» τα επιμέρους ζητήματα του εγχειρήματος.
Μία για τις αρμοδιότητες (η οποία δεν σημείωσε καμία πρόοδο), μία για το εκλογικό σύστημα, μία για τη φορολογική μεταρρύθμιση, μία για την εποπτεία και τον έλεγχο και μία για τη διακυβέρνηση γενικώς.
Κατά πληροφορίες λοιπόν έχει αναπτυχτεί ένας προβληματισμός μήπως εν τέλει τα ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν θα είναι αμιγώς κομματικά.
Πάνω στο θέμα αυτό η «Ε» ζήτησε την άποψη του νομάρχη Λουκά Κατσαρού ο οποίος δήλωσε:
«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πάει ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Δεν μιλάμε για αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, μιλάμε για επέκταση των κομμάτων στην Περιφέρεια. Και αν συνεχίσει έτσι η πορεία των πραγμάτων τότε θα δικαιωθούν εκείνοι που μιλάνε για «κολοβή» μεταρρύθμιση η οποία δεν θα υπηρετεί ούτε τον πολίτη ούτε την Περιφέρεια.
Εμείς προσβλέπουμε στη θέληση του Πρωθυπουργού να περάσει μία συνολική διοικητική μεταρρύθμιση για μία ισχυρή αυτοδιοίκηση»

28/2/2010 από την εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία"