30 Ιαν 2010

Ο δύσκολος δρόμος του «Καλλικράτη»

Νέα «Μακρά Τείχη» θα μπορούσε να χτίσει ο «Καλλικράτης» χωρίζοντας όσους τάσσονται υπέρ του σχεδίου ανασύστασης των κρατικών και αυτοδιοικητικών δομών από εκείνους που προβάλλουν ενστάσεις για τη λειτουργικότητά του. Η μάχη εξελίσσεται στη σκιά των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο οποίος κατά την ενημέρωση που του έκανε χθες ο κ. Ι. Ραγκούσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν θετική κατάληξη όσο υπάρχει θέληση, αλλά και της επισήμανσης του κ. Γ. Παπανδρέου ότι ο κόσμος ψήφισε το ΠαΣοΚ «για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια».

Η μετάβαση πάντως δεν προδιαγράφεται βελούδινη. Το Σαββατοκύριακο, στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους, ανεδείχθησαν κενά, παραλείψεις, σημεία που απαιτούν επανεξέταση. Την Κυριακή το βράδυ έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης «ανακρίθηκε» από περίπου 400 κομματικά στελέχη, δημάρχους, νομάρχες και γραμματείς τοπικών οργανώσεων, που, αν και δεν διαφωνούσαν με τη λογική των μεταρρυθμίσεων, προβληματίζονται για τις αρμοδιότητες και τους πόρους. «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση τεράστιου εύρους και δεν είμαι σίγουρος αν έχουν πλήρη συναίσθηση των συνεπειών της ακόμη και όσοι την επεξεργάστηκαν» σχολίαζε έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠαΣοΚ.

Τα ίδια θέματα ετέθησαν και από τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκο, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ΕΝΑΕ έχει τοποθετηθεί θετικά για τη μεταρρύθμιση, επισημαίνει όμως ελλείψεις «στα οικονομικά, στο ζήτημα του προσωπικού και της αποτελεσματικής λήψης των αποφάσεων, καθώς προβλέπονται αλλεπάλληλες δομές». Οι σοβαρές αντιδράσεις πάντως θα φανούν όταν παρουσιαστεί ο χάρτης με τα όρια των νέων δήμων.

Σ τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος συνεδρίασε το Σάββατο παρουσία περίπου 50 βουλευτών, εκδηλώθηκαν «αποσχιστικές» τάσεις από βουλευτές των νομών Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίοι ζητούν να δημιουργηθεί ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από τους Αιτωλοακαρνάνες, που δεν θέλουν να ανήκουν στη σημερινή περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά να «σπάσει» η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα δύο. Το θέμα των αιρετών περιφερειών κυριάρχησε και στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Ι. Μαγκριώτης μετέφερε την άποψη τοπικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαφωνούν με τη μητροπολιτική περιφέρεια σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης, μια δέσμευση πάντως που υπήρχε στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ και προωθούσε ο κ. Χ. Καστανίδης . Τελικώς φαίνεται ότι παραμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Θ. Πάγκαλος έθεσε θέμα δημιουργίας τριών ή τεσσάρων περιφερειών στην Αττική και όχι μιας ώστε ο περιφερειάρχης Αττικής «να μην είναι μικρός πρωθυπουργός».

Ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος δέχθηκε πίεση, διαφώνησε προτάσσοντας ζητήματα συντονισμού στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη δημιουργία ΧΥΤΥ, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να μειωθούν οι αιρετές περιφέρειες σε πέντε ή έξι, ο κ. Π. Μπεγλίτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει από την αποσυγκέντρωση να φθάσουν οι αλλαγές στην υπερσυγκέντρωση, ο κ. Καστανίδης πρότεινε να οριστούν τα όρια των νέων δήμων από ανεξάρτητη αρχή, αλλά παρενέβη ο κ. Ευ. Βενιζέλος και είπε ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση είναι κρίσιμη και για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας.

Η τριβή που εκδηλώθηκε ανάμεσα στους υπουργούς έχει ως αιτία τη μετατόπιση της πολιτικής ισχύος από τους βουλευτές και την κεντρική διοίκηση στην περιφέρεια. Ο κ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος το κλίμα, είπε αρκετές φορές στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «θα δώσετε αρμοδιότητες» , αν και ο καημός βουλευτών και υπουργών δεν είναι οι αρμοδιότητες αλλά η προοπτική να συνθλιβούν μεταξύ των δημάρχων και των περιφερειαρχών, οι οποίοι αναδεικνύονται ισχυροί πόλοι στις περιοχές τους.

30//1/2010 από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Διχογνωμίες για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης

Ζωηρή συζήτηση έχει προκαλέσει το πρόγραμμα Καλλικράτης, όπως φάνηκε κι από τη σχετική συζήτηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, όπου πήραν τον λόγο αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, δικαστές, αλλά κι εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Οι κυριότερες διχογνωμίες αφορούν τις αρμοδιότητες των νέων ΟΤΑ, τα κριτήρια συνένωσης και τα οικονομικά των δήμων.

Οι περισσότεροι από τους αυτοδιοικητικούς που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν στις πολεοδομικές αρμοδιότητες και τις εντάξεις αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης με τον δήμαρχο Καλυβίων Π. Φιλίππου να κάνει επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας λέγοντας ότι "δεν μπορούν να ρυμοτομούν οι δικαστές" και να ζητά τη μεταφορά της χωροταξίας στους δήμους.

Στον δήμαρχο απάντησε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μ. Δεκλερής επισημαίνοντας ότι "αν ρυμοτομούσαν οι δήμαρχοι, δεν θα 'μενε τετραγωνικό ελεύθερου χώρου". Δημοτικοί σύμβουλοι από το Ψυχικό και τον Δήμο Παπάγου εξέφρασαν φόβους ότι με τις συνενώσεις θα χαθεί ο χαρακτήρας των δήμων τους ως κηπουπόλεων. Ο Μ. Δεκλερής εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα πολλών από τις αρμοδιότητες των περιφερειαρχών, επισήμανε ότι δεν υπάρχει συνολική μελέτη για την αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να μην βιάζεται λόγω της διεξαγωγής των εκλογών του Νοεμβρίου.

"Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση"

Η Μ. Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, μίλησε εκτενώς για τις συνταγματικές παραμέτρους του Καλλικράτη και υπογράμμισε πως "φαίνεται ότι ο βασικός λόγος για τις συνενώσεις είναι η επιχειρησιακή τους αρτιότητα, όμως ο δήμος δεν είναι επιχείρηση". Ο Ι. Στεφάνου, καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας του Πολυτεχνείου, είδε θετικά στοιχεία, αλλά και κινδύνους στον Καλλικράτη κι έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της σύνταξης του εθνικού και των ειδικών χωροταξικών σχεδιασμών και ζήτησε αναθεώρησή τους από κρατικό φορέα.

Ενδοδημοτική αποκέντρωση

Τον λόγο πήραν και στελέχη των Οικολόγων - Πράσινων. Ο Κ. Διάκος επισήμανε ότι με τον Καλλικράτη δημιουργούνται πολλοί μεγάλοι πληθυσμιακά δήμοι (30.000 κάτοικοι κατά μέσο όρο, έναντι 15.000 στην Ευρώπη) και ζήτησε ενδοδημοτική αποκέντρωση και συμμετοχικό προϋπολογισμό, ενώ ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε και προώθηση της διαδημοτικής συνεργασίας. Ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Πολυτεχνείου εξέφρασε φόβους για έλλειμμα δημοκρατίας κι εγκαθίδρυση του δικομματισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά τον Καλλικράτη.

Όχι ανάθεση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στους δήμους

Σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά ο Ι. Κοπελούζος από το Επιμελητήριο υποστήριξε το ενιαίο της προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αγαθών και μαζί με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτάχθηκαν στη μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους. Άλλα σημεία που θίχτηκαν ήταν η επαναφορά του 50% για την εκλογή δημάρχου, τα πρώτα βήματα προς την φορολογική αποκέντρωση, η διαφθορά στους δήμους, ενώ κατατέθηκε και η πρόταση για δύο θητείες στους δημάρχους.

30/1/2010 από εφημερίδα "Αυγή"

29 Ιαν 2010

«όλα τα’χε η Μαριωρή ο Καλλικράτης της έλλειπε»

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Είπα ευθαρσώς τη γνώμη μου για τον Καλλικράτη και όχι ως παράγοντας (μακριά από εμάς) και κινδύνευσα να παρεξηγηθώ λες κι έχω κανένα ζόρι αν θα συνενωθεί ακόμη κι ο Κολινδρός με τους Νέους Πόρους.

Για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, εκφράζοντας ελεύθερα κι απόλυτα τη γνώμη μου, χωρίς καμία επιρροή, ως είθισται, από βουλευτικά κελεύσματα, θεωρώ βεβιασμένη την κίνηση των συνενώσεων.

Κατά το κοινώς λεγόμενο, «όλα τα’χε η Μαριωρή ο Καλλικράτης της έλλειπε». Εκτιμώ ότι είναι εσπευσμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα.

Θα έπρεπε λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψη, να ορισθεί ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής, να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα και να πάμε στις μεθεπόμενες εκλογές με Καλλικράτη.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση μετά την οριοθέτηση των νέων δήμων θα ανοίξει νέα μέτωπα που θα προστεθούν κι αυτά στο ήδη διαταραγμένο κλίμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση όλων των περιφερειακών δήμων να συνενωθούν με το δήμο Κατερίνης και το χαρακτήρισα επαρχιωτισμό μετά γνώσεως λόγου.

Ο κίνδυνος της περαιτέρω αστικοποίησης της περιφέρειας ελλοχεύει και η εγκατάλειψη της υπαίθρου θα επιταχυνθεί με δυσάρεστες συνέπειες για την ανάπτυξη των περιοχών.

Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η εμμονή σε τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και η υπαγωγή σε προγράμματα πράσινης ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι οι υπό συνένωση δήμοι θα πρέπει να έχουν κοινά, ομοιογενή χαρακτηριστικά, κοινούς στόχους και προοπτικές.

Η «διόγκωση» του δήμου Κατερίνης σ’ένα δήμο που θα συγκεντρώνει το 80% του πληθυσμού όλου του νομού και η αχανής επέκτασή του θα δημιουργήσει πολλά λειτουργικά προβλήματα και θα συμβάλλει βαθμηδόν σε μια νέα αγροτική έξοδο.

Θεωρώ εύλογο ότι όσοι εμπλακούν στη διαβούλευση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όχι τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών αλλά τις πραγματικές τους ανάγκες.

Ο Καλλικράτης ως πρόσωπο, μπορεί να ήταν ο άριστος αρχιτέκτων αλλά κατά τα λεγόμενα ήταν κι ο Μπόμπολας της εποχής του. Αυτό σημειολογικά, ως μήνυμα για να σταθούμε μόνο στο πρώτο σκέλος, την ιδιότητα του Καλλικράτη.

29/1/2010 από την εφημερίδα της Πιερίας "Ημερησία"

27 Ιαν 2010

Συνάντηση Κακλαμάνη - Παπούλια για Καλλικράτη

Για τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ στο σχέδιο Καλλικράτης αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικητας Κακλαμανης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρολο Παπουλια, στον οποίο ευχήθηκε υγεία και καλή δεύτερη θητεία.

Ο κ. Κακλαμάνης παρέδωσε στον Κάρολο Παπούλια τις μελέτες της ΚΕΔΚΕ για τον Καλλικράτη, τις μελέτες της ΚΕΔΚΕ πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Καλλικρατη, έκθεση για το κέντρο της Αθήνας και μελέτη για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης για την την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων γνωστοποίησε οτι η ΚΕΔΚΕ περιμενει εως τις 15 Φεβρουαρίου τις προτάσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο Καλλικράτης και κυρίως την θεσμοθέτηση πόρων για την εφαρμογή του προκειμένου όπως είπε " βγαίνοντας απο το λιμάνι ο Καλλικράτης να μην πέσει σε ξέρα".

27/1/2010 Από την ιστοσελίδα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθήνα 9.84

Κόντρες για τον "Καλλικράτη" στη Ρόδο

Λάβρος κατά του Καλλικράτη, αλλά και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν την δημιουργία ενός Δήμου στη Ρόδο, εμφανίστηκε και πάλι χθες ο δήμαρχος Ιαλυσού. Επανέλαβε τα περί συνταξιούχων της πολιτικής που υπέγραψαν τη διακήρυξη των νέων σοσιαλιστών για τον 1 Δήμο και προέβλεψε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ρόδος θα καταστραφεί.

Μάλιστα προχθές που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ιαλυσού, τάχθηκε υπέρ της συνένωσης του μόνο με τον Δήμο Καλλιθέας ή εναλλακτικά με τους Δήμους Πεταλούδων και Καμείρου.

«Είναι λυπηρό να μιλά απαξιωτικά για πρόσωπα, που ακόμα και αν έχουν βγει στη σύνταξη, έχουν προηγουμένως προσφέρει πολλά» είπε κληθείς να σχολιάσει τις εντονότατες αντιδράσεις του δημάρχου Ιαλυσού, ο γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Τέλης Ηρακλείδης.

Μάλιστα με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ των Δήμων Ροδίων και Ιαλυσού για τη χρήση του βιολογικού καθαρισμού, ο Τ. Ηρακλείδης παρατήρησε ότι «αυτά ακριβώς τα θέματα είναι που απαιτούν ενιαία διαχείριση στο νησί».

Συζήτηση για τον Καλλικράτη, προγραμματίζουν το ένα μετά το άλλο, τα δημοτικά συμβούλια στην περιοχή.

Σήμερα με το θέμα θα ασχοληθούν τα δημοτικά συμβούλια Καλλιθέας και Καρπάθου, ενώ την Παρασκευή θα γίνει σχετική συζήτηση στους Δήμους Λινδίων και Αταβύρου.
Μάλιστα η μειοψηφία του Δ. Καλλιθέας στο κείμενο θέσεων που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με το πρόγραμμα, αναφέρει ότι «Για όλα αυτά προτείνουμε τη διατήρηση της σημερινής χωροταξικής κατανομής στο νησί της Ρόδου και ιδιαίτερα του δικού μας δήμου, γιατί εμείς επιλέξαμε να ζήσουμε στα χωριά μας συνειδητά δεν μπορούμε να αφήσουμε τη περιοχή να καταντήσει πλατεία Αμερικής που περίμενε 15 χρόνια για να αποκτήσει ζωή ξανά από τους μετανάστες».

Πέρα από το χωροταξικό των Δήμων, ενδιαφέρον προκαλούν και οι υπόλοιπες αλλαγές που προωθούνται από το πρόγραμμα, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν βέβαια και σενάρια για πιθανές υποψηφιότητες στις υπό δημιουργία θέσεις.
Χαρακτηριστικά ο τέως γ.γ. της Περιφέρειας Χαρ. Κόκκινος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του αιρετού περιφερειάρχη. «Παρακολουθώ τις εξελίξεις και θα κρίνω ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΑ.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην αποδεχθεί την πρόταση να αναλάβει την προεδρία της εταιρείας «Parking ΑΕ» που έκανε ο δήμαρχος Ρόδου και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο.

27/1/2010 από news.ert.gr

Οι -πολλοί- εχθροί και οι -λίγοι- φίλοι του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Με τη λήξη του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ κορυφώθηκε η πρώτη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που τυπικά θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου με το Συνέδριο των Νομαρχών (ΕΝΑΕ). Και λέμε τυπικά γιατί ανάμεσα στους Νομάρχες οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στους Δημάρχους αφού οι (μέχρι σήμερα) εκπρόσωποι της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης το έχουν πάρει από καιρό απόφαση ότι αυτός είναι ο τελευταίος χρόνος της θητείας τους.
Άλλωστε από μακρού χρόνου η ΕΝΑΕ έχει συμφωνήσει με την θέσπιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που συνεπάγεται την κατάργηση ή ορθότερα την απορρόφηση των σημερινών Νομαρχιών ως Νομαρχιακά Διαμερίσματα των 13 Περιφερειών που προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί Νομάρχες ενδιαφέρονται για την -αναβαθμισμένη- θέση του αιρετού Περιφερειάρχη («μικρούς Πρωθυπουργούς» τους αποκαλούν ήδη οι «άσπονδοι φίλοι» της μεταρρύθμισης) ενώ στη χειρότερη περίπτωση ευελπιστούν να παραμείνουν στη θέση τους ως τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες στο Νομό τους, εφόσον βέβαια ο συνδυασμός στον οποίο θα μετέχουν επικρατήσει στο επίπεδο της Περιφέρειας.
Ήδη λοιπόν, σ’ αυτή τη φάση, στην Κυβέρνηση κυρίως αλλά και στα άλλα κόμματα, αποτιμούν την κατάσταση, αξιολογούν τις πρώτες αντιδράσεις και καθορίζουν τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις τους. Στην Κυβέρνηση δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχει πολλές «μεταβλητές» αλλά και μία «σταθερά».
Η σταθερή παράμετρος είναι, όπως λένε, η οριστική απόφαση και ανυποχώρητη θέληση του Πρωθυπουργού να πάει μέχρι τέλους την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Αν ο νόμος αυτός δεν περάσει τότε θα πέσει η Κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο Γ. Παπανδρέου σε διευθυντές ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου , αναφερόμενος στις αντιδράσεις που ήδη υπήρξαν και αναμένεται να κλιμακωθούν στο επόμενο στάδιο. Είναι αλήθεια ότι πολλοί βουλευτές (και) του κυβερνώντος κόμματος δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μεταρρύθμιση. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η μετατόπιση του πολιτικού κέντρου βάρους από τα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία στους αιρετούς Περιφερειάρχες με την άμεση και ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, πολύ μεγαλύτερη μάλιστα σε αριθμό ψηφοφόρων από τους βουλευτές αλλά και στους ισχυρούς πλέον Δημάρχους που όχι μόνο θα διαθέτουν αρμοδιότητες, εξουσίες και πόρους αλλά που και αυτοί θα εκλέγονται, σε πολλές περιπτώσεις, από μεγαλύτερο εκλογικό σώμα απ’ ό,τι οι βουλευτές, αν φυσικά περάσει ο σχεδιαζόμενος νέος εκλογικός νόμος με τις πολλές μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Ο δεύτερος λόγος αντιδράσεων είναι η (αναγκαστική) συμπόρευση με τους διάφορους τοπικισμούς που μοιραία θα αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο όταν ανακοινωθούν οι νέοι Δήμοι του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τα 2/3 των σημερινών Δήμων καταργηθούν. «Αν η Περιφέρειά μου γεμίσει μαύρες σημαίες αντιδρώντων στη μεταρρύθμιση, να δούμε πώς θα ξεμπλέξω» έλεγε τις προάλλες με απόγνωση κυβερνητικός βουλευτής που δεν συγκαταλέγεται –κάθε άλλο- στους γενικώς διαφωνούντες.
Στην Κυβέρνηση παρόλα αυτά δεν φαίνεται να ανησυχούν, τουλάχιστον για τις «εντός των τειχών» αντιδράσεις. «Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν και πολύ περισσότερο τα δικά μας στελέχη» απαντούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν βασική προεκλογική μας δέσμευση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε» συμπληρώνουν με νόημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης ώστε κανείς βουλευτής να μην επενδύσει πολιτικά σ’ αυτό το ενδεχόμενο.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ φαίνεται πως θα είναι η «προίκα» του, δηλαδή οι πόροι που είναι αναγκαίοι και που θα πρέπει να συνοδεύσουν τη μεταρρύθμιση ώστε να εδραιωθεί και να πετύχει. Οι μελέτες που έχουν γίνει από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ υπολογίζουν αυτό το κόστος (με βάση τις αρμοδιότητες που υφίστανται ή που θα πρέπει να μεταφερθούν στις νέες Περιφέρειες και τους νέους Δήμους) σε περισσότερα από 4 δις ευρώ ! Έστω κι αν το ποσό αυτό είναι σε βάθος τετραετίας καθένας καταλαβαίνει ότι και μόνο η ανακοίνωσή του είναι αρκετή για να προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα υπολογίζει να έχει και περίσσευμα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αφού ως γνωστόν έχει εντάξει τη μεταρρύθμιση στο περιβόητο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Αυτό κατά βάση είναι και το σημείο τριβής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς αποσύραμε τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ -2 λόγω του υψηλού κόστους» υπενθυμίζουν πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ που αντιλαμβάνονται ότι αν η Κυβέρνηση προχωρήσει τώρα που οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι πολύ χειρότερες, θα φανεί ότι η απόφαση εκείνη ήταν μάλλον προσχηματική και πάρθηκε όχι από οικονομικούς λόγους αλλά επειδή «δειλιάσαμε μπροστά στο πολιτικό κόστος».
Εντύπωση προκαλεί επ’ αυτού η στάση του αρμόδιου Υπουργού Γ. Ραγκούση ο οποίος στην πρόσφατη συνάντηση αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ απ’ όλη την Ελλάδα τους διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα για την υποστήριξη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα βρεθούν σε κάθε περίπτωση. «Να ανησυχείτε για όλα τα άλλα εκτός από το οικονομικό» είπε χαρακτηριστικά και μένει να δούμε πώς θα το επιτύχει. Εκτός αν και εδώ προταχθεί στο τέλος το «θεσμικό» έναντι του «οικονομικού» με το επιχείρημα πως πρόκειται για ουσιαστική ανακατανομή εξουσίας από το κέντρο στην περιφέρεια με υπαρκτό μεν αλλά δευτερεύον το οικονομικό στοιχείο που είναι μεν τώρα σε κακή κατάσταση αλλά ενδεχομένως βελτιωθεί στη συνέχεια. «Αν σταθούμε στις οικονομικές δυσκολίες η μεταρρύθμιση δεν θα γίνει ποτέ και ο συγκεντρωτισμός θα βασιλεύει αιώνια στη χώρα» λένε οι ένθερμοι υποστηρικτές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε αν η αισιοδοξία αυτή έχει πραγματική βάση. Σε κάθε περίπτωση «το πάρτι μόλις τώρα αρχίζει….» .

Ξυνίδης για «Καλλικράτη»
Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης» και ο εκλογικός νόμος που ακολουθεί αποτελούν βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Με αυτή του την τοποθέτηση επισημαίνει την σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε αυτές τις δυο κατευθύνσεις.
Ο κ. Ξυνίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελεύθερου Τύπου», όπου μίλησε, θέτει στην ουσία θέμα κομματικής πειθαρχίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα νομοσχέδια για τον «Καλλικράτη» και για τον εκλογικό νόμο, αναφέροντας ότι «δεν είναι ανεκτές οι διαφοροποιήσεις σε εκλογικό νόμο και ‘Καλλικράτη’».

Συντάκτης: Τρύφωνας Δάρας

Από την εφημερίδα της Θράκης "Η γνώμη"

Αντιδράσεις από Δημάρχους της Θεσσαλονίκης για «Καλλικράτη»

Να παραμείνουν ανέπαφοι οι Δήμοι στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να προβλεφθούν μητροπολιτικές διοικήσεις στο σχέδιο «Καλλικράτης», ζητάνε οι δήμαρχοι των Δήμων Αγίου Παύλου, Ευκαρπίας, Ελευθερίου - Κορδελιού, Μενεμένης, Πεύκων και Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη.

Εφόσον κριθεί, ύστερα από έγκαιρη διαβούλευση και εμπεριστατωμένη μελέτη, ότι είναι αναγκαίες και απαραίτητες οι συνενώσεις Δήμων και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, τότε προτείνουν ότι οι Δήμοι που θα προκύψουν δεν πρέπει να ξεπερνούν τους τέσσερις.

Οι δήμαρχοι των παραπάνω Δήμων (Ν. Βαρσάμης, Χ. Πανταζόγλου, Ευστ. Λαφαζανίδης, Γ. Ακτσελής, Στ. Συμεωνίδης, Π. Δρίτσα) θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση στις 5 Φεβρουαρίου, στο δημαρχείο Τριανδρίας, και θα ενημερώσουν τους τοπικούς υπουργούς και βουλευτές.

27/1/10 από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Αντίθετη και η Εκκλησία με το σχέδιο «Καλλικράτης»

Καθημερινά πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Καλλικράτης» σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Μετά τους βουλευτές, τους αιρετούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και τα Δημοτικά Συμβούλια, αντίθετη στο σχέδιο συνενώσεων εμφανίζεται και η Εκκλησία, διά του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεβασμιωτάτου Σεραφείμ. Ο Άγιος Καρυστίας και Σκύρου, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, εκφράζει την αντίθεσή του στη συνένωση της Κύμης με το Δήμο Ταμυνέων, όπως προβλέπει το σχέδιο του ΥΠ.ΕΣ., ενώ προτείνει στην Επαρχία Καρυστίας να διατηρηθούν οι δήμοι: Κύμης με έδρα την Κύμη, Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι, Καρύστου με έδρα την Κάρυστο και Σκύρου με έδρα τη Σκύρο.

«Σ’ αυτούς να συγχωνευθούν -προτείνει ο Μητροπολίτης- οι υπόλοιποι δήμοι κατά την κρίσιν και αυτοδιάθεσιν αυτών. Έτσι δημιουργούνται δήμοι με ισομερή πληθυσμό, με καλό γεωγραφικό περίγυρο και με κατανομή εδρών αποδεκτών υπό όλων. Η λύσις αυτή δεν θα δημιουργήση προβλήματα, δεν θα προκαλέση αντιδράσεις, αλλά θα συμβάλη στην ομαλή λειτουργία και την καλή και άμεση εξυπηρέτησι των πολιτών και την διατήρησι της ιδιομορφίας και ιδιαιτερότητας, κοινωνικής, οικονομικής, τουριστικής κ.λπ. της κάθε περιοχής», καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Στη Θεσσαλία με κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Πιαλείων, Χρήστος Μάμαλης, Καλλιδένδρου, Κώστας Γκαμπλιώνης, Φαλώρειας, Αντώνης Ντιντής, και Κόζιακα, Κίμωνας Αναστασόπουλος, τάσσονται κατά της συνένωσής τους με το Δήμο Τρικάλων και υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού δήμου στην περιοχή. Οι διαφωνίες, όμως, δεν περιορίζονται μόνον εκεί.

Υπάρχουν και στην Οιχαλία, για την προοπτική συνένωσης με τη Φαρκαδόνα. Σε περίπτωση που επιλεχθεί ως έδρα μία εκ των δύο κωμοπόλεων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις στην άλλη. Ορισμένοι, μάλιστα, προτείνουν ως «χρυσή τομή» τον ορισμό της έδρας στο ενδιάμεσο της χιλιομετρικής απόστασης.

Εφόσον οι αντιδράσεις συνεχιστούν αμείωτες για τους επόμενους δύο μήνες, θεωρείται δύσκολο για τον κ. Ραγκούση να επιμείνει στην ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» εντός του 2010.

Περικλής Καπετανόπουλος

27/1/10 από την εφημερίδα "Απογευματινή"

26 Ιαν 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: άλλη μια αθηνοκρατική αποποίηση ευθυνών

Γράφει ο: Νίκος Κουκουτάτσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Λιτοχώρου, Π. Δήμαρχος

KOYKOTASIOSΗ εσπευσμένη απόφαση της σημερινής «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης να αναδομήσει και πάλι με αρχιτεκτονικούς όρους αυτή τη φορά την Τ.Α. μου θύμισε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΠΑ.ΣΟ.Κ πριν τις εκλογές του 1981 που, ως Δήμαρχος Λιτόχωρου τότε, το ενστερνίστηκα με πολύ ενθουσιασμό, για να απογοητευτώ λίγο αργότερα με οδυνηρό τρόπο.
Στην πρώτη σύσκεψη στελεχών που κάλεσε ο Ανδρέας τον Φεβρουάριο του 1982 στην Αθήνα, ήταν αποκαλυπτικός. Δήμοι, Κοινότητες, συνδικάτα, Συνεταιρισμοί πρέπει να περιέλθουν σε πιστά κομματικά στελέχη που θα υπακούουν τυφλά στις εντολές του κόμματος. Έτσι, αντί για αυτοδιοικητικούς τοπικούς άρχοντες, μας προέκυψαν τοπικοί κομματάρχες και χειροκροτητές με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα, τα οποία με κροκοδείλια δάκρυα ομολογούν σήμερα οι πάντες.
Έλεγε τότε το Δημοτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που το κρατώ ακόμα στο αρχείο μου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κύτταρο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, λειτούργησε μ' αυτά το χαρακτήρα στη χώρα μας, μόνο σε περιόδους επαναστατικής διαδικασίας και έξαρσης των απελευθερωτικών αγώνων, όπως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821, ή στην περίοδο της Εθνικής μας Αντίστασης, όπου ο κώδικας για την Τ.Α. της Π.Ε.Ε.Α. αποτελεί πρότυπο πλαισίου άσκησης εξουσιών από τον ίδιο το λαό. Από κει και ύστερα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και γενικότερα οι εκφραστές της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης, περιόριζαν πάντα ασφυκτικά την ουσία και το σκοπό της Τ.Α. σ' ένα υποκατάστατο του κράτους».
Αυτές τις διαπιστώσεις είχε κάνει τότε το ΠΑΣΟΚ. Τι το εμπόδισε από τότε που έγινε εξουσία να κάνει αυτά που έπρεπε, για να γίνει η Τ.Α. νοικοκύρης στο σπίτι της;
Τίποτα δεν το εμπόδισε. Απλά το ΠΑΣΟΚ, αντί για αλλαγή που υποσχέθηκε το 1981, έκανε παραλλαγή και έγινε και αυτό εκφραστής της άρχουσας τάξης και υπηρέτης της πλουτοκρατίας.
Και γιατί τώρα πρέπει να πιστέψουμε στις αγαθές του προθέσεις για το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ; Αλλά και αν ακόμα έχει ειλικρινείς προθέσεις, πώς θα το υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα δήλωσε απερίφραστα και με ειλικρίνεια, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια; Και πώς να υπάρχουν λεφτά ύστερα από τέτοια λεηλασία των δημοσίων ταμείων με τα δομημένα ομόλογα και τη φούσκα του χρηματιστηρίου;
Πώς θα χρηματοδοτήσει τις αρμοδιότητες που προτίθεται να δώσει στη διευρυμένη Τ.Α το Αθηνοκεντρικό κράτος και πόσο συνάδουν κάποιες από αυτές τις αρμοδιότητες με την αυτοδιοικητική δεοντολογία και πρακτική, όπως π.χ. ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ- ΟΑΕΔ;
Ποιος Δήμος π.χ, θα αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του νεότευκτου και παροπλισμένου Νομαρχιακού νοσοκομείου μας;
Οι Καποδιστριακοί Δήμοι είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Πώς προέκυψαν αυτά τα χρέη και ποιος θα τα ξεπληρώσει; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτάν τον υπέρογκο δανεισμό; Το διεφθαρμένο κεντρικό κράτος ή οι εκλεκτοί του τοπικοί άρχοντες;
Η Τ.Α. για να είναι αποτελεσματική, είτε είναι διευρυμένη είτε όχι, χρειάζεται και πρέπει να έχει καθαρές αποκλειστικές και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όχι σωρεία από μίγμα αποκλειστικών και συντρεχουσών, που αλληλοεπικαλύπτονται, σαν και αυτές από τις οποίες βρίθει ο σημερινός Δημοτικός Κώδικας (Ν 3463/2006).
Το άρθρο 102 παρ. 1 του ισχύοντος συντάγματος ορίζει ότι «η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει εις τους οργανισμούς της Τ.Α, των οποίων την πρώτη βαθμίδα αποτελούν οι Δήμοι και αι κοινότητες. Αι λοιπαί βαθμίδες ορίζονται δια νόμου». Από το 1975 που ισχύει το σημερινό Σύνταγμα μέχρι σήμερα, κανένας νόμος και καμία ερμηνευτική διάταξη δεν καθόρισε με ακρίβεια και σωφροσύνη, τι είναι τοπική υπόθεση και τι όχι, για να την επωμιστεί ως αρμοδιότητα η Τ.Α. ή το κράτος.
Ποιος πρέπει και μπορεί να ασκεί πολεοδομική δραστηριότητα και αποτελεσματική αστυνόμευση της παράνομης δόμησης, όταν ο κάθε υπουργός, αυτοδιοικητικός ή μη, θα θέλει να στήσει τη δική του παράνομη βίλα-αναψυκτήριο; Ποιος πρέπει και μπορεί να καθορίζει την πολιτική και τον καθορισμό χρήσης της μάνας γης η οποία έχει ανασκολοπηθεί με την κατά παρέκκλιση του οικοδομικού κανονισμού δόμηση που γέμισε τη νότια Πιερία και όχι μόνο, με χιλιάδες απορροφητικούς βόθρους, που δηλητηρίασαν τα υπόγεια πόσιμα νερά μας και επέσυραν τα βαριά πρόστιμα της Ε.Ε., και έπονται και άλλα από τη μη λειτουργία του βιολογικού Ν. Πιερίας;
Στις σημερινές πολυπληθείς τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί δημοκρατική διαδικασία που να καθορίζει ως υπέρτατη εξουσία την γενική συνέλευση των πολιτών (εκκλησία του Δήμου).
Όμως η μέχρι τώρα αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, μας οδήγησε στα χάλια που έχουμε. Την πλήρη αναξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα.
Τι είδους κράτος δικαίου είναι αυτό όπου το ετήσιο εθνικό προϊόν να μπαίνει στα θυλάκια των ολίγων και να μεταναστεύει στις τράπεζες του εξωτερικού, που μας δανείζουν με τοκογλυφικούς όρους, και το 90% των μη προνομιούχων να μοιράζεται τα ψίχουλα και να πληρώνει από το υστέρημα του το Εθνικό μας χρέος;
Παρακολούθησα το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και κράτησα σημειώσεις από όλους τους ομιλητές. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ήταν μία μεγάλη αποτυχία και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όλοι τον εξόρκιζαν. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 που μετονομάστηκε σε ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δεν μπορεί να έχει καλύτερη τύχη αφού βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική πρακτική. Ο Καλλικράτης και ο Ικτίνος, κύριοι της κεντρικής εξουσίας, δεν αρκέστηκαν μόνο στην αρχιτεκτονική δομή του Παρθενώνα, αλλά μελέτησαν και τη στατική του επάρκεια, γι' αυτό και άντεξε 2.500 χρόνια στην οργή του Εγκέλαδου χωρίς να κλονιστεί από τη θέση του, και ούτε έπαθε τίποτα από τον τελευταίο σεισμό που ισοπέδωσε πολλά από τα σύγχρονα αντισεισμικά κτίρια.
Το σημερινό σκοπούμενο με το σχέδιο Καλλικράτης αυτοδιοικητικό οικοδόμημα κτίζεται σε σαθρό έδαφος και θα καταρρεύσει στην πρώτη ριπή του σφοδρού αντιλαϊκού καπιταλιστικού ανέμου.
Το φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες που εξέφρασε ο σοφός Λαοκόοντας έχει την αντιστοιχία του και σήμερα.
Ας το έχουν υπόψη τους οι Τρώες της Τ.Α. Τα καπιταλιστικά φίδια έτσι και αλλιώς είναι έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να αντιληφθεί ότι μας περιμένουν χειρότερες μέρες.

25/1/2010 από eptanews.gr

Καλλικράτης : κρατεί καλώς ; παρατηρήσεις για την προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση

του Νικόλαου Νίνου, επικεφαλής της μειοψηφίας στο δήμο Ρεθύμνου

Αυτές τις ημέρες υπόκειται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Σήμερα και αύριο, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ,στην Αθήνα, συζητιούνται αυτές οι προτάσεις.

Πριν τρείς μέρες, στην τοπική ΤΕΔΚ συζητήθηκαν οι προτάσεις του νομοσχεδίου αυτού και κατατέθηκαν οι απόψεις των μελών του ΔΣ της ΤΕΔΚ και των δημάρχων του νομού.

Στον τοπικό τύπο «βγήκαν» μερικές απόψεις ,μόνον των δημάρχων, και δεν περιελήφθησαν απόψεις άλλων ,μεταξύ των οποίων και η δική μου.

Στο παρόν σημείωμα μου δημοσιοποιώ τις απόψεις που κατάθεσα στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου.

«Κατά την άποψη μου το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης έχει 4 διαστάσεις.

Την θεσμική ,την οικονομική, την χωροταξική και την χρονική.

Από θεσμικής πλευράς ,χαρακτηρίζεται σαν μια νέα αρχιτεκτονική δομή ( γι αυτό της δόθηκε η συμβολική ονομασία του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα , Καλλικράτη).

Διαβάζοντας όμως τις προτεινόμενες αλλαγές δεν βλέπουμε κάτι ,ουσιαστικά, καινούριο, πρωτοπορειακό, αποδοτικό!

Η αιρετή περιφέρεια έρχεται να αντικαταστήσει την (ουσιαστικά ανύπαρκτη) νομαρχία. Οι αρμοδιότητες της όμως είναι ίδιες εκείνης της περιφέρειας, που σήμερα υπάρχει.

Και επί πλέον, για λόγους λειτουργικούς –συνταγματικούς ,προστίθεται η γενική περιφέρεια για να πάρει τις κρατικές αρμοδιότητες της σημερινής διορισμένης (άρα κρατικής) περιφέρειας!

Συνεπώς προσθαφαιρεί και το αποτέλεσμα είναι «μηδέν»!

Οι δήμοι ,προβλέπονται μεγαλύτεροι ( σε έκταση και πληθυσμό),αλλά μένουν ανέπαφα όλα εκείνα τα σημερινά θεσμικά προβλήματα και λειτουργικές τους.

Σήμερα ο δήμος είναι «ενός ανδρός αρχή» και αυτό οφείλεται στην απόλυτη «κυριαρχία» του επικεφαλής του πλειοψηφούντος συνδυασμού!

Οι πηγές της εξουσίας του «ενός ανδρός» ,αναφέρονται στις δικαιοδοσίες διορισμού αξιωματούχων αιρετών, και στην πλήρη «απομόνωση» και «αποψίλωση» δυνατοτήτων της αντιπολίτευσης!

Ολα αυτά ,πουθενά στο σχέδιο δεν συζητούνται κάν!

Αντιθέτως προβλέπονται αντιδήμαρχοι διαφόρων ταχυτήτων, που «μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο άτομο»,όμως αυτοί που το προτείνουν, δεν έχουν γνώση του πως γίνονται οι διορισμοί αυτοί που καλούνται να καλύψουν υπεράριθμες φιλοδοξίες κλπ.

Προβλέπονται ( νέες) εκτελεστικές επιτροπές, ενώ εξακολουθούν οι (σημερινές) δημαρχιακές επιτροπές με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες!

Μιλεί για διαφάνεια και άλλες «ευήκοες» αναγκαιότητες, όμως μένει στα λόγια!

Πού είναι ο έλεγχος και ο υποχρεωτικός «βασανισμός» των θεμάτων, πού είναι η συνέπεια προεκλογικών προγραμμάτων και μετεκλογικών δράσεων, πού είναι ο πραγματικός έλεγχος νομιμότητας ( να ξεφύγει από την «κάλυψη»,του «η προσφυγή απορρίπτεται επειδή δεν υφίστασθε προσωπική και διαρκή ζημία», κλπ που καθιστούν εκτός ελέγχου οποιαδήποτε προσφυγή), πού είναι η κοινωνική συναίνεση, πού είναι η τοπική δημοκρατία, πού είναι οι αξιοποίηση σωστών απόψεων και η προστασία τους από τους «χειμάρρους» μιας αριθμητικής πλειοψηφίας, και τόσα άλλα τα οποία σήμερα αποτελούν μια παθογένεια καταγραμμένη και στις εκθέσεις των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης!

Πού είναι οι υποχρεωτικές συνεργασίες μέσα από ένα (πρωτοπορειακό) πλουραλισμό, μιας απλής αναλογικής!

Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες, δεν αποτελούν «διοίκηση όλων των τοπικών υποθέσεων», γιατί υπάρχουν διάφορες ανασταλτικές και απαγορευτικές αιτίες.

Αυτές οι ανασταλτικές+απαγορευτικές αιτίες δεν προεξετάζονται ούτε συζητούνται.

Η εκτεταμένη αναφορά στην e-διοίκηση, είναι μια σημερινή πραγματικότητα, και οι δυσκολίες ή οι δυνατότητες της δεν αποτελούν επιχείρημα υπέρ της προτεινόμενης αλλαγής.

Προβλέπονται κάποιες υποχρεώσεις (λογοδοσία, προγραμμ δηλώσεις κλπ), που ,ανάλογες τους ,και σήμερα υπάρχουν και δεν τηρούνται χωρίς καμιά συνέπεια!

Συμπερασματικά ,κρίνουμε ότι μεταφέρονται μεν κάποιες (σημερινές) νομαρχιακές αρμοδιότητες, αλλά μένουν απ έξω ουσιαστικές αρμοδιότητες!

Λειτουργικά παραμένει το ίδιο «ενός ανδρός» σύστημα, και περιπλέκονται οι λειτουργίες με νέα όργανα.

Αντιθέτως, δεν γίνεται αναφορά σε θεσμικές τροποποιήσεις ώστε να μπορέσει να περπατήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά μια τοπική αυτοδιοίκηση για όλες «τις τοπικές υποθέσεις».

Από οικονομικής πλευράς, ρίχνεται η πρόταση για «συνεισφορά» του φπα, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση, χωρίς καμιά αναφορά στις υφιστάμενες ασυνέπειες και χρέη προς τους οτα!

Ευήκοα τίθεται η δέσμευση, για προκοστολόγηση μεταφερομένων αρμοδιοτήτων, που δεν πείθει για το μέλλον ,και που «ξεχνά» το παρελθόν!

Δυστυχώς οι δήμαρχοι έχουν «εγκλωβιστεί» στην διάσταση αυτή ,προφανώς λόγω της υφιστάμενης οικονομικής δυσχέρειας των δημοτικών ταμείων, και αφήνουν σε υποδεέστερη αντιμετώπιση τις άλλες (ουσιαστικότερες κατά την άποψη μου) διαστάσεις.

Μια βασική επίκληση που γίνεται ,υπέρ της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών της σημερινής αυτοδιοίκησης,

Διαφωνώ και επικαλούμαι δυό παραμέτρους:

Α/ με τόσες επιτροπές και όργανα που προβλέπονται, αμφιβάλλω για το τελικό οικονομικό κόστος.

Β/ όμοροι ,( και μη όμοροι),σημερινοί δήμοι έχουν δυνατότητες ( με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο) για συνεργασίες και συμπιέσεις κόστους, ώστε να μην χρειάζεται τούτη η ανακατωσούρα για να γίνει το ίδιο πράγμα.

Συνεπώς η οικονομική διάσταση δεν αποτελεί το κρίσιμο και θετικό στοιχείο γι αυτήν την μεταρρύθμιση που προωθείται.

Από χωροταξικής πλευράς, το θέμα δεν τίθεται καθόλου στην παρούσα φάση!

Ολοι , σήμερα καλούνται να μιλούν για συνενώσεις άγνωστες, για νέους δήμους που δεν γνωρίζουμε, ακούγοντας σκόρπιες απόψεις για προτάσεις του ΙΤΑ που όμως δεν είναι δεσμευτικές κλπ

Οι χωροταξικές ενότητες ,( αν πρέπει να προχωρήσουμε σε νέους οτα!), έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι επιρρεάζουν και οριοθετούν την βιωσιμότητα τους, την λειτουργικότητα τους, απαιτούν αντίστοιχα έργα υποδομής κλπ

Είναι ,δυστυχώς, πιθανό αναμενόμενο να γίνει και σήμερα ,ό,τι έγινε το 1997, δηλ να έχουμε τα ίδια «κριτήρια», και να έχουμε τα ίδια προβλήματα!

Οι νέοι δήμοι ,αν και όταν πρέπει να γίνουν, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση εξ ίσου σημαντική με την θεσμική διάσταση του θέματος.

Από χρονικής άποψης, βλέποντας το θέμα ,υποχρεούμαστε να επισημάνουμε μια προχειρότητα, μια βιασύνη, να περάσει το νομοσχέδιο ,για πολιτικές εντυπώσεις αλλά προς ζημία της αυτοδιοίκησης!

Κάνουμε μια πρόταση ,που καλύπτει τις πολιτικές διαστάσεις ( και την «σπουδή» της κυβέρνησης),και προστατεύει την αυτοδιοίκηση:

Α/ Να προχωρήσει η αιρετή περιφέρεια .

Β/ Για τους δήμους ,να δοθεί μια μεταβατική 4ετία ,στην οποία ,με την υφιστάμενη χωροταξία ,(δηλ τους υφιστάμενους δήμους και κοινότητες), να νομοθετηθούν οι πρέπουσες θεσμικές αλλαγές ,και οι πρέπουσες οικονομικές αλλαγές, και να δοθούν κίνητρα εθελοντικών συνενώσεων στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού τον οποίο τώρα επιδιώκουμε.

Μετά από 4 χρόνια θα έχουμε ,όλοι, την χρειαζούμενη ωριμότητα και εμπειρία, για να αξιολογήσουμε όλα αυτά που σήμερα προτείνονται και να αποφασίσουμε τις οποιεσδήποτε χωροταξικές παρεμβάσεις κρίνουμε σαν ωφέλιμες και απαιτούμενες!

Γιατί να βιαστούμε σε μια ανακατωσούρα με απρόβλεπτες επιπτώσεις ;

Αλλωστε ,ενδεχομένως, πρέπει να προηγηθούν ακόμη και συνταγματικές τροποποιήσεις για να περπατήσουν κάποιες αρμοδιότητες ,(πχ πολεοδομία),κάτι που απαιτεί διαδικασίες και χρονική επάρκεια!

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας κρίσιμος χώρος, σε άμεση σχέση και επιρροή με την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Δεν επιτρέπει ούτε βιασύνες ούτε πειραματισμούς!

Για να περπατήσει μια νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης χρειάζονται κάποια προαπαιτούμενα :

Α/ να είναι μια ,πραγματικά και συνολικά, νέα αρχιτεκτονική, σε όλες τις διαστάσεις και παραμέτρους, αποτέλεσμα της υπάρχουσας θετικής και αρνητικής εμπειρίας.

Β/ να μελετηθούν όλες οι παράμετροι ,και να προηγηθούν όλες οι θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε να είναι συνολική και ολόπλευρη η μεταρρύθμιση.

Ο Καλλικράτης ,για να κρατήσει καλά, πρέπει να μην έχει καμιά επιφύλαξη, να μην έχει καμιά παραπομπή στο απροσδιόριστο «μέλλον» ,της γνωστής ελληνικής λειτουργικής των «θα» και του «βλέποντας κα πράττοντας»!

Με το συζητούμενο ,υπό διαβούλευση, σχέδιο δεν βλέπουμε τίποτα από τα προηγούμενα, γι αυτό και ανησυχούμε για το αύριο της αυτοδιοίκησης!

Από Rethimno.gr


"Σχέδιο Καλλικράτης - Μια έκθεση ιδεών"

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου σχολιάζει το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που παρουσίασε ο Υπουργός, κ.Ραγκούσης.

Η αναγκαιότητα για τη διοικητική μεταρρύθμιση έχει γίνει ήδη κοινή αντίληψη, ιδιαίτερα στον αυτοδιοικητικό χώρο. Ήδη από το 2007 έχουν υπάρξει ουσιαστικές προσεγγίσεις που έφτασαν μάλιστα μέχρι του σημείου της κατάθεσης από πλευράς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης συγκεκριμένης, ακόμη και σε επίπεδο χωροταξίας, ομοφώνου πρότασης.

Η κυβέρνηση αγνοώντας όλη την προηγούμενη διαδικασία και διαβούλευση έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση ιδεών με το όνομα «Καλλικράτης» χωρίς καμία αναφορά σε αρμοδιότητες, πόρους και συγκρότηση. Πρόκειται για ένα κείμενο 50 σελίδων, γεμάτο ασάφειες και γενικότητες, που στοχεύει στο προσφιλές γι’ αυτήν κλίμα, τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τη σκληρή καθημερινότητα.

Ο ΣΥΝ και γενικότερα ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς εδώ και χρόνια αναφέρεται στην προσαρμογή σε μια διοικητική συγκρότηση της χώρας σ’ ένα σύστημα όπου το κεντρικό κράτος θα περιοριστεί στον επιτελικό ρόλο και η τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνει πράξη την αποκέντρωση. Κι αυτό σημαίνει για την Αυτοδιοίκηση ρόλους και αρμοδιότητες που πρέπει να συνοδευτούν με συγκεκριμένους πόρους σε όλα τα επίπεδα, από την περιφέρεια μέχρι τα τοπικά δημοτικά συμβούλια και διαμερίσματα.

Το Σύνταγμα όρισε δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διεύρυνση του β΄ στα όρια των σημερινών περιφερειών με την ανάδειξή τους σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη, αποτελεί απαραίτητη θεσμική και πολιτική επιλογή και δημιουργεί τη βασική προϋπόθεση για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με στόχο τη δημιουργία οργανισμών που να μπορούν να παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες και να αξιοποιούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας καθιστούν, με προϋπόθεση βεβαίως την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, την Αυτοδιοίκηση εγγυητή και συντονιστή της τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Για όλα αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού πρέπει να εδράζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, την τοπική αυτονομία, το τεκμήριο αρμοδιότητας και την επικουρικότητα. Η εφαρμογή αυτών στην πράξη διαχωρίζει τις δημόσιες υποθέσεις σε τοπικές, περιφερειακές και κριτικής σημασίας, ώστε οι ανώτεροι να ασκούν τις αρμοδιότητες που οι πιο κάτω δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά.

Επιφυλασσόμεθα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Στηρίζουμε τη διοικητική αναδιάρθρωση με τους παραπάνω όρους.

14/1/2010 από eviaportal.gr

Ο “Καλλικράτης” καταργεί τους Δήμους ή την Αυτοδιοίκηση;

Και να λοιπόν που η Διοικητική Μεταρρύθμιση έφθασε προ των πυλών. Για “Καποδίστρια ΙΙ” την περιμέναμε και μας έφθασε ως “Καλλικράτης”. Την περιμέναμε να μας φέρει σμύρνα, χρυσό και λιβάνι, ή έστω την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και την μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, αλλά ήρθε με άδεια χέρια. «Δεν υπάρχει σάλιο» για τους Δήμους. Και τότε, τι Μεταρρύθμιση είναι αυτή που απλώς ρυθμίζει το μέγεθος των Δήμων σε μεγαλύτερους; Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε σκέτη Διοίκηση για να μην πω Ετεροδιοίκηση. Γιατί ένας αυτοδιοικητικός φορέας πρέπει να πληροί την αρχή της εγγύτητας. Δεν αρκεί μόνο το ότι οι άρχοντές μας θα είναι αιρετοί. Αιρετοί εξάλλου είναι και οι Βουλευτές, αλλά η Βουλή δεν είναι αυτοδιοικητικός φορέας. Αν μάλιστα σκεφθούμε ότι ο Νομός έχει οκτώ βουλευτές και προβλέπεται να έχει τόσους περίπου δημάρχους, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι οι παθογένειες του κεντρικού πολιτικού μας συστήματος θα μεταφέρονται πιο εύκολα στους Δήμους.

Είναι, λοιπόν, τέτοιο το μέγεθος των Δήμων, που τους ξεκόβει από τις τοπικές κοινωνίες, αφού δεν παίρνονται παράλληλα μέτρα για την στήριξη της τοπικής Δημοκρατίας και της συμμετοχής. Αντίθετα, τα πράγματα χειροτερεύουν σε σχέση με το παρελθόν, αφού, για παράδειγμα, τα χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους δεν θα έχουν καν Τοπικό Συμβούλιο. Δηλαδή όλα σχεδόν τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.

Σε προηγούμενο άρθρο πρότεινα κάποια μέτρα που θα δυνάμωναν την τοπική Δημοκρατία και θα λειτουργούσαν ως αντίβαρο στο μεγάλωμα του μεγέθους των Δήμων. Θυμίζω ενδεικτικά κάποια από αυτά:

— Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
— Δημιουργία των συνοικιακών συμβουλίων στις πόλεις και διατήρηση των Τοπικών Συμβουλίων στα χωριά και εκλογή των συμβούλων από ενιαίο μη παραταξιακό ψηφοδέλτιο.
— Να υπάρχει δέσμευση το 10% του Τεχνικού Προγράμματος να υλοποιείται σε τοπικά έργα μόνο μετά από αποφάσεις και έγκριση γενικών ετήσιων συνελεύσεων σε συνοικίες και χωριά.
— Να θεσμοθετηθεί η συνέλευση των αντιπροσώπων των Συνοικιακών και Τοπικών Συμβουλίων που θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Αντί για όλα αυτά, με τον «Καλλικράτη» καταλήγουμε σε ένα Συμβούλιο μερικών δεκάδων ανθρώπων που θα διοικεί έναν τεράστιο Δήμο, και φοβάμαι ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν θα προλάβουν ούτε μια βόλτα να κάνουν σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Η αλήθεια είναι πως στο διάστημα μέχρι την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου από τη Βουλή πρέπει να το παλέψουμε. Μακάρι με τις προτάσεις μας ο «Καλλικράτης» να πάρει άλλη μορφή και να οδηγήσει σε ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής Δημοκρατίας και συμμετοχής. Αλλά μάλλον το τελικό αποτέλεσμα δύσκολα θα απέχει πολύ από την αρχική φιλοσοφία του προσχεδίου. Οπότε, με δεδομένη την φιλοσοφία του «Καλλικράτη», αναδεικνύεται το δίλημμα:
Ένας ή δύο Δήμοι στη Ναυπακτία; Όλη μαζί η επαρχία ή ένας παραλιακός και ένας ορεινός Δήμος;

Και η απάντηση απ’ όλους μας πρέπει να είναι καθαρή.

Κατ’ αρχήν, σίγουρα ο νομοθέτης πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του την θέληση των κατοίκων όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς. Χρειάζεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην τοπική κοινωνία και κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, γιατί η συζήτηση προϋποθέτει τη δημόσια κατάθεση των απόψεων.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως αν η Ναυπακτία γίνει ένας Δήμος υπό το νομικό καθεστώς που προδιαγράφεται στο σχέδιο «Καλλικράτης», θα είναι υπερβολικά δύσκολο να αυτοδιοικηθεί. Μακάρι τα πράγματα να ήταν αλλιώς και η σημερινή συζήτηση να γινόταν σε άλλη βάση. Αλλά σήμερα ο Δήμος της Ναυπακτίας θα οδηγήσει σε ετεροβαρή διοίκηση. Αντίθετα, ο παραλιακός και ο ορεινός Δήμος θα είναι πιο λειτουργικοί και περισσότερο κοντά στους δημότες. Όλα τα προβλήματα που αναφέρονται στην αρχή, βέβαια, δεν αίρονται σε αυτή την περίπτωση, αλλά αποκτούν μικρότερο μέγεθος και μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα από όποιον θέλει να τα αντιμετωπίσει.

Με αυτό τον τρόπο ο παραλιακός Δήμος θα αφεθεί στα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα και θα απαλλαγεί από τα προβλήματα των ορεινών όγκων. Το πρόβλημα μεταφέρεται στον ορεινό Δήμο, αφού θα είναι πολύ μικρός πληθυσμιακά. Γι’ αυτό και δεν αρκεί να τοποθετηθούμε μόνο υπέρ του ενός ή των δύο Δήμων. Ειδικά στην περίπτωση των δύο Δήμων απαιτείται να παρέμβουμε, ώστε για τέτοιες ειδικές περιπτώσεις ορεινών Δήμων, μεγάλων σε έκταση, μικρών σε πληθυσμό, αλλά με ιδιαιτερότητες και δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης (17 ξενώνες λειτουργούν μόνο στον Δήμο Αποδοτίας), να υπάρξει πρόβλεψη στήριξής τους.

Στο αρχικό κείμενο του «Καλλικράτη» αναφέρεται κάτι νεφελώδες για τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους ως ειδικές περιπτώσεις.
«…Η νησιωτικότητα λαμβάνεται υπ’ όψιν, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της όλες οι γενικές ρυθμίσεις που επηρεάζονται από αυτή. Αναλογικά με τον ίδιο τρόπο λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ειδικές ανάγκες των ορεινών Δήμων. Επίσης, το ζήτημα των αρμοδιοτήτων πρέπει να εξειδικευθεί υπό το φως της νησιωτικότητας και των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί.
Η λειτουργία των νέων Δήμων βασίζεται στη χρησιμοποίηση πρότυπων οργανισμών ανάλογα με το μέγεθος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τον νησιωτικό ή ορεινό χαρακτήρα τους…»

Τελειώνοντας, λοιπόν, ας καταλήξουμε:
Με τον «Καλλικράτη» τα πράγματα είναι δύσκολα για την Αυτοδιοίκηση και την τοπική Δημοκρατία. Δεν καταργούνται μόνο κάποιοι Δήμοι, αλλά καταργούνται στοιχεία της Δημοκρατίας. Η αύξηση του μεγέθους των Δήμων εμποδίζει σοβαρά την συμμετοχή των πολιτών. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το καθεστώς που προβλέπει ο «Καλλικράτης», ας κάνουμε το κακό όσο το δυνατόν μικρότερο. Ας επιλέξουμε το μικρότερο μέγεθος, τους δύο Δήμους, και ας προσπαθήσουμε να αυτοδιοικηθούμε κόντρα στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Ας στηριχτούμε στις (νεφελώδεις) προβλέψεις του «Καλλικράτη» για τους ορεινούς Δήμους και ας προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε με συγκεκριμένα μέτρα την ειδική στήριξη και βοήθεια από τον νόμο που δικαιούται η ορεινή Ναυπακτία. Εξάλλου, το ίδιο το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει οι χίλιοι περίπου σημερινοί Δήμοι να γίνουν 370. Δηλαδή, από κάθε τρεις Δήμους προκύπτει ένας από συνένωση. Έχουμε εμείς κάποιον λόγο να θέλουμε να συνενωθούν έξι Δήμοι στη Ναυπακτία και να φτιάξουν έναν Δήμο, που το μέγεθός του στο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο δυσκολεύει την Αυτοδιοίκηση και τη συμμετοχή των πολιτών;

Κώστας Καρακώστας
Επικεφαλής Κίνησης Πολιτών Ναυπάκτου

Υ.Γ. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να οδηγηθούμε σε ένα χάρτη συνενώσεων που θα προκύψει από την κοπτο-ραπτική με βάση κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Και, δυστυχώς, αυτό είναι πιθανό. Γι’ αυτό και πολλοί από όσους εμπλέκονται στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης κρατάνε το στόμα τους κλειστό. Δεν τοποθετούνται δημόσια, αλλά στο παρασκήνιο κινητοποιούν μηχανισμούς και προσπαθούν να επιβάλλουν αυτό που θεωρούν ότι τους συμφέρει κομματικά και προσωπικά. Γι’ αυτό και έχει αξία να μιλήσει η τοπική κοινωνία για όλα αυτά που μας απασχολούν. Ας μην μείνουμε παθητικοί θεατές και τηλεθεατές. Για το δικό μας μέλλον πρόκειται. Ας μην τους αφήσουμε να αποφασίσουν πριν από εμάς για εμάς.

Υ.Γ.2 Και για να επιβεβαιωθούν κάποια από τα παραπάνω την ώρα που γράφονταν οι παραπάνω γραμμές δημοσιεύθηκε η απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που μεταξύ άλλων τονίζει:
«…Η γεωμορφολογία και η διάρθρωση του οικιστικού ιστού της χώρας μας επιβάλλει να μην επιδιώξουμε να γίνουν όλοι οι ΟΤΑ ίδιοι. Μετά τη μεταρρύθμιση θα υπάρχουν Δήμοι πολεοδομικών συγκροτημάτων, Δήμοι–αστικά κέντρα, Δήμοι–ανοιχτές πόλεις, ορεινοί και απομονωμένοι Δήμοι και Κοινότητες, Δήμοι–μικρά και μεσαία νησιά…»

25/1/2010 από Nafaktia.com

25 Ιαν 2010

Π. Παυλόπουλος: "Ποιος πληρώνει το μάρμαρο"

Άρθρο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Το διαχρονικό ΠαΣοΚ ξεδιπλώνει, και πάλι, το «τάλαντό» του στο πεδίο της κακοποίησης ακόμη και της Ιστορίας, προς όφελος της απόκρυψης της πολιτικής του ένδειας και ανευθυνότητας. Θύμα του, μετά τον «Καποδίστρια», είναι αυτή τη φορά ο «Καλλικράτης». Και εξηγούμαι:

Ι. Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατά γενική ομολογία, βρήκε το 2004 και λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΠαΣοΚ την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό θεσμική και οικονομική κατάρρευση. Αμέσως, ήτοι μέσα στο 2004, ξεκίνησε την προσπάθεια ανόρθωσής της και: 1. Στον α΄ βαθμό (δήμοι- κοινότητες) ψηφίστηκε ο ισχύων σύγχρονος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ με το πρωτοποριακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας» υπερδιπλασιάστηκαν (χωρίς υπολογισμό μάλιστα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με 3,5 δισ. ευρώ, για πέντε χρόνια, οι πόροι. Ενώ με τον περιβόητο «Καποδίστρια» του ΠαΣοΚ δόθηκαν για επτά χρόνια μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Ο δε «Θησέας» υπήρξε πλήρως διαφανής, έναντι της απαράδεκτης αδιαφάνειας του «Καποδίστρια», αφού κάθε δαπάνη του «Θησέα», ως το τελευταίο ευρώ, αναρτάται ως σήμερα στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, από το 2005 καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο προληπτικός έλεγχος δαπανών μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος και επέτρεψε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού να κάνει εντυπωσιακά βήματα στον τομέα της διαφάνειας, όπως αδιαψεύστως μαρτυρεί, εντελώς ενδεικτικά, ο απολογισμός του Συνηγόρου του Πολίτη.

2. Στον β΄ βαθμό (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) με τον Ν. 3345/2005 θεσμοθετήθηκαν και υπερπενταπλασιάστηκαν μέσα σε τρία μόλις χρόνια οι πόροι και ετοιμάστηκε- βρίσκεται πάντα στο Γενικό Λογιστήριο προς έγκριση- ο Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θυμίζω ότι για δέκα ολόκληρα χρόνια, ήτοι μεταξύ 1994-2004, το ΠαΣοΚ είχε αφήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κυριολεκτικά στην τύχη της.

ΙΙ. Η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά την οικονομική και θεσμική ανάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε στα μέσα του 2008 την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση τόσο του α΄ όσο και του β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέση τής τότε κυβέρνησης και εμού ως αρμόδιου υπουργού ήταν, για λόγους σεβασμού των θεσμών, ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση προϋπέθετε την προηγούμενη αναγκαία στήριξη των υποδομών και την ενίσχυση των πόρων των ΟΤΑ και των δύο βαθμίδων. Γι΄ αυτό, και επειδή η βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επέτρεπε να υπάρξει αμέσως η ως άνω προεργασία, η μεταρρύθμιση μετατέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ στον χρόνο που οι οικονομικές συνθήκες θα ήταν πιο πρόσφορες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΙΙΙ. Κατά την περίοδο αυτή το ΠαΣοΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και διά του αρχηγού του κ. Γ. Παπανδρέου είχε υιοθετήσει τις ακόλουθες θέσεις:

Γ. Παπανδρέου, Κυλλήνη, 14. 11. 2007, ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ:

«Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνησηνα μην επιχειρήσει μια νέα εξαπάτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτώνμε έναν νόμο που θα επιχειρεί αποσπασματικά τη διοικητική συνένωση των ΟΤΑ, χωρίς ένα συνολικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τις οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις,και τα προγράμματα που θα συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως είναι η χωροθέτηση μετά από διάλογο,η χρηματοδότηση υποδομών και λειτουργικών δαπανών, η στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών. [...]

Για εμάςη οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- το τονίζουμε,είναι καίριο ζήτημα,το άκουσα και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ- είναι η φορολογική αποκέντρωση. Υπάρχουν πόροι. Αυτοί οι πόροι σήμερα συγκεντρώνονταιστο μεγάλο τους ποσοστόστο κεντρικό κράτος, όταν σε άλλες χώρεςτο 30%, μέχρι και το 90%πολλές φορές, του φόρου εισοδήματοςπηγαίνει στην Αυτοδιοίκηση, για να μπορούν να έχουν πραγματικάόχι μόνον αρμοδιότητες, αλλά και ουσιαστική πολιτική στήριξη και σχεδιασμό. [...] Εμείς τέτοιες προτάσεις μπορούμε να στηρίξουμε. Αν δεν υπάρξειόμωςμια ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, όλα τα άλλα είναιουσιαστικά ασπιρίνες για ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα...». Γ. Παπανδρέου, Θεσσαλονίκη, 26.11.2008,ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ:

«Είναι προφανές ότιπριν από την έναρξη μιας νέας διοικητικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειαςδεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε αναγκαία και επιτακτική τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησηςμε τη διεύρυνση των κεντρικών αυτοτελών πόρων, την απόδοση των παρακρατηθέντωντόσο των προηγούμενων ετώνόσο και του τρέχοντος έτους, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνησηδιά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς την ΚΕΔΚΕ...».

ΙV. Σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου, αγνοώντας προκλητικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και κάνοντας επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητας και ασυνέπειας έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχωρεί στη Διοικητική Μεταρρύθμιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση Καραμανλή:

* Χωρίς ίχνος ουσιαστικού διαλόγου για τον χωροταξικό σχεδιασμό!

* Χωρίς καμία ενίσχυση των πόρων, χωρίς προηγούμενη πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων από το ΠαΣοΚ και ενώ έχει παρακρατήσει, και πάλι το ΠαΣοΚ, ήδη μέσα σε τρεις μόλις μήνες (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2009) πάνω από 330 εκατ. ευρώ!

* Χωρίς τη διαμόρφωση και θεσμοθέτηση των απαραίτητων για τη μεταρρύθμιση αυτή υποδομών!

* Χωρίς την πρόσληψη ή, έστω, ακόμη και τον σχεδιασμό πρόσληψης του απαραίτητου, ιδίως τεχνοκρατικού, προσωπικού.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως ήδη επισήμανε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση Παπανδρέου τίθεται προ των ευθυνών της. Διότι όχι μόνο δεν δρομολογεί αλλά, όλως αντιθέτως, υπονομεύει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, και μάλιστα από τις ρίζες της. Με άλλα λόγια, το ΠαΣοΚ του «εκσυγχρονιστή» κ. Γ. Παπανδρέου βαφτίζει- κατά την προσφιλή στο ΠαΣοΚ βερμπαλιστική επικοινωνιακή τακτική- τη Διοικητική Μεταρρύθμιση με το όνομα του «Καλλικράτη». Το ζήτημα όμως είναι ποιος, τελικά, για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «πληρώνει το μάρμαρο».

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

24/1/2010 από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική το σχέδιο «Καλλικράτης»

Το «όχημα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη «λεωφόρο της Ευρώπης», δεν κινείται μόνο με αργή ταχύτητα λόγω έλλειψης καυσίμων, αλλά και σε… αντίθετη κατεύθυνση!.. Και το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι τρανή απόδειξη.

Ο «Καλλικράτης» προβάλλεται ως το μεγάλο όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τις βασικές προϋποθέσεις, αν όχι η κυριότερη, είναι η συνένωση των δήμων.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), χαρακτήρισε τολμηρή δομική αλλαγή το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Και υποστήριξε πως με το νέο σύστημα οι νέοι δήμοι θα λειτουργούν με καθεστώς διαφάνειας και εγγυημένης αξιοκρατίας απαλλαγμένοι από τη διαφθορά. «Από την πρώτη Γενάρη του 2011, η αυτοδιοίκηση θα λειτουργεί με εγγυημένη διαφάνεια και λογοδοσία. Απαλλαγμένη και από την καχυποψία διαφθοράς.

Εισάγεται η διαδικασία διαβούλευσης και νέοι θεσμοί, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι νέοι δήμοι θα έχουν ως εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική συνοχή και ειρήνη», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, για το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει 13 αιρετές περιφέρειες, περί τους 370 δήμους και 7 γενικές διοικήσεις.

Οι ενστάσεις είναι αρκετές και δεν αφορούν μονάχα στη χρηματοδότηση. Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι η αναλογία κατοίκων και δήμων. Κι αυτό γιατί η ευρωπαϊκή πρακτική δείχνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι, μάλιστα, και λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την απορία πώς είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από όλη την Ευρώπη.

Κι επειδή οι αριθμοί συνήθως αποκαλύπτουν την αλήθεια, είναι αποδεδειγμένο πως σε όλες σχεδόν της χώρες της Ευρώπης η αναλογία κατοίκων και δήμων συνεχώς μειώνεται. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ωστόσο, η αναλογία… αυξάνεται.

Για παράδειγμα:

Στη Γαλλία υπάρχουν 36.684 δήμοι, με μέσο όρο 1.720 κατοίκους ανά δήμο.

Στην Ισπανία υπάρχουν 8.110 δήμοι, με μέσο όρο 5.430 κατοίκους ανά δήμο.

Στη Γερμανία υπάρχουν 12.431 δήμοι, με μέσο όρο 6.690 κατοίκους ανά δήμο και
στην Ιταλία υπάρχουν 8.101 δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατοίκους ανά δήμο.

Στην Ευρώπη των 15 χωρών, αφού τα στοιχεία είναι από το 2007, υπάρχουν συνολικά 73.012 δήμοι με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά δήμο. Και η Ελλάδα, σήμερα, έχει 1.034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μέσο όρο 10.200 κατοίκους ανά δήμο. Είμαστε, δηλαδή, ήδη σε πληθυσμιακή «υπερσυμπύκνωση» του μέσου όρου πληθυσμού ανά δήμο, όπως επισημαίνουν πολλοί δήμαρχοι.

Με την πρόταση των 370 δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500 κατοίκων ανά δήμο. Κι αν προσθέσει κάποιος ότι:

1) Στη Γαλλία το 95% των δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
2) Στη Γερμανία το ποσοστό βρίσκεται στο 75%.
3) Στην Ισπανία, το ποσοστό είναι στο 85%.
4) Στην Ιταλία, στο 71% και
5) στη Φινλανδία στο 50%, τότε εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι η πρόταση για 370 δήμους με αναλογία 28.500 κατοίκων ανά δήμο είναι τουλάχιστον αν αντίστοιχη με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η αντίδραση για την κατάργηση μικρότερων, αλλά βιώσιμων δήμων με σκοπό τη συνένωσή τους.

24/1/2010 Δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή"

Δελτίο Τύπου Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας

clip_image002

(Νομαρχιακό Συμβούλιο 21/1/10)

Στο νομαρχιακό συμβούλιο στις 21/1/10, που συνεδρίασε με κεντρικό θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση “Πρόγραμμα Καλλικράτης”, ο εκπρόσωπος μας Νίκος Συρμαλένιος υποστήριξε τις παρακάτω θέσεις:

  1. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη Χώρα
  2. Το κείμενο του “Προγράμματος Καλλικράτης” δεν είναι ένα νομοσχέδιο, παρά περισσότερο μία έκθεση ιδεών γενικών αρχών
  3. Είναι λάθος σε αυτό το κείμενο να τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά, από τη στιγμή που δεν έχουμε μπροστά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Χρειάζεται σήμερα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες να βρίσκονται σε μια δυναμική εξέλιξη, μέχρις ότου να μπορούμε να συζητήσουμε για ένα νομοσχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις
  4. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συνιστά από μόνη της, κομβικό στοιχείο. Έρχεται με καθυστέρηση 30 χρόνων από τότε που είχε εξαγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα του.
  5. Το κείμενο αυτό εμπεριέχει πολλές και σοβαρές ασάφειες. Σε σχέση με τις αρμοδιότητες (δεν είναι σαφές ποιός παίρνει τι), σε σχέση με τους πόρους (οι νύξεις περί απόδοσης μέρους του ΦΠΑ ή του φόρου ακίνητης περιουσίας, δεν συνιστά ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος με απόδοση του μεγαλύτερου μέρους των φορολογικών εσόδων απευθείας στην Αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού), σε σχέση με τη στελέχωση των υπηρεσιών (δεν είναι σαφές ποιός πάει που, αν διασφαλίζονται αναβαθμισμένες εργασιακές και οικονομικές προϋποθέσεις, ποιοί θα στελεχώσουν τους Δήμους των μικρών νησιών που ανήκαν στα καταργούμενα Επαρχεία κλπ.) Για να στελεχωθεί το σύνολο των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις, κάτι που έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση, αφού έχει διακηρύξει ότι θα κάνει προσλήψεις μόνο στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Ασφάλειας.
  6. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Κυριαρχεί το Περιφερειαρχοκεντρικό μοντέλο, αφού δημιουργεί παντοδύναμο Περιφερειάρχη που διορίζει τους Αντιπεριφερειάρχες, που θάπρεπε να εκλέγονται (οι χωρικοί), από τους νομούς από τους οποίους προέρχονται. Δεν υπάρχουν αποκεντρωμένοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί σε νομαρχιακό επίπεδο. Κατά τη γνώμη μου, το Τμήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που εκλέγεται π.χ. από το νομό Κυκλάδων, θα έπρεπε θεσμοθετημένα να έχει και αυτοτελή λειτουργία στο χώρο ευθύνης του, με αντίστοιχους πόρους και αρμοδιότητες.
  7. Η ύπαρξη των επτά (7) Κρατικών Γενικών Διοικήσεων με πρόσχημα το Συνταγματικό κώλυμμα, θέτει εκ των πραγμάτων τις Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες υπό επιτήρηση. Η πρόταση που κατατέθηκε για ύπαρξη της κρατικής διοίκησης σε νομαρχιακό και όχι σε περιφερειακό επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, είναι σωστή.
  8. Η θέση για ένα ΟΤΑ ανά νησί στις Κυκλάδες, κατά βάση είναι σωστή, αλλά θα κριθεί και πάλι από την ύπαρξη, τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το προσωπικό, στους αποκεντρωμένους θεσμούς (τοπικά διαμερίσματα-τοπικά συμβούλια) του εναίου ισχυρού Δήμου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο τοπική διοίκηση, αλλά και θεσμός δημοκρατικής συμμετοχής, όπου οι αποφάσεις παίρνονται στο πιο κοντινό προς τον πολίτη επίπεδο.
  9. Σχετικά με το εκλογικό σύστημα, η κατάργηση του 42% είναι θετική, αλλά η επαναφορά του συστήματος 3/5 η πλειοψηφία και 2/5 όλες μαζί οι μειοψηφίες, αποτελεί εν τέλει πλειοψηφικό σύστημα, που νοθεύει τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία. Το μόνο εκλογικό σύστημα, που τουλάχιστον στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, δίνει τη δυνατότητα για συγκρότηση ψηφοδελτιων τοπικών πρωτοβουλιών, πολλές φορές και έξω από τα κόμματα και ανταποκρίνεται αυθεντικά στην ψήφο του λαού, είναι η Απλή Αναλογική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: α) Το πρόγραμμα “Καλλικράτης” φαίνεται να θέλει την Αυτοδιοίκηση ως Διοίκηση και λιγότερο ως Αυτο-Διοίκηση β) Δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για Περιφερειακή Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση

Μετά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία κατατέθηκαν αξιόλογες προτάσεις από πολλές πλευρές, η πλειοψηφία επέμεινε στην καταρχήν θετική ψήφιση του “Καλλικράτη”. Ο εκπρόσωπος μας επέμεινε στην κατάθεση των δικών μας ολοκληρωμένων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη νησιωτικότητα, επεσήμανε ότι μια ψηφοφορία υπέρ ή κατά, αδικεί τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν και τελικά αφού η πλειοψηφία επέμεινε στην υπερψήφιση του, ψήφισε κατά, λαμβάνοντας υπόψη όλο το προηγούμενο σκεπτικό.

22/1/10 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

από antiparios.blogspot.com

Φώτης Κουβέλης: Μια μετέωρη αλλαγή

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα συγκεντρωτικό πολιτικό-διοικητικό σύστημα, μέσα από το οποίο οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ασκούν περιορισμένο ρόλο στις δημόσιες υποθέσεις.

Είναι, επομένως, αναγκαία η ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος με νέους θεσμούς, για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της περιφερειακής συγκρότησης, της ανάπτυξης σε νέα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας, της συμμετοχής των πολιτών στην ασκούμενη πολιτική.

* Η κυβέρνηση παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το σχέδιο «Καλλικράτης», με το οποίο επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το διοικητικό σύστημα της χώρας. Οφειλε όμως να δημοσιοποιήσει πλήρες σχέδιο για το ποιες αρμοδιότητες διατηρεί το κεντρικό κράτος και ποιες μεταφέρονται σε κάθε βαθμό της αυτοδιοίκησης.

Εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι ισχυρή αιρετή περιφέρεια, λιγότερους και ισχυρούς δήμους και επιτελικό ρόλο του κράτους, όπως σταθερά υποστηρίζει η σύγχρονη αριστερά. Το σχέδιο δεν διευκρινίζει πολλά κρίσιμα σημεία, αφήνοντας θολό το πεδίο των αρμοδιοτήτων και των πόρων. Συγκεκριμένα:

1 Χρηματοδότηση: Με τα τρέχοντα οικονομικά των δήμων σε δεινή κατάσταση, καθώς οι οφειλές προς τους ΟΤΑ το 2009 ξεπέρασαν τα 330 εκατ. ευρώ και οι θεσμοθετημένοι πόροι το 2010 μειώνονται κατά 12% έως 15%, πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της μεταρρύθμισης, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει μόνο για τους δήμους, που αναφέρονται στο σχέδιο, τα 4 δισ. ευρώ.

2 Αρμοδιότητες: Είναι αναγκαίος ένας ισχυρός θεσμός της πρωτοβάθμιας Τ.Α., γεωγραφικά και πληθυσμιακά αναπροσδιορισμένης και με εσωτερική αποκέντρωση και δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με ενισχυμένο τον πολιτικό της ρόλο. Οι αναφορές στις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου αυτοδιοίκησης χρειάζεται να ορισθούν συγκεκριμένα και ιδίως αυτές των περιφερειών, τα όργανα των οποίων θα είναι για πρώτη φορά αιρετά.

Η θεσμοθέτηση επτά νέων υπερ-περιφερειών, χωρίς μάλιστα αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τους, διαμορφώνει στοιχεία ενός νέου επικείμενου ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

3 «Χωροταξικό»: Παραμένει ασαφές το ποιος θα συνενωθεί με ποιον. Ο αριθμός των 370 δήμων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα προκύψουν μετά τον «Καλλικράτη» προκαλεί ήδη αντιδράσεις, δικαιολογημένες ή μη. Οι κυβερνητικές προθέσεις πρέπει να αποτυπωθούν τεκμηριωμένες με συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση και τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ.

Το σχέδιο αφήνει αιωρούμενα κρίσιμα κεντρικά ερωτήματα: Εχει η κυβέρνηση εξασφαλίσει τις οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις πριν προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση; Θα καθιερώσει την απλή αναλογική σε όλες τις βαθμίδες αυτοδιοίκησης για τη δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων και την αναλογική εκπροσώπηση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα όργανα αυτοδιοίκησης;

* Οποιαδήποτε απόπειρα επιχειρήθηκε στο παρελθόν για οργανωτική αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης δεν άγγιξε τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι ο συγκεντρωτισμός του κράτους.

Μια «διοικητική μεταρρύθμιση» πρέπει να θεωρείται ως μια δημοκρατική και αποκεντρωτική μεταρρύθμιση των διοικητικών δομών του κράτους προς την αυτοδιοίκηση. Εκεί δηλαδή που αναδεικνύεται η ανάγκη ρήξεων και τομών. Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι συνολική και να καλύπτει την κεντρική κρατική και αποκεντρωμένη διοίκηση σ’ όλους τους τομείς της και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, από κοινού και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα.

Χρειάζεται επομένως:

* Οικονομική επάρκεια, με πρώτο βήμα την άμεση απόδοση των οφειλομένων επί χρόνια στους υφιστάμενους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

* Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο υποστήριξης και κάλυψης των βασικών ελλειμμάτων (υποδομών-προσωπικού) που κληροδοτούν στη νέα διοικητική δομή οι σημερινοί οργανισμοί Τ.Α.

* Ουσιαστική διαβούλευση για την εφαρμογή κοινά αποδεκτών κριτηρίων και τη διαμόρφωση των νέων χωροεδαφικών ενοτήτων, που πρόκειται να προκριθούν.

* Σχέδιο ενσωμάτωσης στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση όλων των αναπτυξιακών και κοινωνικών, κρατικών περιφερειακών λειτουργιών, καθώς και της διαχείρισης των αντίστοιχων εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων.

* Κατάργηση του αντιδημοκρατικού 42% για την εκλογή τοπικών αρχόντων και καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως στοιχείου διασφάλισης ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου, κινήτρου συμμετοχής και ενεργοποίησης των πολιτών και γνήσιας έκφρασης των κοινωνικών συσχετισμών.

* Βασική προϋπόθεση για να πετύχει η προσπάθεια είναι η μεταρρύθμιση του κράτους. Χωρίς αυτήν όλα θα είναι μετέωρα. Είναι ανάγκη να προχωρήσει ο τόπος σε μεγαλύτερα αυτοδιοικητικά ολοκληρώματα, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα στη δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να συμβεί αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται αναδόμηση και ανακαθορισμό και της λειτουργίας της και των αρμοδιοτήτων της.

* Χρειάζεται να υπάρξει περιορισμός του κράτους στον επιτελικό του ρόλο και ενίσχυση-αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, με τη μεταβίβαση σ’ αυτήν των αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων του κράτους, μαζί φυσικά με τους ανάλογους δυναμικούς και απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Χωρίς τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, υπάρχει ο κίνδυνος το σχέδιο «Καλλικράτης» όχι μόνο να μην υπηρετήσει την ουσιαστική μεταρρύθμιση, αλλά και να οδηγήσει το όλο εγχείρημα σε αυτοαναίρεση, με σοβαρά επακόλουθα.

24/1/2010 απο την ιστοσελίδα της Ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμού

Σγούρος εναντίον Ραγκούση για τον Καλλικράτη

Κείμενο με δέκα απορίες -μα και ενστάσεις- για την εφαρμογη του Καλλικράτη, απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο Νομάρχης Αθήνών Γιάννης Σγουρός.

"Ο «Καλλικράτης» δεν χρειάζεται ούτε χειροκροτητές ούτε κομματικούς αυλοκόλακες. Αποτελεί ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και το μόνο που πρέπει είναι να στηριχθεί οικονομικά και να μην αφεθεί στην τύχη του. Να μην τον ρίξουμε στο πέλαγος της γραφειοκρατίας και της προχειρότητας, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει πρωτίστως την οικονομική του βιωσιμότητα. Όλα τα άλλα είναι λόγια για να γίνουμε αρεστοί και να εξαργυρώνουμε στήριξη για μελλοντικά μικροπολιτικά και ιδιοτελή οφέλη…. ", υποστηρίζει ο Νομάρχης της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο Νομαρχης Αθηνών, αναφέρει:

1. Για την σχεδιαζόμενη Περιφέρεια Αττικής, το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφιερώνει στην Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση μόνο μιάμιση γραμμή από το σύνολο των 50 σελίδων του. Η μόνη αναφορά στις 50 σελίδες του κειμένου για την Περιφέρεια Αττικής που αφορά το μισό πληθυσμό της χώρας είναι η εξής: «στην Αττική και την Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζονται με ειδικές ρυθμίσεις τα θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα (σελίδα 12 του κειμένου)». Οι πολλές ιδιαιτερότητες της Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένο το μισό σχεδόν του πληθυσμού της χώρας, επιβάλλουν εκ των πραγμάτων διαφορετική αντιμετώπιση, και ειδικές ρυθμίσεις. Θα πρέπει να δούμε πως αυτές οι ειδικές ρυθμίσεις για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα αποτυπωθούν στο νόμο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ειδικότερη αναφορά.

2. Οι πόροι που θα χρειαστούν για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα καθοριστεί. Σε επίπεδο διακηρύξεων έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, για μην μεταφέρουμε απλώς την μιζέρια μας ένα επίπεδο παραπάνω (αντί για Νομάρχες - Επαίτες να έχουμε Περιφερειάρχες - Επαίτες).

3. Δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά για το προσωπικό που θα στελεχώσει τους νέους φορείς. Τι θα γίνει με το προσωπικό των υπαρχόντων Νομαρχιών; Πώς θα ενσωματωθεί στο νέο θεσμό; Θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μέσα στην νέα αιρετή Περιφέρεια η μισθολογική διαφορά που υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε Νομαρχίες και Περιφέρειες; Πώς στον ίδιο θεσμό οι μισοί υπάλληλοι θα αμείβονται διαφορετικά από τους άλλους μισούς;

4. Μαζί με το σχέδιο Καλλικράτης θα πρέπει να ψηφιστεί και νέος Κώδικας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχος του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αλλιώς θα λειτουργούν οι νέες Περιφέρειες χωρίς έναν ολοκληρωμένο Κώδικα και θα πρέπει να ανατρέχουν σε ερμηνείες και αναλογικές εφαρμογές από άλλους νόμους;

5. Δεν έχει σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν. Θα περιγράφονται πλήρως; Για να μην υπάρχει πάλι το φαινόμενο επικάλυψης αρμοδιοτήτων και ασαφειών που υπήρχαν μέχρι τώρα.

6. Θεσπίζει δύο νέα είδη επιτροπών: την Περιφερειακή Επιτροπή και την Εκτελεστική Επιτροπή. Και για τις δύο δεν ορίζει τον αριθμό τους. Πόσες θα είναι; Είναι δυνατόν με δύο Επιτροπές να διοικηθεί όλη αυτή η αχανής Περιφέρεια; Θα πρέπει να συνεδριάζουν κάθε μέρα.

7. Και για τις δύο Επιτροπές αναφέρει ότι θα μετέχουν ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες. Αφού θα μετέχουν τα ίδια πρόσωπα, προ τι ο διαχωρισμός;

8. Ξεχωρίζει τους Αντιπεριφερειάρχες σε Τοπικούς και Θεματικούς. Ο Τοπικός Αντιπεριφερειάρχης θα έχει αρμοδιότητα για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ο Θεματικός για ένα θέμα. Πώς θα αντιμετωπιστεί ένα θέμα υγείας ή παιδείας π.χ. όταν θα είναι αρμόδιος τοπικά ο ένας Αντιπεριφερειάρχης και θεματικά για το ίδιο θέμα ο άλλος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ή Παιδείας;

9. Τι θα γίνει με την περιουσία των Νομαρχιών που θα καταργηθούν; Θα πάει στο κράτος, την αιρετή Περιφέρεια ή στους νέους Δήμους;

10. Αν θα προλάβει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα να υλοποιηθεί έγκαιρα και οι εκλογές του Νοεμβρίου 2010 να γίνουν με το νέο σύστημα.

"Πιστεύουμε ότι ο διάλογος που ξεκίνησε πρέπει να γίνει σε βάθος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και χωρίς να κουβαλά τις δουλείες και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος. Είναι ευκαιρία για μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση με μοναδικό στόχο την παραγωγή του καλύτερου αποτελέσματος. Η Νομαρχία Αθηνών έχει επεξεργαστεί και καταγράψει αναλυτικά όλες τις ασκούμενες αρμοδιότητες που έχει. Πρόκειται για μια σημαντική Κωδικοποίηση όλης της σχετικής νομοθεσίας, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ, ως βάση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στους νέους θεσμούς", αναφέρει ο Γ. Σγουρός.

25/1/2010 από e-αυτοδιοίκηση

Σωκράτης Ξυνίδης: Κομματική πειθαρχία για «Καλλικράτη» και Εκλογικό Νόμο.


Για σαφή κομματική πειθαρχία στο θέμα της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου και του σχεδίου «Καλλικράτης» έκανε λόγο μιλώντας σε δημοσιογράφο ο Γραμματεάς του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στις δύο μεταρρυθμίσεις. Αιτιολόγησε την άποψη αυτή σημειώνοντας ότι αποτελούν δύο βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, και γι’ αυτό «δεν είναι ανεκτές οι διαφοροποιήσεις σε εκλογικό νόμο και ‘Καλλικράτη», όπως σημείωσε. Με τη δήλωσή του αυτή εξέφρασε το πνεύμα των δηλώσεων του Πρωθυπορυγού που είχε πει πρόσφατα ότι «η κυβέρνηση θα πέσει, αν δεν ψηφιστούν».

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξη του Σωκράτη Ξυνίδη στον Ελεύθερο Τύπο και ερωτηθείς αν η άποψη του Πρωθυπουργου συνιστά εκβιασμό, ανέφερε: "Δεν είναι ανεκτό βουλευτές που εξελέγησαν μ’ έναν πολιτικό φορεά που διακήρυξε την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού θεσμικού πλαισίου ή η νέα αρχιτεκτονική στο διοικητικό χάρτη της χώρας, να προβάλλουν τον εαυτό τους και την επανεκλογή τους ως μοναδικό ή έστω κυρίαρχο στοχείο της θεσμικής αυτής μεταβολής.

Τέτοιες συμπεριφορές απαξιώνουν τα πολιτικά κόμματα και τον πολιτικό κόσμο. Άλλο πράγμα να διαφωνήσεις σε επιμέρους αποφάσεις της κυβέρνησης και άλλο να αρνείσαι το πολιτικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε στο ΠΑΣΟΚ και το απευθύναμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό, ο οποίος και το ενέκρινε με την ψήφο του. Είναι κρίσιμα τεστ όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα συνολικά. Εδώ κρίνεται η πραγματική αλλαγή στη χώρα. Σ’ αυτήν την πορεία είμαστε ανυποχώρητοι. Τόσο στους στόχους όσο και στους χρόνους υλοποίησης και εφαρμογής." κατέληξε

24/1/2010 Από:xanthipress.gr

ΜΑΓΝΗΣΙΑ Οι όροι των ΟΤΑ και το θολό μέλλον του «Καλλικράτη»!

Σε «Καποδίστρια Ι» θα εξελιχθεί ο «Καλλικράτης» όπως εκτιμούν αιρετοί της Μαγνησίας, μετά και το τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δηλώνοντας ότι σε λίγα χρόνια θα ανοίξει νέος διάλογος για ακόμη μία διοικητική μεταρρύθμιση, αφού από την πλευρά της η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει στην διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς να έχει υλοποιήσει μία σειρά από όρους που θέτει η ΚΕΔΚΕ για την διοικητική λειτουργία και τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Την άποψη εκφράζουν οι αιρετοί της Μαγνησίας που όπως διαπίστωσαν μία από τις βασικές προϋποθέσεις που είναι η εξασφάλιση των οικονομικών, δεν θα υλοποιηθεί. Ωστόσο, αν και με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ οι περισσότεροι αιρετοί φαίνεται να συμφωνούν, υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν ότι μάλλον οι ημερομηνίες που τίθενται είναι «ασφυκτικές» για την Κυβέρνηση και ίσως θα έπρεπε να οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ να εμφανιστούν λίγο πιο «ελαστικοί».

Στο τριήμερο συνέδριο τα μέλη της ΚΕΔΚΕ έθεσαν δέκα συνολικά όρους για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, οι οποίοι αν δεν υλοποιηθούν ίσως αποτελέσει την αιτία αποχώρησης από τον διάλογο για τον Καλλικράτη. Η καταβολή των οφειλομένων, το χωροταξικό και η εξασφάλιση χρημάτων για τις νέες αρμοδιότητες με τις οποίες θα «επιβαρυνθούν» οι Δήμοι πρέπει να απαντηθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αποτελώντας ουσιαστικά τις «κόκκινες γραμμές» για την Κυβέρνηση.
Διασφάλιση οικονομικών πόρων και φορολογική αποκέντρωση

Για τη βελτίωση και τη διασφάλιση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτούνται, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ είναι καταρχήν η αναμόρφωση του συστήματος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Παράλληλα, ζητείται να εξασφαλισθούν οι οικονομικοί πόροι που θα συνοδεύουν τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, λειτουργίες και συγκροτημένες δομές, μέσω δημοσιονομικής αποκέντρωσης, η οποία θα στηρίζεται στην αναδιαμόρφωση του «καλαθιού» των ΚΑΠ με τη συμμετοχή του ΦΠΑ, στη συμμετοχή έως την πλήρη μεταφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ο φόρος ακίνητης περιουσίας, σε οποιαδήποτε μορφή του, ανήκει κατά κύριο λόγο στην Τ.Α..

Τέλος, ζητά να υπάρχει ένα δεσμευμένο σημαντικό ποσοστό για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, (π.χ. με τη μορφή συγκεκριμένων Υποπρογραμμάτων ή Μέτρων) και να συνταχθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 4 δις E.

Χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ
Η χωροθέτηση των ορίων των νέων ΟΤΑ πρέπει να γίνει με συμφωνημένα αντικειμενικά κριτήρια και να λάβει υπόψη τις ακόλουθες κατευθύνσεις :
Η διοικητική συνένωση των ΟΤΑ δεν αποτελεί από μόνη της μεταρρύθμιση, είναι ένα από τα ισότιμα συστατικά στοιχεία του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η γεωμορφολογία και η διάρθρωση του οικιστικού ιστού της χώρας μας επιβάλλει να μην επιδιώξουμε να γίνουν όλοι οι ΟΤΑ ίδιοι. Μετά τη μεταρρύθμιση θα υπάρχουν Δήμοι πολεοδομικών συγκροτημάτων, Δήμοι-αστικά κέντρα, Δήμοι-ανοιχτές πόλεις, ορεινοί και απομονωμένοι Δήμοι και Κοινότητες, Δήμοι-μικρά και μεσαία νησιά.
Σε ειδικές περιπτώσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων στη νέα χωροταξική κατανομή, μπορούν να μετακινηθούν Τοπικά Διαμερίσματα εκτός των σημερινών Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών, ακόμη δε μπορούν να συνενωθούν και Δήμοι που ανήκουν σε διαφορετικούς Νομούς ή και Περιφέρειες.

Εκτός από τα παραπάνω όροι αποτελούν επίσης η αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, η στελέχωση των ΟΤΑ, η κατασκευή των βασικών απαραίτητων τεχνικών υποδομών για κάθε ανθρωπογεωγραφική ενότητα, η βελτίωση των σχέσεων των ΟΤΑ με το υπόλοιπο διοικητικό σύστημα, η διαβούλευση και το επικοινωνιακό πρόγραμμα και η διοίκηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος.

Επιφυλακτικοί έως απαισιόδοξοι
Την τύχη του Καποδίστρια εκτιμούν οι Δήμαρχοι ότι θα έχει ο Καλλικράτης σε περίπτωση που τελικά η Κυβέρνηση δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ΟΤΑ, έτσι όπως εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ.
Ο Δήμαρχος Αγριάς και αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Θωμάς Παπαευθυμίου, που συμφωνεί με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ, δηλώνει ότι ουσιαστικά «δώσαμε το πορτοκαλί φως στην Κυβέρνηση, ώστε να μελετήσει και να υλοποιήσει τα αιτήματα μας έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, διαφορετικά θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε από την αρχή». «Ο Υπουργός Εσωτερικών στην εισήγηση του δεν εξέφρασε διαμορφωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις αλλά αναφέρθηκε μάλλον σε σκέψεις, γεγονός που μας αφήνει να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις αρχικές δεσμεύσεις του για την εξασφάλιση των οικονομικών». Τέλος, ο κ. Παπαευθυμίου, θεωρεί ότι ήδη έχει αργήσει να δοθεί το χωροταξικό πλάνο.

«Ναι στη μεταρρύθμιση αλλά όχι χωρίς τα απαραίτητα ποσά» ξεκαθαρίζει ο γραμματέας της ΤΕΔΚ Νομού Μαγνησίας, αντιδήμαρχος Φερών και μέλος της ΚΕΔΚΕ κ. Δημήτρης Γάτος. Όπως εξηγεί στους νέους Δήμους θα δοθούν νέες αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα η πολιτική προστασία, η πρωτοβάθμια υγεία, τα σχολεία, η πρόνοια «και χωρίς χρήματα κανείς Δήμος δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει». Ο κ. Γάτος κρίνει ότι οι αυτοδιοικητικοί δείχνουν δικαιολογημένη «ανοχή» στην Κυβέρνηση, σχετικά με την καταβολή των οφειλομένων και κρίνει «καταλυτική» για το μέλλον του διαλόγου την ημερομηνία που έθεσε η ΚΕΔΚΕ για την υλοποίηση των όρων που τέθηκαν.
«Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και τα αιτήματα» δηλώνει. Τέλος, όσον αφορά στο χωροταξικό, ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και τα αιτήματα των αιρετών θα πρέπει να κινούνται σε λογικά πλαίσια και όχι «οι περισσότεροι να δηλώνουν ναι στον Καλλικράτη αλλά να επιθυμούν την ανεξαρτησία του Δήμου τους».

Την εκτίμηση ότι τα χρήματα τελικά θα δοθούν «σε άλλους» και όχι στην Αυτοδιοίκηση και ότι τελικά σε λίγα χρόνια θα απασχολεί μία νέα διοικητική μεταρρύθμιση εκφράζει ο Δήμαρχος Σηπιάδος κ. Σταμάτης Βακούλας. «Προωθείται μία μεταρρύθμιση για την οποία δεν υπάρχουν χρήματα και στο τέλος το βάρος των οικονομικών θα πέσει στους δήμους, με τους δημάρχους να επιβάλλουν έμμεσους φόρους για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και στις αρμοδιότητες», σημειώνει ο ίδιος.

Ο Δήμαρχος Αρτέμιδας, κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, αντιμετωπίζει και εκείνος με τη σειρά του με επιφυλακτικότητα το μέλλον της μεταρρύθμισης, αφού διαπιστώνει ότι «σχετικά με τα οικονομικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν μία σειρά από τα θεσμικά σημεία.

«Δεν έχουμε περιθώρια για εκπτώσεις» δηλώνει ο Δήμαρχος Ιωλκού, κ. Πάρις Μουτσινάς, που σημειώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ και θεωρεί απαραίτητη την καταβολή των οφειλομένων και την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων εν όψει του Καλλικράτη, αφού όπως εξηγεί «σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει η επιδιωκόμενη ανάπτυξη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπει σε νέες περιπέτειες».

Από διαφορετική σκοπιά βλέπει το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των όρων που τέθηκαν από την ΚΕΔΚΕ, ο Δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλης Κοντορίζος. Ο ίδιος κρίνει ότι οι ημερομηνίες που τέθηκε για την υλοποίηση των οικονομικών αιτημάτων είναι «ασφυκτικές», δηλώνοντας ότι «θα μπορούσε να δοθεί μία πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση και να της ζητηθεί να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες σε βάθος χρόνου». Ωστόσο, ο κ. Κοντορίζος, σπεύδει να σημειώσει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον παρακρατήσεις από την Κυβέρνηση και να προωθηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να ορθοποδήσουν οι ΟΤΑ». Ο Δήμαρχος Πορταριάς Εκφράζει παράλληλα την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα ποσοστά των φόρων που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράττονται άμεσα «χωρίς να μεσολαβεί το κράτος για να βουλώνει τρύπες».

25/1/2010, Από: εφημερίδα "Νέος Τύπος" Μαγνησίας

23 Ιαν 2010

Μαν. Γλέζος: Ο "Καλλικράτης" επαναθεμελιώνει το κράτος, όχι την αυτοδιοίκηση

Την άποψη ότι ο «Καλλικράτης» αποσκοπεί στην επαναθεμελίωση όχι της αυτοδιοίκησης αλλά του κράτους εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος τοποθετήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Σημείωσε ακόμη ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη καμπή για την αυτοδιοίκηση, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα περί διαβούλευσης επί του σχεδίου.

«Και αν οι πολίτες πουν όχι, τι θα κάνει;» σημείωσε με νόημα. Τέλος, ο Μ. Γλέζος αναφέρθηκε στις 89 μαρτυρικές πόλεις, ολοκαυτώματα του ελληνικού λαού στη ναζιστική βαρβαρότητα, που κινδυνεύουν να καταργηθούν. «Αν αποφασίσαμε να δολοφονήσουμε την αυτοδιοίκηση, δεν έχουμε δικαίωμα να δολοφονήσουμε την ιστορία του ελληνικού λαού που καταμαρτυρείται με αυτές τις μαρτυρικές πόλεις και εμείς σήμερα τις αγνοούμε» τόνισε.

20/1/2010 από εφημερίδα "Αυγή"

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Δεν θα κάνουμε πίσω στον "Καλλικράτη"

Σε κούρσα διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων προκειμένου να πείσει τους φορείς της αυτοδιοίκησης ότι ο “Καλλικράτης” είναι εφικτός και υλοποιήσιμος επιδίδεται η κυβέρνηση. Το κρίσιμο ραντεβού ξεκινά αύριο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Μέχρι σήμερα, πάντως, ο απολογισμός του Γιάννη Ραγκούση δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικός. Τα επίσημα “ναι” για τον “Καλλικράτη” μπορεί να είναι πολλά, αλλά τα ανεπίσημα “ναι μεν, αλλά” και “θα δούμε” ολοένα και αυξάνονται.
Όλοι σχεδόν οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ, εκτός της Αριστεράς, επισήμως τάσσονται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης. Θεωρούν ότι άλλος τρόπος για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της Τ.Α. δεν υπάρχει. Όμως διατηρούν εμφανώς επιφυλάξεις για το μείζον θέμα των πόρων και των αρμοδιοτήτων και αναμένουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της στο χωροταξικό. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις διαφωνίες και προσπαθούν να ελιχθούν. Σε πρώτη φάση, επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, στις διαδικασίες, στις αρμοδιότητες και στους πόρους και ακολούθως να τεθεί το θέμα των συνενώσεων. Ήδη οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Αττικής έστειλαν διάφορα μηνύματα στην κυβέρνηση, με κυρίαρχο το εξής: “Φτωχό και αναρμόδιο ‘Καλλικράτη’ δεν δεχόμαστε”. Η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Πρέπει άμεσα να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του “Καλλικράτη”, με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ -ξεκινά αύριο στην Αθήνα και θα εξετάσει διεξοδικά το σχέδιο “Καλλικράτης”- είναι καθοριστικής σημασίας. Αν οι δήμαρχοι θέσουν κόκκινες γραμμές, όλα μπορούν -χρονικά, τουλάχιστον- να ανατραπούν. Και φυσικά, οι αντιδράσεις που θα μετρήσουν ιδιαίτερα θα είναι αυτές των πράσινων δημάρχων.

“Δεν θα κάνουμε πίσω”
Την Παρασκευή, το μήνυμα που η κυβέρνηση εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη μέσω του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη ήταν σαφές: “Οι αναγκαστικές συνενώσεις θα γίνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω στη θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας. Θα κοστολογήσουμε αρμοδιότητες και πόρους και θα προχωρήσουμε”.
Να υπενθυμίσουμε ότι με το σχέδιο “Καλλικράτης” θεσμοθετείται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία 13 αιρετών περιφερειών που “απορροφούν” τις 52 νομαρχίες. Οι 1.034 υπάρχοντες δήμοι μειώνονται σε 370 με 380 και καταργούνται περί τις 4.000 από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις -νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την άνοιξη και να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 14 Νοεμβρίου 2010. Δηλαδή, οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν με βάση τα νέα όρια και τα νέα εκλογικά σώματα που θα προκύψουν από τις συνενώσεις. Όσο για τις νομαρχιακές εκλογές, θα καταργηθούν και οι πολίτες θα ψηφίσουν για αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Δύο οι γραμμές
Δύο είναι οι γραμμές μεταξύ των πράσινων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνον. Η μία άποψη υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται μεγάλες συνενώσεις και πως το βάρος της μεταρρύθμισης πρέπει να δοθεί στις αρμοδιότητες και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η άλλη άποψη θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες συνενώσεις ώστε οι νέοι ισχυροί δήμοι να μπορούν να αναδειχτούν σε νέα περιφερειακά διοικητικά κέντρα, με ισχυρό ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Οι αντίπαλοι αυτής της άποψης θεωρούν ότι η εγγύτητα των αιρετών με τον πολίτη θα χαθεί -ότι “Τα παράπονα στον δήμαρχο” θα πάψει να ισχύει- καθώς θα μεσολαβούν η απρόσωπη γραφειοκρατία στα αστικά κέντρα και οι γεωγραφικές αποστάσεις στην ύπαιθρο. “Ο Ραγκούσης, που θέλει να γράψει το όνομά του στη μεταρρύθμιση, ας κάνει επαρχιακή αυτοδιοίκηση και όχι δημοτική”, αναφέρει πράσινος δήμαρχος, ο οποίος υπόσχεται ότι θα τοποθετηθεί ανοιχτά στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Πολλοί πάντως δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα έπρεπε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένο και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για:
Πόρους και αρμοδιότητες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος και ο ακριβής τρόπος διοχέτευσής τους. Οι δήμαρχοι είναι αντίθετοι στην είσπραξη του ΦΠΑ από τους δήμους. Δεν θα γίνουμε εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους, υποστηρίζουν, ενώ, για τις αρμοδιότητες, ζητούν οριοθέτηση και διευκρινίσεις για τις μετατάξεις υπαλλήλων.
Χωροταξία. Είναι αντίθετοι στο άτυπο παζάρι που διεξάγεται και ζητούν σαφείς κατευθύνσεις ώστε να σταματήσει η διαμάχη για μεγάλες η μικρές συνενώσεις. Μπορεί να υπάρχουν οι μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά εκφράζουν φόβους ότι θα βρεθούν προ τετελεσμένων.



Ν. Λαδόπουλος, δήμαρχος Νεάπολης

“Να βρούμε τη χρυσή τομή”

“Πέρα από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, που κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί γιατί έχουμε ένα κράτος προβληματικό, πρέπει να υπάρχουν κάποιες σταθερές ώστε η μεταρρύθμιση να αποβεί προς όφελος των πολιτών. Δηλαδή, η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινά από το ίδιο το κράτος, το οποίο πρέπει να παραχωρήσει αρμοδιότητες που σήμερα το καθιστούν αναποτελεσματικό. Αυτές πρέπει να περάσουν στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης αφού ξεκάθαρα οριστούν και κοστολογηθούν. Για τα χωροταξικά, εκτιμώ ότι πρέπει να δημιουργηθούν δήμοι που θα διαθέτουν άρτιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες και θα μπορούν να πιστοποιηθούν ως τελικοί δικαιούχοι και διαχειριστές του ΕΣΠΑ αλλά και αναπτυξιακών μοντέλων. Από την άλλη μεριά, διαφωνώ με τη δημιουργία τεράστιων πληθυσμιακών ή γεωγραφικών ενοτήτων, στις οποίες θα χαθεί η αρχή της εγγύτητας στον πολίτη. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή”.

17/1/2010 από την εφημερίδα "Μακεδονία"

Οι «αντάρτες» του «Καλλικράτη»

Ερχονται στο προσκήνιο οι αντιδράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας

O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πέρασε με επιτυχία την πρώτη δοκιμασία του «Καλλικράτη»: με το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε και κυρίως με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος κατόρθωσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να μετριάσει τις αντιδράσεις, οι οποίες ως τώρα υπήρξαν σποραδικές και υποτονικές. Η δημοσιοποίηση όμως, εντός του Φεβρουαρίου, της χωροταξικής κατανομής των 370 νέων δήμων, όπως έδειξε και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς θα φέρει στο προσκήνιο τα «αντάρτικα» που έχουν ήδη αρχίσει να συγκροτούνται απέναντι στη διοικητική μεταρρύθμιση και καλύπτονται πίσω από «αστερίσκους» στο κείμενο της διαβούλευσης.

Ο κ. Ραγκούσης κατόρθωσε, κατ΄ αρχάς, να αποσπάσει τη συγκατάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων, των δημάρχων και των νομαρχών, παρά τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις διατύπωσαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους καταστήσει «συνδιαμορφωτές» του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η στήριξη προς τον νέο θεσμό δεν μειώνεται από τις 10 προϋποθέσεις που τίθενται στην απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ- υπήρξε καρπός της συνεργασίας των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ- οι οποίες έχουν σχέση κυρίως με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, την οικονομική στήριξη των νέων ΟΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση και το χωροταξικό. Ο «Καλλικράτης», κατά δεύτερο λόγο, αντιμετωπίζεται θετικά από την κοινή γνώμη, όπως καταδεικνύουν τα πάνω από 1.000 σχόλια και απόψεις πολιτών που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών(www.ypes.gr). Οι πολίτες μάλιστα ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και σε άλλους κρίσιμους τομείς του κράτους.

Π αρά ταύτα, ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα πρέπει να υπερβεί παγιωμένα επί δεκαετίες συμφέροντα, να συγκρουστεί με μικροπολιτικές επιδιώξεις και να διαλύσει τοπικιστικές αντιλήψεις, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν είναι άνευ σημασίας το ότι την επομένη των δημοτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου 2010, 664 νυν δήμαρχοι, 20 κοινοτάρχες, 57 νομάρχες και έπαρχοι και δεκάδες χιλιάδες αυτοδιοικητικά στελέχη θα πάνε στο σπίτι τους. Επιπλέον καταργούνται περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα που ανήκουν σήμερα στους δήμους. Ο στρατός των κομματικών στελεχών που παραμένουν στο περιθώριο, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να αντιδράσει έντονα στην επικείμενη μεταρρύθμιση. Τις αντιδράσεις αυτές ευνοούν και οι τοπικιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται ήδη σε ορισμένες περιοχές.

Ε ίναι ενδεικτικό ότι μόνο 22 από τους 122 δήμους και κοινότητες της Αττικής είχαν δηλώσει στο παρελθόν την πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις. Ταυτόχρονα, προτού ακόμη ανακοινωθούν τα χωροταξικά όρια των νέων δήμων, πολλοί δήμαρχοι σήκωσαν τις σημαίες της αντιπαράθεσης. Κατά των συνενώσεων τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος και Θρακομακεδόνων Θέμης Οικονόμου . «Οχι» λέει το Χαϊδάρι σε τυχόν συνένωσή του με την Αγία Βαρβάρα, ενώ αντίθετος εμφανίζεται και ο Δήμος Ελληνικού. «Είμαστε υπέρ κάθε μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας,αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε τη λογική του “κολάζ”, που επιχειρεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της πόλης μας» τονίζεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου.

Μ ε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς τού ζητεί να μην προχωρήσει στη συνένωση του Δήμου Κύμης και τον Δήμο Αλιβερίου. Ο κ. Θωμάς απέστειλε μάλιστα στον κ. Ραγκούση και ψήφισμα των κατοίκων με το οποίο τάσσονται κατά της συνένωσης, ενώ με επιστολές τους δηλώνουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής Ευβοίας του ΠαΣοΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης , ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και πρώην νομάρχης Ευβοίας Λάζαρος Κυρίζογλου κ.λπ. Οι δήμαρχοι και οι τοπικοί παράγοντες δεν αποτελούν τη μοναδική εστία αντίστασης στον «Καλλικράτη». Το πρώτο «αγκάθι» για τον κ. Ραγκούση παραμένει η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων και κυρίως των περιφερειών. Ηδη νυν νομάρχες που επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο νέο διοικητικό σχήμα, κατηγορούν τους δημάρχους ότι θέλουν να αποψιλώσουν από αρμοδιότητες τις υπό σύσταση περιφέρειες. Η προτροπή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς, από την άλλη πλευρά, να δώσουν αρμοδιότητες στις νέες περιφέρειες δεν θα έχει, όπως όλα δείχνουν, ευνοϊκή απήχηση.

Πανίσχυροι οι περιφερειάρχες
Η κυβέρνηση, όπως έχει αφήσει να διαφανεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα αποδεχθεί τις προτεινόμενες και από πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων των δήμων και των περιφερειών. Παραμένει αμφίβολο όμως αν η επιλογή αυτή κατευνάσει τις αντιδράσεις κυρίως βουλευτών και κομματικών παραγόντων που θεωρούν ότι τίθενται στο περιθώριο. Οι περιφερειάρχες μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα εκλέγονται άμεσα από τον λαό με το 50+1% των ψήφων, καθίστανται πολιτικά πανίσχυροι και αποκτούν το στάτους υπερυπουργού. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί δυσαρέσκειες, γκρίνιες και αμφισβητήσεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ακόμη και δήμαρχοι που συμφωνούν με τον «Καλλικράτη», ανακαλούν στην τάξη βουλευτές που αντιδρούν, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να περιοριστούν στον ρόλο τους, που είναι να νομοθετούν και όχι να παρεμβαίνουν στις τοπικές υποθέσεις». Οι αντιδράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν μετά και τη δημοσιοποίηση του νέου εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να συμπέσει χρονικά με τη διαβούλευση για τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων.

24/1/2010 από την εφημερίδα "Το Βήμα"