26 Ιαν 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: άλλη μια αθηνοκρατική αποποίηση ευθυνών

Γράφει ο: Νίκος Κουκουτάτσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Λιτοχώρου, Π. Δήμαρχος

KOYKOTASIOSΗ εσπευσμένη απόφαση της σημερινής «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης να αναδομήσει και πάλι με αρχιτεκτονικούς όρους αυτή τη φορά την Τ.Α. μου θύμισε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΠΑ.ΣΟ.Κ πριν τις εκλογές του 1981 που, ως Δήμαρχος Λιτόχωρου τότε, το ενστερνίστηκα με πολύ ενθουσιασμό, για να απογοητευτώ λίγο αργότερα με οδυνηρό τρόπο.
Στην πρώτη σύσκεψη στελεχών που κάλεσε ο Ανδρέας τον Φεβρουάριο του 1982 στην Αθήνα, ήταν αποκαλυπτικός. Δήμοι, Κοινότητες, συνδικάτα, Συνεταιρισμοί πρέπει να περιέλθουν σε πιστά κομματικά στελέχη που θα υπακούουν τυφλά στις εντολές του κόμματος. Έτσι, αντί για αυτοδιοικητικούς τοπικούς άρχοντες, μας προέκυψαν τοπικοί κομματάρχες και χειροκροτητές με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα, τα οποία με κροκοδείλια δάκρυα ομολογούν σήμερα οι πάντες.
Έλεγε τότε το Δημοτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που το κρατώ ακόμα στο αρχείο μου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κύτταρο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, λειτούργησε μ' αυτά το χαρακτήρα στη χώρα μας, μόνο σε περιόδους επαναστατικής διαδικασίας και έξαρσης των απελευθερωτικών αγώνων, όπως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821, ή στην περίοδο της Εθνικής μας Αντίστασης, όπου ο κώδικας για την Τ.Α. της Π.Ε.Ε.Α. αποτελεί πρότυπο πλαισίου άσκησης εξουσιών από τον ίδιο το λαό. Από κει και ύστερα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και γενικότερα οι εκφραστές της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης, περιόριζαν πάντα ασφυκτικά την ουσία και το σκοπό της Τ.Α. σ' ένα υποκατάστατο του κράτους».
Αυτές τις διαπιστώσεις είχε κάνει τότε το ΠΑΣΟΚ. Τι το εμπόδισε από τότε που έγινε εξουσία να κάνει αυτά που έπρεπε, για να γίνει η Τ.Α. νοικοκύρης στο σπίτι της;
Τίποτα δεν το εμπόδισε. Απλά το ΠΑΣΟΚ, αντί για αλλαγή που υποσχέθηκε το 1981, έκανε παραλλαγή και έγινε και αυτό εκφραστής της άρχουσας τάξης και υπηρέτης της πλουτοκρατίας.
Και γιατί τώρα πρέπει να πιστέψουμε στις αγαθές του προθέσεις για το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ; Αλλά και αν ακόμα έχει ειλικρινείς προθέσεις, πώς θα το υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα δήλωσε απερίφραστα και με ειλικρίνεια, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια; Και πώς να υπάρχουν λεφτά ύστερα από τέτοια λεηλασία των δημοσίων ταμείων με τα δομημένα ομόλογα και τη φούσκα του χρηματιστηρίου;
Πώς θα χρηματοδοτήσει τις αρμοδιότητες που προτίθεται να δώσει στη διευρυμένη Τ.Α το Αθηνοκεντρικό κράτος και πόσο συνάδουν κάποιες από αυτές τις αρμοδιότητες με την αυτοδιοικητική δεοντολογία και πρακτική, όπως π.χ. ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ- ΟΑΕΔ;
Ποιος Δήμος π.χ, θα αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του νεότευκτου και παροπλισμένου Νομαρχιακού νοσοκομείου μας;
Οι Καποδιστριακοί Δήμοι είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Πώς προέκυψαν αυτά τα χρέη και ποιος θα τα ξεπληρώσει; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτάν τον υπέρογκο δανεισμό; Το διεφθαρμένο κεντρικό κράτος ή οι εκλεκτοί του τοπικοί άρχοντες;
Η Τ.Α. για να είναι αποτελεσματική, είτε είναι διευρυμένη είτε όχι, χρειάζεται και πρέπει να έχει καθαρές αποκλειστικές και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όχι σωρεία από μίγμα αποκλειστικών και συντρεχουσών, που αλληλοεπικαλύπτονται, σαν και αυτές από τις οποίες βρίθει ο σημερινός Δημοτικός Κώδικας (Ν 3463/2006).
Το άρθρο 102 παρ. 1 του ισχύοντος συντάγματος ορίζει ότι «η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει εις τους οργανισμούς της Τ.Α, των οποίων την πρώτη βαθμίδα αποτελούν οι Δήμοι και αι κοινότητες. Αι λοιπαί βαθμίδες ορίζονται δια νόμου». Από το 1975 που ισχύει το σημερινό Σύνταγμα μέχρι σήμερα, κανένας νόμος και καμία ερμηνευτική διάταξη δεν καθόρισε με ακρίβεια και σωφροσύνη, τι είναι τοπική υπόθεση και τι όχι, για να την επωμιστεί ως αρμοδιότητα η Τ.Α. ή το κράτος.
Ποιος πρέπει και μπορεί να ασκεί πολεοδομική δραστηριότητα και αποτελεσματική αστυνόμευση της παράνομης δόμησης, όταν ο κάθε υπουργός, αυτοδιοικητικός ή μη, θα θέλει να στήσει τη δική του παράνομη βίλα-αναψυκτήριο; Ποιος πρέπει και μπορεί να καθορίζει την πολιτική και τον καθορισμό χρήσης της μάνας γης η οποία έχει ανασκολοπηθεί με την κατά παρέκκλιση του οικοδομικού κανονισμού δόμηση που γέμισε τη νότια Πιερία και όχι μόνο, με χιλιάδες απορροφητικούς βόθρους, που δηλητηρίασαν τα υπόγεια πόσιμα νερά μας και επέσυραν τα βαριά πρόστιμα της Ε.Ε., και έπονται και άλλα από τη μη λειτουργία του βιολογικού Ν. Πιερίας;
Στις σημερινές πολυπληθείς τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί δημοκρατική διαδικασία που να καθορίζει ως υπέρτατη εξουσία την γενική συνέλευση των πολιτών (εκκλησία του Δήμου).
Όμως η μέχρι τώρα αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, μας οδήγησε στα χάλια που έχουμε. Την πλήρη αναξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα.
Τι είδους κράτος δικαίου είναι αυτό όπου το ετήσιο εθνικό προϊόν να μπαίνει στα θυλάκια των ολίγων και να μεταναστεύει στις τράπεζες του εξωτερικού, που μας δανείζουν με τοκογλυφικούς όρους, και το 90% των μη προνομιούχων να μοιράζεται τα ψίχουλα και να πληρώνει από το υστέρημα του το Εθνικό μας χρέος;
Παρακολούθησα το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και κράτησα σημειώσεις από όλους τους ομιλητές. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ήταν μία μεγάλη αποτυχία και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όλοι τον εξόρκιζαν. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 που μετονομάστηκε σε ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δεν μπορεί να έχει καλύτερη τύχη αφού βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική πρακτική. Ο Καλλικράτης και ο Ικτίνος, κύριοι της κεντρικής εξουσίας, δεν αρκέστηκαν μόνο στην αρχιτεκτονική δομή του Παρθενώνα, αλλά μελέτησαν και τη στατική του επάρκεια, γι' αυτό και άντεξε 2.500 χρόνια στην οργή του Εγκέλαδου χωρίς να κλονιστεί από τη θέση του, και ούτε έπαθε τίποτα από τον τελευταίο σεισμό που ισοπέδωσε πολλά από τα σύγχρονα αντισεισμικά κτίρια.
Το σημερινό σκοπούμενο με το σχέδιο Καλλικράτης αυτοδιοικητικό οικοδόμημα κτίζεται σε σαθρό έδαφος και θα καταρρεύσει στην πρώτη ριπή του σφοδρού αντιλαϊκού καπιταλιστικού ανέμου.
Το φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες που εξέφρασε ο σοφός Λαοκόοντας έχει την αντιστοιχία του και σήμερα.
Ας το έχουν υπόψη τους οι Τρώες της Τ.Α. Τα καπιταλιστικά φίδια έτσι και αλλιώς είναι έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να αντιληφθεί ότι μας περιμένουν χειρότερες μέρες.

25/1/2010 από eptanews.gr