30 Ιαν 2010

Διχογνωμίες για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης

Ζωηρή συζήτηση έχει προκαλέσει το πρόγραμμα Καλλικράτης, όπως φάνηκε κι από τη σχετική συζήτηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, όπου πήραν τον λόγο αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, δικαστές, αλλά κι εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Οι κυριότερες διχογνωμίες αφορούν τις αρμοδιότητες των νέων ΟΤΑ, τα κριτήρια συνένωσης και τα οικονομικά των δήμων.

Οι περισσότεροι από τους αυτοδιοικητικούς που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν στις πολεοδομικές αρμοδιότητες και τις εντάξεις αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης με τον δήμαρχο Καλυβίων Π. Φιλίππου να κάνει επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας λέγοντας ότι "δεν μπορούν να ρυμοτομούν οι δικαστές" και να ζητά τη μεταφορά της χωροταξίας στους δήμους.

Στον δήμαρχο απάντησε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μ. Δεκλερής επισημαίνοντας ότι "αν ρυμοτομούσαν οι δήμαρχοι, δεν θα 'μενε τετραγωνικό ελεύθερου χώρου". Δημοτικοί σύμβουλοι από το Ψυχικό και τον Δήμο Παπάγου εξέφρασαν φόβους ότι με τις συνενώσεις θα χαθεί ο χαρακτήρας των δήμων τους ως κηπουπόλεων. Ο Μ. Δεκλερής εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα πολλών από τις αρμοδιότητες των περιφερειαρχών, επισήμανε ότι δεν υπάρχει συνολική μελέτη για την αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να μην βιάζεται λόγω της διεξαγωγής των εκλογών του Νοεμβρίου.

"Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση"

Η Μ. Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, μίλησε εκτενώς για τις συνταγματικές παραμέτρους του Καλλικράτη και υπογράμμισε πως "φαίνεται ότι ο βασικός λόγος για τις συνενώσεις είναι η επιχειρησιακή τους αρτιότητα, όμως ο δήμος δεν είναι επιχείρηση". Ο Ι. Στεφάνου, καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας του Πολυτεχνείου, είδε θετικά στοιχεία, αλλά και κινδύνους στον Καλλικράτη κι έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της σύνταξης του εθνικού και των ειδικών χωροταξικών σχεδιασμών και ζήτησε αναθεώρησή τους από κρατικό φορέα.

Ενδοδημοτική αποκέντρωση

Τον λόγο πήραν και στελέχη των Οικολόγων - Πράσινων. Ο Κ. Διάκος επισήμανε ότι με τον Καλλικράτη δημιουργούνται πολλοί μεγάλοι πληθυσμιακά δήμοι (30.000 κάτοικοι κατά μέσο όρο, έναντι 15.000 στην Ευρώπη) και ζήτησε ενδοδημοτική αποκέντρωση και συμμετοχικό προϋπολογισμό, ενώ ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε και προώθηση της διαδημοτικής συνεργασίας. Ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Πολυτεχνείου εξέφρασε φόβους για έλλειμμα δημοκρατίας κι εγκαθίδρυση του δικομματισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά τον Καλλικράτη.

Όχι ανάθεση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στους δήμους

Σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά ο Ι. Κοπελούζος από το Επιμελητήριο υποστήριξε το ενιαίο της προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αγαθών και μαζί με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτάχθηκαν στη μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους. Άλλα σημεία που θίχτηκαν ήταν η επαναφορά του 50% για την εκλογή δημάρχου, τα πρώτα βήματα προς την φορολογική αποκέντρωση, η διαφθορά στους δήμους, ενώ κατατέθηκε και η πρόταση για δύο θητείες στους δημάρχους.

30/1/2010 από εφημερίδα "Αυγή"