22 Ιαν 2010

Οι δήμαρχοι ανάβουν... πορτοκαλί στον «Καλλικράτη»

«Πορτοκαλί» φως, και όχι «πράσινο» ή «κόκκινο», άναψαν οι δήμαρχοι στην κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης. Οι δήμαρχοι της χώρας καλούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει ως το τέλος Φεβρουαρίου τον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων και να καταβάλει το σύνολο των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσαν οι τοπικοί άρχοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είπε «ναι» στη νέα διοικητική δομή της χώρας, με σχετικό ψήφισμα που υπερψήφισαν (οι δήμαρχοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ) χθες στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Οι δήμαρχοι προσέρχονται στον διάλογο, αλλά από την ανταπόκριση της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, θα εξαρτηθεί το αν η Αυτοδιοίκηση θα ανάψει τελικά «πράσινο ή κόκκινο φως».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του «Καλλικράτη» «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόνπροκειμένου να πετύχει αυτό το εγχείρημα». Οπως είπε χαρακτηριστικά «θέλω να πιστεύω ότι το όνειρο αυτό της μεταρρύθμισης, το οποίο ήταν κατ΄ αρχήν όνειρο της Αυτοδιοίκησης, θα το δουν όλοι ως τέτοιο, προκειμένου να το κάνουμε πράξη». Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει από την πλευρά της να δείξει ανάλογηδιάθεση και κυρίως να βάλει λίγο και το χέρι στην τσέπη». Οι δήμαρχοι ζητούν να καταβληθούν 331 εκατ. ευρώ από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2009 καθώς και 214 εκατ. ευρώ τα οποία αποτελούν τη δεύτερη δόση πόρων που παρακρατήθηκαν στο παρελθόν από τους δήμους.

Ξεχωριστό ψήφισμα εκδόθηκε από τους προσκείμενους στο ΚΚΕ αιρετούς οι οποίοι διαφωνούν με τον «Καλλικράτη». Το ίδιο έπραξαν και οι προσκείμενοι στον ΣΥΝ.