21 Ιαν 2010

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ.

Σας παρακαλώ να φιλοξενήσετε την επιστολή μου αυτή για να διορθωθεί η λανθασμένη εντύπωση που δημιουργήθηκε από το κείμενο του κ. Δημήτρη Μυλωνά που αναφέρεται σε δική μου, υποτίθεται, ανάρτηση σε κάποιο blog σχετική με το θέμα «Καλλικράτης».

Σας γνωρίζω λοιπόν ότι ουδέποτε έκανα ανάρτηση σε οποιοδήποτε ιστολόγιο (blog) με τον υποτιμητικό τίτλο που αναφέρεται στο άρθρο του κ. Μυλωνά.

Η προσωπική μου άποψη για τον «Καλλικράτη» αλλά και η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και σύσσωμης της κοινωνίας του Βελβεντού είναι ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια απολύτως αναγκαία για τη χώρα μεταρρύθμιση και αυτό το διατυπώσαμε: α) στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου και των Λαϊκών μας Συνελεύσεων, β) στη δημόσια τοποθέτησή μας στην συνεδρίαση της ολομέλειας της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα στις 19/1/2010, αλλά και σε όλες τις σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ και στον τύπο εδώ και καιρό.

Το ότι επί δυο χρόνια συζητούσαμε για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, χωρίς να έχουμε ένα σχετικό κείμενο αρχών εκ μέρους της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν για μας εντελώς κατακριτέο και το επισημάναμε πολλές φορές δημόσια.

Σήμερα με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, που ξεπερνάει και την ίδια την Αυτοδιοίκηση, υπάρχει το πενηντασέλιδο σχέδιο της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, που δείχνει τη βούληση για μια σημαντική μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας. Αυτό είναι απολύτως θετικό, βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την ίδια την αυτοδιοίκηση και φυσικά το στηρίζουμε και δεν γίναμε πολέμιοι όπως αναφέρεται στον τίτλο της αγνώστου προελεύσεως ανάρτησης.

Ωστόσο η μαχητή διαφωνία μας έγκειται σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τους διευρυμένους Δήμους στην ελληνική ύπαιθρο, όπως μέχρι σήμερα προτείνονται από το ΙΤΑ, του οποίου τα στοιχεία αξιοποιούνται και στον «Καλλικράτη».

Τις απόψεις μας λοιπόν τις διατυπώσαμε στην Δημόσια Διαδικτυακή Διαβούλευση της ιστοσελίδας www.opengov.gr , όπως οφείλαμε, ανταποκρινόμενοι στα καινούργια θεσμικά και πρωτόγνωρα δεδομένα που δημιουργεί η ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση για όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Παράλληλα αγωνιζόμαστε να δούμε τις θέσεις μας να δικαιώνονται.

Κάποιος ωστόσο ανώνυμος ιστολογιογράφος (blogger), απέσπασε το σχόλιό μας από την παραπάνω επίσημη ιστοσελίδα της Δημ. Διαβούλευσης, έβαλε τον κακόπιστο τίτλο που εκείνος θεώρησε «κατάλληλο» για τους δικούς του λόγους, δεν έκανε καμιά αναφορά στην πηγή και με αυτό τον τρόπο παραποιεί τις απόψεις μας και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις (http://press-gr.blogspot.com/2010/01/o_18.html). Ο κ. Μυλωνάς με τη σειρά του θεώρησε την ανάρτηση που είδε στο παραπάνω ιστολόγιο ως αυθεντική και την χρησιμοποίησε και από κει και μετά η υπόθεση πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας για τα τοπικά e-M.M.E. και πάει λέγοντας…

(Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Ο καθένας στο Διαδίκτυο μπορεί ανωνύμως να κόβει και να ράβει κατά το δοκούν. Και δεν ξέρει ένας απλός και καλοπροαίρετος χρήστης πώς και από ποιον να προστατευθεί).

Και στο τέλος-τέλος όταν σε ανώνυμα ιστολόγια (blogs) υπάρχουν δημοσιεύσεις για θέματα μιας περιοχής, είναι πολύ εύκολο να γίνεται μια απλή διασταύρωση με τους θιγόμενους από τους συντάκτες. (Πως όμως να γίνει αυτό όταν οι περισσότεροι φερόμενοι συντάκτες κινούνται ανωνύμως; ).

Και επί της ουσίας του κειμένου του κ. Μυλωνά: Τα στοιχεία για την αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη τα αντλήσαμε από δυο πηγές: α) Από την επίσημη βιβλιοδετημένη έκδοση του ΥΠΕΣ (2007) που μας μοιράστηκε στο συνέδριο της Κυλλήνης και β) από την αρθρογραφία της ΚΕΔΚΕ στο επίσημο διμηνιαίο περιοδικό της (Σχετικός σύνδεσμος: http://www.kedke.gr/uploads/T_124.pdf.) Όπως καταλαβαίνετε τι δυο αυτές πηγές τις εμπιστευόμαστε, ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και μάλιστα τις περισσότερες φορές η θεματογραφία τους αποτελεί πηγή διαλόγου και σοβαρού προβληματισμού για όλους μας στη θεσμική μας λειτουργία. Αν οι πηγές αυτές λένε ψέματα, τότε λέμε ψέματα και εμείς. γ) Το ότι ενδεχομένως μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα στην Γερμανία, (όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάς αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο), δεν αναιρεί την ουσία του σχολίου μας στην Δημόσια Διαβούλευση, αφού το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος δήμων ισχύει σε μια σειρά από πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κ.λ.π), τις οποίες θαυμάζουμε για την αυτοδιοικητική τους οργάνωση και θέλουμε να τους μοιάσουμε.

Με εκτίμηση

                  Ο Δήμαρχος Βελβεντού

                  Μανώλης Στεργιου