20 Ιαν 2010

Απάντηση στο άρθρο "Ο «Καλλικράτης» και οι πολέμιοί του..."

Απόστείλαμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα kozani.net το παρακάτω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

κείμενο του στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα, Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς, στέλεχος της Ν.Α. Κοζάνης βάλει κατά των στοιχείων που παρέθεσε ο δήμαρχος Βελβεντού Κοζάνης σε σχόλιο του στη διαδικτυακή διαβούλευση για το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και το οποίο αναδημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο μας. Δημοσιεύει μάλιστα κάποιο πίνακα, χωρίς σαφή αναφορά για το από πού προέρχεται και σε τί ακριβώς αναφέρεται. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου πίνακα έχει καταπέσει ο ισχυρισμός όσων θεωρούν ότι μικροί σε πληθυσμό Δήμοι είναι βιώσιμοι σε σύγκριση πάντοτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Όμως ο Δρ Μυλωνάς κάνει λάθος.

Το κείμενο του μας προβλημάτισε για το αν τα στοιχεία που παραθέτονται από το Δήμαρχο Βελεβεντού Κοζάνης είναι ακριβή και κάναμε μια σχετική διαδικτυακή έρευνα. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι τα στοιχεία του κ. Στεργίου προέρχονται από το πιο έγκυρο έντυπο που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, από την "Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης", το επίσημο περιοδικό έντυπο που εκδίδει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Στο τεύχος 124 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009), στη σελίδα 24 δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο "Η ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και η εκπροσώπηση των ΟΤΑ στις χώρες τους" και το οποίο για τη Γερμανία αναφέρει τα παρακάτω:

"Η Γερμανία έχει ομοσπονδιακή οργάνωση με τα ομόσπονδα κρατίδια, τις περιοχές-επαρχίες (Kreise) και τους δήμους. Οι δήμοι του Βερολίνου, της Βρέμης και του Ανόβερου έχουν καθεστώς ομόσπονδου κρατιδίου. Οι 116 μεγαλύτερες πόλεις (πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων) έχουν καθεστώς επαρχίας. Στη Γερμανία υπάρχουν τελικά 16 ομόσπονδα κρατίδια, 323 επαρχίες-αγροτικές περιοχές, 12.196 δήμοι και 116 πόλεις- επαρχίες. Οι γερμανικοί δήμοι έχουν ένα μέσο πληθυσμιακό μέγεθος ίσο με 6.690 κατοίκους. Πάνω από το 75% των γερμανικών δήμων έχει πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων, ενώ το 42% του συνολικού γερμανικού πληθυσμού ζει σε πόλεις μικρότερες των 20.000 κατοίκων. Η γερμανική Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπείται κυρίως από τρεις ενώσεις: • Την Ένωση των Γερμανικών Πόλεων και Δήμων, που εκπρο-
σωπεί το σύνολο σχεδόν των πόλεων και δήμων της Γερμανίας (www.dstgb.de)
• Την Ένωση των Γερμανικών Πόλεων, που εκπροσωπεί τις 226 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (www.staedtetag.de)
• Την Ένωση των Γερμανικών Περιοχών-Επαρχιών, που εκπροσωπεί το σύνολο των 323 αγροτικών περιοχών-επαρχιών (www.kreise.de/landkreistag)
Για τον καλύτερο συντονισμό τους όλοι οι ΟΤΑ της χώρας έχουν δημιουργήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο την Ομοσπονδιακή Συνομοσπονδία των Ενώσεων των ΟΤΑ."

Ο σύνδεσμος για το τεύχος είναι ο παρακάτω:
http://www.kedke.gr/uploads/T_124.pdf

Νομίζουμε ότι μετά τα παραπάνω έχει καταπέσει ο ισχυρισμός του δρ Μυλωνά ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι ανακριβή και καλό θα ήταν να ανακαλέσει όσα σχετικά υποστήριξε.

Η συντακτική ομάδα του ιστολογίου kakokratis.blogspot.com