23 Ιαν 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Δεν θα κάνουμε πίσω στον "Καλλικράτη"

Σε κούρσα διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων προκειμένου να πείσει τους φορείς της αυτοδιοίκησης ότι ο “Καλλικράτης” είναι εφικτός και υλοποιήσιμος επιδίδεται η κυβέρνηση. Το κρίσιμο ραντεβού ξεκινά αύριο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Μέχρι σήμερα, πάντως, ο απολογισμός του Γιάννη Ραγκούση δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικός. Τα επίσημα “ναι” για τον “Καλλικράτη” μπορεί να είναι πολλά, αλλά τα ανεπίσημα “ναι μεν, αλλά” και “θα δούμε” ολοένα και αυξάνονται.
Όλοι σχεδόν οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ, εκτός της Αριστεράς, επισήμως τάσσονται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης. Θεωρούν ότι άλλος τρόπος για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της Τ.Α. δεν υπάρχει. Όμως διατηρούν εμφανώς επιφυλάξεις για το μείζον θέμα των πόρων και των αρμοδιοτήτων και αναμένουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της στο χωροταξικό. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις διαφωνίες και προσπαθούν να ελιχθούν. Σε πρώτη φάση, επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, στις διαδικασίες, στις αρμοδιότητες και στους πόρους και ακολούθως να τεθεί το θέμα των συνενώσεων. Ήδη οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Αττικής έστειλαν διάφορα μηνύματα στην κυβέρνηση, με κυρίαρχο το εξής: “Φτωχό και αναρμόδιο ‘Καλλικράτη’ δεν δεχόμαστε”. Η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Πρέπει άμεσα να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του “Καλλικράτη”, με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ -ξεκινά αύριο στην Αθήνα και θα εξετάσει διεξοδικά το σχέδιο “Καλλικράτης”- είναι καθοριστικής σημασίας. Αν οι δήμαρχοι θέσουν κόκκινες γραμμές, όλα μπορούν -χρονικά, τουλάχιστον- να ανατραπούν. Και φυσικά, οι αντιδράσεις που θα μετρήσουν ιδιαίτερα θα είναι αυτές των πράσινων δημάρχων.

“Δεν θα κάνουμε πίσω”
Την Παρασκευή, το μήνυμα που η κυβέρνηση εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη μέσω του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη ήταν σαφές: “Οι αναγκαστικές συνενώσεις θα γίνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω στη θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας. Θα κοστολογήσουμε αρμοδιότητες και πόρους και θα προχωρήσουμε”.
Να υπενθυμίσουμε ότι με το σχέδιο “Καλλικράτης” θεσμοθετείται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία 13 αιρετών περιφερειών που “απορροφούν” τις 52 νομαρχίες. Οι 1.034 υπάρχοντες δήμοι μειώνονται σε 370 με 380 και καταργούνται περί τις 4.000 από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις -νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την άνοιξη και να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 14 Νοεμβρίου 2010. Δηλαδή, οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν με βάση τα νέα όρια και τα νέα εκλογικά σώματα που θα προκύψουν από τις συνενώσεις. Όσο για τις νομαρχιακές εκλογές, θα καταργηθούν και οι πολίτες θα ψηφίσουν για αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Δύο οι γραμμές
Δύο είναι οι γραμμές μεταξύ των πράσινων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνον. Η μία άποψη υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται μεγάλες συνενώσεις και πως το βάρος της μεταρρύθμισης πρέπει να δοθεί στις αρμοδιότητες και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η άλλη άποψη θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες συνενώσεις ώστε οι νέοι ισχυροί δήμοι να μπορούν να αναδειχτούν σε νέα περιφερειακά διοικητικά κέντρα, με ισχυρό ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Οι αντίπαλοι αυτής της άποψης θεωρούν ότι η εγγύτητα των αιρετών με τον πολίτη θα χαθεί -ότι “Τα παράπονα στον δήμαρχο” θα πάψει να ισχύει- καθώς θα μεσολαβούν η απρόσωπη γραφειοκρατία στα αστικά κέντρα και οι γεωγραφικές αποστάσεις στην ύπαιθρο. “Ο Ραγκούσης, που θέλει να γράψει το όνομά του στη μεταρρύθμιση, ας κάνει επαρχιακή αυτοδιοίκηση και όχι δημοτική”, αναφέρει πράσινος δήμαρχος, ο οποίος υπόσχεται ότι θα τοποθετηθεί ανοιχτά στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Πολλοί πάντως δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα έπρεπε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένο και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για:
Πόρους και αρμοδιότητες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος και ο ακριβής τρόπος διοχέτευσής τους. Οι δήμαρχοι είναι αντίθετοι στην είσπραξη του ΦΠΑ από τους δήμους. Δεν θα γίνουμε εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους, υποστηρίζουν, ενώ, για τις αρμοδιότητες, ζητούν οριοθέτηση και διευκρινίσεις για τις μετατάξεις υπαλλήλων.
Χωροταξία. Είναι αντίθετοι στο άτυπο παζάρι που διεξάγεται και ζητούν σαφείς κατευθύνσεις ώστε να σταματήσει η διαμάχη για μεγάλες η μικρές συνενώσεις. Μπορεί να υπάρχουν οι μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά εκφράζουν φόβους ότι θα βρεθούν προ τετελεσμένων.



Ν. Λαδόπουλος, δήμαρχος Νεάπολης

“Να βρούμε τη χρυσή τομή”

“Πέρα από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, που κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί γιατί έχουμε ένα κράτος προβληματικό, πρέπει να υπάρχουν κάποιες σταθερές ώστε η μεταρρύθμιση να αποβεί προς όφελος των πολιτών. Δηλαδή, η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινά από το ίδιο το κράτος, το οποίο πρέπει να παραχωρήσει αρμοδιότητες που σήμερα το καθιστούν αναποτελεσματικό. Αυτές πρέπει να περάσουν στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης αφού ξεκάθαρα οριστούν και κοστολογηθούν. Για τα χωροταξικά, εκτιμώ ότι πρέπει να δημιουργηθούν δήμοι που θα διαθέτουν άρτιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες και θα μπορούν να πιστοποιηθούν ως τελικοί δικαιούχοι και διαχειριστές του ΕΣΠΑ αλλά και αναπτυξιακών μοντέλων. Από την άλλη μεριά, διαφωνώ με τη δημιουργία τεράστιων πληθυσμιακών ή γεωγραφικών ενοτήτων, στις οποίες θα χαθεί η αρχή της εγγύτητας στον πολίτη. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή”.

17/1/2010 από την εφημερίδα "Μακεδονία"