18 Ιαν 2010

Βγήκαν τα μαχαίρια για το σχέδιο Καλλικράτης

Αντίθετοι με τον «Καλλικράτη» δήλωσαν από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα θετικά του και προειδοποίησε πως τυχόν ειλημμένες αποφάσεις θα βρουν τους ΟΤΑ απέναντι.

Με «κοινοτικές επιλογές» συνέδεσε τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη η Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης προέβλεψε πως θα αποδειχθεί θνησιγενής όπως και ο «Καποδίστριας», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Στα θετικά μιας αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας πως αποτελούσε και αίτημα των παραγόντων της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει casus belli η ύπαρξη ήδη προαποφασισμένων επιλογών «στο συρτάρι», με αφορμή τον αριθμό των 370 ΟΤΑ στον οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δομική αλλαγή το σχέδιο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε σειρά ερωτημάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σπουδή».

Η σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα διαφάνηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρόεδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Ο κ Σαμαράς, παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, «Καλλικράτης».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ευθέως για ένα σχέδιο που ουσιαστικά έρχεται να μιμηθεί το προβληματικό και απρόσωπο κεντρικό κράτος, που ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Από madata.gr