22 Ιαν 2010

"Φουντώνουν" στην Αχαϊα οι αντιδράσεις για τις συνενώσεις των Δήμων

Όταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου το περιοδικό «Ατζέντα», κατ’ αποκλειστικότητα, παρουσίαζε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών για τις συνενώσεις των δήμων στην Αχαΐα, ουδείς μπορούσε να προδικάσει το μέγεθος της κινητικότητας αλλά και των αντιδράσεων που θα ακολουθούσαν εκείνο το τετρασέλιδο ρεπορτάζ. Συγκεκαλυμμένα ή φανερά, οι μισοί από τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια του νομού εγείρουν ενστάσεις για την μορφή των νέων συνενώσεων και την διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη στην Αχαΐα, χωρίς, επί του παρόντος, οι αντιρρήσεις αυτές να έχουν φτάσει στο γραφείο του υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση.

Στον «χορό» των αντιδράσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ατζέντας», μπαίνουν τώρα δυο ακόμη δήμοι του νομού. Ο δήμος Ερινεού και ο δήμος Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην Αχαΐα, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι 21 σήμερα δήμοι και οι δυο κοινότητες του νομού θα συντμηθούν σε πέντε νέους και μεγαλύτερους δήμους. Στους δήμους Πατρέων, Αιγιάλειας, Καλαβρύτων, δυτικής Αχαΐας και Τριταίας. Ένα δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο θέλει την Αιγιάλεια να χωρίζεται σε δυο δήμους, τους δήμους Αιγίου και ανατολικής Αιγιάλειας. Όλα αυτά στηρίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη που κατάρτισε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) και έχει εγκρίνει η ΚΕΔΚΕ.

ΕΡΙΝΕΟΣ
Ζητούν συνένωση με την Πάτρα
Στον «χορό» των αντιδράσεων μπαίνει και ο δήμος Ερινεού, με έδρα το Λαμπίρι. Ο Ερινεός, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται να ενταχθεί στον νέο, μεγάλο δήμο της Αιγιάλειας, ωστόσο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνη την δημοτική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ατζέντας» ο δήμαρχος Ερινεού Ανδρέας Βαρνακιώτης και μέλη της δημοτικής του ομάδας θεωρούν ότι ο δήμος θα πρέπει διοικητικά να υπαχθεί στην Πάτρα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, ο Ερινεός διοικητικά ήδη είναι εξαρτώμενος από την Πάτρα. Από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ ως τις δικαστικές υπηρεσίες και το δασαρχείο, ο δήμος έχει αναφορά όχι στο Αίγιο αλλά στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Μάλιστα, ο κ. Βαρνακιώτης έχει μοιραστεί τις σκέψεις του και με άλλους δημάρχους του νομού και όταν θα έρθει η ώρα της διαβούλευσης γύρω από τον «Καλλικράτη» η πρόταση που θα προταχθεί θα είναι συνένωση του Ερινεού με τον νέο, διευρυμένο δήμο Πατρέων και όχι «προσάρτηση» στην Αιγιάλεια.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Θέλουν «μέτωπο» στον Κορινθιακό
Στον δήμο Καλαβρύτων επεξεργάζονται αυτή την περίοδο πρόταση διαφορετική από εκείνη που προβλέπει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει εν πρώτοις αποδεχθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς εξετάζει εισηγήσεις που λένε ότι ένας ισχυρός, βιώσιμος και πλούσιος σε προοπτικές δήμος Καλαβρύτων θα πρέπει να έχει «μέτωπο» στη θάλασσα. Κατά συνέπεια αντί της συνένωσης του δήμου Καλαβρύτων με τους δήμους Λευκασίου, Παίων και Αροανίας, θα αντιπροταθεί η συνένωση των Καλαβρύτων με τους παραλιακούς δήμους Διακοπτού, Αιγείρας και Ακράτας. Μάλιστα, πληροφορίες της «Ατζέντας» αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σε προκαταρκτικό στάδιο ώστε η πρόταση αυτή να υποστηριχθεί και από τους τρεις παραλιακούς δήμους της ανατολικής Αιγιάλειας.

ΑΚΡΑΤΑ
Μελέτη για τον δήμο ανατολικής Αιγιάλειας
Τώρα, μπορεί ο δήμος Καλαβρύτων να επιθυμεί πρόσβαση στον Κορινθιακό κόλπο, ωστόσο οι τρεις δήμοι της ανατολικής Αιγιάλειας (Διακοπτό, Ακράτα και Αιγείρα) σκοπεύουν να κινηθούν συντεταγμένοι με σκοπό την μεταξύ τους συνένωση, κάτι που άλλωστε δεν αποκλείει στη μελέτη του και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Ι.Τ.Α., στο εναλλακτικό σενάριο του για τις συνενώσεις στην Αχαΐα, περιλαμβάνει την πιθανότητα συνένωσης των τριών δήμων και την δημιουργία μιας νέας διοικητικής οντότητας για όλη την ανατολική Αιγιάλεια. Μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες οι δήμαρχοι των τριών δήμων, σε σύσκεψη που έγινε στην Ακράτα, αποφάσισαν να προχωρήσουν με κοινό βηματισμό αναθέτοντας μάλιστα μελέτη βιωσιμότητας ώστε και επιστημονικά να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα συνένωσης των τριών δήμων. Η μελέτη θα συγχρηματοδοτηθεί από τις τρεις δημοτικές αρχές. Σε εκείνη τη σύσκεψη είχαν πάρει μέρος οι δήμαρχοι Ακράτας Παναγιώτης Μελής, Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς και Διακοπτού Παναγιώτης Βασιλείου αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ακράτας Π. Ασημακόπουλος και στο δημοτικό συμβούλιο Αιγείρας Π. Γιαννούλης. Επίσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ακράτας Ν. Αλέφαντος, ο αντιδήμαρχος Ακράτας Φ. Σακελλαρόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελ. Χωμενίδου, Δ. Μπάμπαλης και Α. Παναγιωτόπουλος.

ΡΙΟ
Ομόφωνη απόφαση για «αυτονομία»
Από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εσωτερικών υπήρξε αντίδραση από τον δήμαρχο Ρίου Χρήστο Λιακόπουλο. Ο δήμος Ρίου προτείνεται να συνενωθεί με την Πάτρα, μαζί με τους δήμους Παραλίας, Μεσσάτιδος και Βραχνείκων, προοπτική που ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Λιακόπουλο, ο οποίος έσπευσε να θυμίσει ότι από τις 19 Μαΐου του 2008 το δημοτικό συμβούλιο Ρίου ομόφωνα έχει αποφασίσει την αυτόνομη παρουσία του δήμου ή εναλλακτικά τη συνένωση του με τον δήμο Ερινεού. «Θεωρώ εξαιρετικά θετική την αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση στη σύσταση Επιτροπής Υψηλού Κύρους και στη διεξοδική διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες πριν τη λήψη των όποιων αποφάσεων», έχει δηλώσει ο κ. Λιακόπουλος, προσθέτοντας ότι « ως δήμαρχος Ρίου, σύμφωνα με το καθήκον μου, προβάλλω την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρίου της 19-5-2008, με την οποία προτείνεται η αυτόνομη παρουσία του δήμου Ρίου στο νέο διοικητικό χάρτη ή –εναλλακτικά- η συνένωση του δήμου Ρίου με το δήμο Ερινεού. Παράλληλα, το ίδιο δημοτικό συμβούλιο έχει προτείνει την απόδοση μητροπολιτικού ρόλου στο δήμο Πατρέων, κατά το πρότυπο Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η θέση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αντίδραση απέναντι στη διοικητική μεταρρύθμιση, ούτε προκύπτει αντιπαλότητα με το δήμο Πατρέων, αφού στο πλαίσιο του μητροπολιτικού ρόλου του τελευταίου οι δεσμοί των δύο ΟΤΑ θα είναι άρρηκτοι. Άλλωστε, και η μέχρι σήμερα συνεργασία ανάμεσα στους δήμους Ρίου και Πατρών είναι στενή και εποικοδομητική».

ΜΕΣΣΑΤΙΔΑ
«Καλύτερα με Παραλία, Φαρραί, Βραχνέικα»
Διαφορετική πρόταση από εκείνη στην οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις συνενώσεις στην Αχαΐα κομίζει και ο δήμαρχος Μεσσάτιδας Θανάσης Κολιτσίδας. Η μελέτη του Ι.Τ.Α. προβλέπει συγχώνευση της Μεσσάτιδας με τον δήμο Πατρέων, μαζί με τους δήμους Παραλίας, Βραχνείκων, Ρίου και την κοινότητα Λεοντίου. Ο κ. Κολιτσίδας, από την πλευρά του, θεωρεί ότι ένας δήμος που θα αποτελείτο από την Μεσσάτιδα, την Παραλία, τα Βραχνείκα και τον δήμο Φαρρών θα είναι βιώσιμος και θα έχει προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, έχει επιφυλαχθεί να διατυπώσει τις οριστικές του κρίσεις όταν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

ΦΑΡΡΑΙ
Συζητούν συγχώνευση με Μεσσάτιδα, Τριταία
Το ζήτημα των συνενώσεων έχει απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φαρρών. Ο δήμαρχος Δημήτρης Σωτηρόπουλος αντιδρά, εν πρώτοις, στην συνένωση του δήμου με τους δήμους Ωλενίας, Δύμης, Λαρίσου και Μόβρης και αντιτείνει συγχώνευση των Φαρρών με την Μεσσάτιδα ή ακόμη και την Τριταία. Θέση που φαίνεται να απηχεί και την διάθεση των περισσοτέρων μελών του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φαρρών.

13/1/2009, από thebest.gr