17 Ιαν 2010

Ζάκυνθος: Εναντιώνεται στον “Καλλικράτη” η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι απόψεις που κατατέθηκαν στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, εντάχθηκαν σε ένα κείμενο, μέσα στο οποίο διατρανώνεται η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών απέναντι στο ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός μόνου Δήμου στη Ζάκυνθο.

Οι αιρετοί, λοιπόν, εναντιώνονται σε Κυβέρνηση και “Καλλικράτη”, τονίζοντας πως ο ένας Δήμος είναι μια αντιδημοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούν η διοικητική μεταρρύθμιση να αναβληθεί για το 2015.

Η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Το Σχέδιο του Προγράμματος «Καλλικράτης» για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως περιγράφεται στο κείμενο δημόσιας διαβούλευσης, υπολείπεται των προσδοκιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια Μεταρρύθμιση ουσίας, που να ενισχύει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Κοινωνικό και Αναπτυξιακό της ρόλο.

2. Ζητείται η απόσυρση του κειμένου που δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, η επανεξέτασή του και η υποβολή ενός νέου, που θα έχει τη μορφή σχεδίου νόμου και που θα παρουσιάζει συγκεκριμένα και αναλυτικά τις βασικές παραμέτρους της μεταρρύθμισης στη βάση των αποφάσεων του συνόλου της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ (Κυλλήνης 2007 και Αθηνών 2008).

3. Κρίνεται ότι υπάρχει εμφανής προχειρότητα στο σχεδιασμό της προώθησης της νέας αρχιτεκτονικής που θα επιχειρήσει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και είναι ορατός ο κίνδυνος το σχέδιο «Καλλικράτης» αντί να μεταρρυθμίσει το αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας, να το απορυθμίσει, πράγμα που θα αποβεί εις βάρος της ανάπτυξης και των συμφερόντων του Πολίτη.

4. Επειδή κρίνεται ότι υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες της Χώρας το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο μέρος των προϋποθέσεων και των όρων για την επιτυχή έκβαση της Μεταρρύθμισης δεν είναι δυνατόν να εξασφαλισθούν και ότι οι νέοι ΟΤΑ του Προγράμματος «Καλλικράτης», δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς ομαλά από την 1/1/2011 και θα δημιουργηθούν σοβαρότατα διοικητικά, οργανωτικά, οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα, προτείνεται:
Α) Οι επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση να γίνουν με τον υπάρχοντα αυτοδιοικητικό χάρτη Χώρας, για τους υπάρχοντες «Καποδιστριακούς» ΟΤΑ και όχι για τους νέους Δήμους του Προγράμματος «Καλλικράτης», η λειτουργία των οποίων να αρχίσει από την 1/1/2015
Β) Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» να περιλάβει τη θεσμοθέτηση τριετούς ολοκληρωμένου προγράμματος προετοιμασίας εφαρμογής της μεταρρύθμισης, έτσι ώστε οι αιρετές αρχές που θα αναλάβουν τη διοίκηση των νέων ΟΤΑ από την 1/1/2015 να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.
Γ) Στην ερχόμενη δημοτική περίοδο 2010-2014 να υπάρξει πλήρης έλεγχος και καταγραφή των οικονομικών, διαχειριστικών, οργανωτικών, εργασιακών, θεσμικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων των ΟΤΑ της Χώρας, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων τους, πρόγραμμα για την εξυγίανσή τους και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους. Παράλληλα, να τεθούν περιοριστικοί αυστηροί όροι για την αποτροπή δημιουργίας περαιτέρω οικονομικών υποχρεώσεων και ελλειμμάτων. Επιπλέον, δε, να προετοιμασθεί και να θεσμοθετηθεί ο νέος Δημοτικός Κώδικας, ο οποίος θα ισχύσει από την 1/1/2015, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατ’ εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης».

5. Σε ό,τι αφορά στο «χωροταξικό» της νέας αρχιτεκτονικής στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, θεωρείται ότι οι κυβερνητικές προθέσεις και σχεδιασμός πρέπει να αποτυπωθούν με παρρησία και ανοικτά, τεκμηριωμένες με συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ.

6. Η χωροθέτηση των νέων Δήμων, πρέπει να γίνει βάσει του κριτηρίου των ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων των «Ανοικτών Πόλεων».

7. Σε ό,τι αφορά στο Νομό Ζακύνθου, κρίνεται ότι η δημιουργία ενός και μόνο Δήμου θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που λειτουργικά ενδεχομένως να λύσει και πάντως δεν εξασφαλίζει πολιτικά την Τοπική Δημοκρατία και τη Διαφάνεια.

8. Σχετικά με το σε ποιά αυτοδιοικητική περιφέρεια, είναι επωφελές και σκόπιμο για το συμφέρον της Ζακύνθου, να ενταχθεί ο Νομός, απαιτείται να συγκληθεί το ταχύτερο σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων για να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί σχετική απόφαση.

9. Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των αιρετών αρχών της Αυτοδιοίκησης προτείνεται να επιλεγεί το σύστημα της απλής αναλογικής.

Από εφημερίδα "Ημέρα τση Ζάκυνθος" 15/1/2010