27 Ιαν 2010

Αντίθετη και η Εκκλησία με το σχέδιο «Καλλικράτης»

Καθημερινά πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Καλλικράτης» σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Μετά τους βουλευτές, τους αιρετούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και τα Δημοτικά Συμβούλια, αντίθετη στο σχέδιο συνενώσεων εμφανίζεται και η Εκκλησία, διά του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεβασμιωτάτου Σεραφείμ. Ο Άγιος Καρυστίας και Σκύρου, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, εκφράζει την αντίθεσή του στη συνένωση της Κύμης με το Δήμο Ταμυνέων, όπως προβλέπει το σχέδιο του ΥΠ.ΕΣ., ενώ προτείνει στην Επαρχία Καρυστίας να διατηρηθούν οι δήμοι: Κύμης με έδρα την Κύμη, Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι, Καρύστου με έδρα την Κάρυστο και Σκύρου με έδρα τη Σκύρο.

«Σ’ αυτούς να συγχωνευθούν -προτείνει ο Μητροπολίτης- οι υπόλοιποι δήμοι κατά την κρίσιν και αυτοδιάθεσιν αυτών. Έτσι δημιουργούνται δήμοι με ισομερή πληθυσμό, με καλό γεωγραφικό περίγυρο και με κατανομή εδρών αποδεκτών υπό όλων. Η λύσις αυτή δεν θα δημιουργήση προβλήματα, δεν θα προκαλέση αντιδράσεις, αλλά θα συμβάλη στην ομαλή λειτουργία και την καλή και άμεση εξυπηρέτησι των πολιτών και την διατήρησι της ιδιομορφίας και ιδιαιτερότητας, κοινωνικής, οικονομικής, τουριστικής κ.λπ. της κάθε περιοχής», καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Στη Θεσσαλία με κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Πιαλείων, Χρήστος Μάμαλης, Καλλιδένδρου, Κώστας Γκαμπλιώνης, Φαλώρειας, Αντώνης Ντιντής, και Κόζιακα, Κίμωνας Αναστασόπουλος, τάσσονται κατά της συνένωσής τους με το Δήμο Τρικάλων και υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού δήμου στην περιοχή. Οι διαφωνίες, όμως, δεν περιορίζονται μόνον εκεί.

Υπάρχουν και στην Οιχαλία, για την προοπτική συνένωσης με τη Φαρκαδόνα. Σε περίπτωση που επιλεχθεί ως έδρα μία εκ των δύο κωμοπόλεων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις στην άλλη. Ορισμένοι, μάλιστα, προτείνουν ως «χρυσή τομή» τον ορισμό της έδρας στο ενδιάμεσο της χιλιομετρικής απόστασης.

Εφόσον οι αντιδράσεις συνεχιστούν αμείωτες για τους επόμενους δύο μήνες, θεωρείται δύσκολο για τον κ. Ραγκούση να επιμείνει στην ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» εντός του 2010.

Περικλής Καπετανόπουλος

27/1/10 από την εφημερίδα "Απογευματινή"