19 Ιαν 2010

Πρώτο πειραϊκό «Όχι» στον «Καλλικράτη»

Η πρώτη σοβαρή αντίδραση στο σχέδιο «Καλλικράτης» για την συνένωση και τον περιορισμό του αριθμού των δήμων της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση, εξεδήλωσε απ’ τον Πειραιά, ο δήμαρχος Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης.

Ο κατά τεκμήριον πιο επιτυχημένος δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (εκλέγεται συνεχώς απ’ το 1994 και κάθε φορά επιτυγχάνει μεγαλύτερο ποσοστό απ’ την προηγούμενη εκλογή του!), με δηλώσεις του στην «Αυγή της Κυριακής», έθεσε πολύ αυστηρές οικονομικές προϋποθέσεις για να συνεναίσει στην υιοθέτηση του σχεδίου «Καλλικράτης».

Μαζί με ένα «κύμα» δημάρχων που αντιδρούν στον «Καλλικράτη», το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκίνησε την Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, πέραν των άλλων, θέτει ένα σαφές οικονομικό πλαίσιο, μόνο εντός του οποίου θα μπορούσε να νοηθεί η υιοθέτηση του σχεδίου συνενώσεων των δήμων. Επιπλέον ο Γ. Ιωακειμίδης, διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις στην προοπτική ενσωμάτωσης μικρότερων, αλλά οικονομικά υγειών δήμων, σε μεγαλύτερους και οικονομικά χρεωκοπημένους. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ευνόητο ότι οι πολίτες των μικρότερων δήμων θα κληθούν να «πληρώσουν τα σπασμένα» της αποτυχίας δημοτικών αρχών άλλων δήμων.

Το παράδειγμα του ίδιου του δήμου Αγ. Γιάννη Ρέντη, είναι από την άποψη αυτή χαρακτηριστικό : πρόκειται για έναν δήμο, το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όχι μόνο οικονομικά υγιή (το ταμείο του έχει πλεόνασμα!), αλλά και υπόδειγμα στην υιοθέτηση καινοτομιών και την προβολή και εφαρμογή κοινωνικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Και όλα αυτά, παράλληλα, με μια διαρκώς αυξανόμενη αξία της γης εκεί – άρα και των περιουσιών των κατοίκων του. Οι σχεδιασμοί λοιπόν, που θέλουν την ενσωμάτωση του Ρέντη είτε στον δήμο Πειραιά, είτε στον δήμο Νίκαιας, θα είναι, ως εκ τούτου, καταστροφικοί για τους δημότες του και θα φαλκιδεύουν την αναπτυξιακή πορεία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 16 τουλάχιστον χρόνια στον δήμο. Σημειώνεται ότι και οι δύο όμοροι μεγάλοι δήμοι, αν και με διαφορετικού προσανατολισμού δημοτικές αρχές, είναι καταχρεωμένοι εδώ και πολλά χρόνια, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο είναι τόσα πολλά, που μοιραία θα «εξαχθούν» στο μικρότερο, αλλά οικονομικά υγιέστατο και διοικητικά ισχυρότατο, δήμο Ρέντη. Με αποτέλεσμα, ο συνήθως ψύχραιμος Γ. Ιωακειμίδης, να δηλώνει ότι θα αντιταχθεί «φανατικά» στην προοπτική ενσωμάτωσης του δήμου του σε κάποιον απ’ τους όμορους αυτούς δήμους.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι παραπάνω δηλώσεις πρέπει να ηχούν ως «καμπανάκι» για την τύχη του σχεδίου «Καλλικράτης», οι κυοφορούμενες αλλαγές του αυτοδιοικητικού χάρτη, προκαλούν ζυμώσεις και στον Πειραιά. δήμαρχοι των σημερινών δήμων, αλλά και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που διατηρούν φιλοδοξίες εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, βρίσκονται σε διαρκής ζυμώσεις, καθώς οι σχεδιαζόμενες συνενώσεις απαιτούν νέες συμμαχίες, εξασθενίζουν ισχυρές μέχρι πρόσφατα υποψηφιότητες, και βάζουν «νέους παίκτες» στο παιχνίδι.

Δευτέρα, 18 Ιαν. 2010
Από portnet.gr