23 Ιαν 2010

Οι «αντάρτες» του «Καλλικράτη»

Ερχονται στο προσκήνιο οι αντιδράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας

O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πέρασε με επιτυχία την πρώτη δοκιμασία του «Καλλικράτη»: με το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε και κυρίως με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος κατόρθωσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να μετριάσει τις αντιδράσεις, οι οποίες ως τώρα υπήρξαν σποραδικές και υποτονικές. Η δημοσιοποίηση όμως, εντός του Φεβρουαρίου, της χωροταξικής κατανομής των 370 νέων δήμων, όπως έδειξε και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς θα φέρει στο προσκήνιο τα «αντάρτικα» που έχουν ήδη αρχίσει να συγκροτούνται απέναντι στη διοικητική μεταρρύθμιση και καλύπτονται πίσω από «αστερίσκους» στο κείμενο της διαβούλευσης.

Ο κ. Ραγκούσης κατόρθωσε, κατ΄ αρχάς, να αποσπάσει τη συγκατάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων, των δημάρχων και των νομαρχών, παρά τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις διατύπωσαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους καταστήσει «συνδιαμορφωτές» του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η στήριξη προς τον νέο θεσμό δεν μειώνεται από τις 10 προϋποθέσεις που τίθενται στην απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ- υπήρξε καρπός της συνεργασίας των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ- οι οποίες έχουν σχέση κυρίως με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, την οικονομική στήριξη των νέων ΟΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση και το χωροταξικό. Ο «Καλλικράτης», κατά δεύτερο λόγο, αντιμετωπίζεται θετικά από την κοινή γνώμη, όπως καταδεικνύουν τα πάνω από 1.000 σχόλια και απόψεις πολιτών που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών(www.ypes.gr). Οι πολίτες μάλιστα ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και σε άλλους κρίσιμους τομείς του κράτους.

Π αρά ταύτα, ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα πρέπει να υπερβεί παγιωμένα επί δεκαετίες συμφέροντα, να συγκρουστεί με μικροπολιτικές επιδιώξεις και να διαλύσει τοπικιστικές αντιλήψεις, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν είναι άνευ σημασίας το ότι την επομένη των δημοτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου 2010, 664 νυν δήμαρχοι, 20 κοινοτάρχες, 57 νομάρχες και έπαρχοι και δεκάδες χιλιάδες αυτοδιοικητικά στελέχη θα πάνε στο σπίτι τους. Επιπλέον καταργούνται περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα που ανήκουν σήμερα στους δήμους. Ο στρατός των κομματικών στελεχών που παραμένουν στο περιθώριο, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να αντιδράσει έντονα στην επικείμενη μεταρρύθμιση. Τις αντιδράσεις αυτές ευνοούν και οι τοπικιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται ήδη σε ορισμένες περιοχές.

Ε ίναι ενδεικτικό ότι μόνο 22 από τους 122 δήμους και κοινότητες της Αττικής είχαν δηλώσει στο παρελθόν την πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις. Ταυτόχρονα, προτού ακόμη ανακοινωθούν τα χωροταξικά όρια των νέων δήμων, πολλοί δήμαρχοι σήκωσαν τις σημαίες της αντιπαράθεσης. Κατά των συνενώσεων τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος και Θρακομακεδόνων Θέμης Οικονόμου . «Οχι» λέει το Χαϊδάρι σε τυχόν συνένωσή του με την Αγία Βαρβάρα, ενώ αντίθετος εμφανίζεται και ο Δήμος Ελληνικού. «Είμαστε υπέρ κάθε μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας,αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε τη λογική του “κολάζ”, που επιχειρεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της πόλης μας» τονίζεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου.

Μ ε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς τού ζητεί να μην προχωρήσει στη συνένωση του Δήμου Κύμης και τον Δήμο Αλιβερίου. Ο κ. Θωμάς απέστειλε μάλιστα στον κ. Ραγκούση και ψήφισμα των κατοίκων με το οποίο τάσσονται κατά της συνένωσης, ενώ με επιστολές τους δηλώνουν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής Ευβοίας του ΠαΣοΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης , ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και πρώην νομάρχης Ευβοίας Λάζαρος Κυρίζογλου κ.λπ. Οι δήμαρχοι και οι τοπικοί παράγοντες δεν αποτελούν τη μοναδική εστία αντίστασης στον «Καλλικράτη». Το πρώτο «αγκάθι» για τον κ. Ραγκούση παραμένει η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων και κυρίως των περιφερειών. Ηδη νυν νομάρχες που επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο νέο διοικητικό σχήμα, κατηγορούν τους δημάρχους ότι θέλουν να αποψιλώσουν από αρμοδιότητες τις υπό σύσταση περιφέρειες. Η προτροπή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς, από την άλλη πλευρά, να δώσουν αρμοδιότητες στις νέες περιφέρειες δεν θα έχει, όπως όλα δείχνουν, ευνοϊκή απήχηση.

Πανίσχυροι οι περιφερειάρχες
Η κυβέρνηση, όπως έχει αφήσει να διαφανεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα αποδεχθεί τις προτεινόμενες και από πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων των δήμων και των περιφερειών. Παραμένει αμφίβολο όμως αν η επιλογή αυτή κατευνάσει τις αντιδράσεις κυρίως βουλευτών και κομματικών παραγόντων που θεωρούν ότι τίθενται στο περιθώριο. Οι περιφερειάρχες μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα εκλέγονται άμεσα από τον λαό με το 50+1% των ψήφων, καθίστανται πολιτικά πανίσχυροι και αποκτούν το στάτους υπερυπουργού. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί δυσαρέσκειες, γκρίνιες και αμφισβητήσεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ακόμη και δήμαρχοι που συμφωνούν με τον «Καλλικράτη», ανακαλούν στην τάξη βουλευτές που αντιδρούν, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να περιοριστούν στον ρόλο τους, που είναι να νομοθετούν και όχι να παρεμβαίνουν στις τοπικές υποθέσεις». Οι αντιδράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν μετά και τη δημοσιοποίηση του νέου εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να συμπέσει χρονικά με τη διαβούλευση για τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων.

24/1/2010 από την εφημερίδα "Το Βήμα"