25 Ιαν 2010

Σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική το σχέδιο «Καλλικράτης»

Το «όχημα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη «λεωφόρο της Ευρώπης», δεν κινείται μόνο με αργή ταχύτητα λόγω έλλειψης καυσίμων, αλλά και σε… αντίθετη κατεύθυνση!.. Και το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι τρανή απόδειξη.

Ο «Καλλικράτης» προβάλλεται ως το μεγάλο όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τις βασικές προϋποθέσεις, αν όχι η κυριότερη, είναι η συνένωση των δήμων.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), χαρακτήρισε τολμηρή δομική αλλαγή το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Και υποστήριξε πως με το νέο σύστημα οι νέοι δήμοι θα λειτουργούν με καθεστώς διαφάνειας και εγγυημένης αξιοκρατίας απαλλαγμένοι από τη διαφθορά. «Από την πρώτη Γενάρη του 2011, η αυτοδιοίκηση θα λειτουργεί με εγγυημένη διαφάνεια και λογοδοσία. Απαλλαγμένη και από την καχυποψία διαφθοράς.

Εισάγεται η διαδικασία διαβούλευσης και νέοι θεσμοί, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι νέοι δήμοι θα έχουν ως εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική συνοχή και ειρήνη», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, για το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει 13 αιρετές περιφέρειες, περί τους 370 δήμους και 7 γενικές διοικήσεις.

Οι ενστάσεις είναι αρκετές και δεν αφορούν μονάχα στη χρηματοδότηση. Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι η αναλογία κατοίκων και δήμων. Κι αυτό γιατί η ευρωπαϊκή πρακτική δείχνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι, μάλιστα, και λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την απορία πώς είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από όλη την Ευρώπη.

Κι επειδή οι αριθμοί συνήθως αποκαλύπτουν την αλήθεια, είναι αποδεδειγμένο πως σε όλες σχεδόν της χώρες της Ευρώπης η αναλογία κατοίκων και δήμων συνεχώς μειώνεται. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ωστόσο, η αναλογία… αυξάνεται.

Για παράδειγμα:

Στη Γαλλία υπάρχουν 36.684 δήμοι, με μέσο όρο 1.720 κατοίκους ανά δήμο.

Στην Ισπανία υπάρχουν 8.110 δήμοι, με μέσο όρο 5.430 κατοίκους ανά δήμο.

Στη Γερμανία υπάρχουν 12.431 δήμοι, με μέσο όρο 6.690 κατοίκους ανά δήμο και
στην Ιταλία υπάρχουν 8.101 δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατοίκους ανά δήμο.

Στην Ευρώπη των 15 χωρών, αφού τα στοιχεία είναι από το 2007, υπάρχουν συνολικά 73.012 δήμοι με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά δήμο. Και η Ελλάδα, σήμερα, έχει 1.034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μέσο όρο 10.200 κατοίκους ανά δήμο. Είμαστε, δηλαδή, ήδη σε πληθυσμιακή «υπερσυμπύκνωση» του μέσου όρου πληθυσμού ανά δήμο, όπως επισημαίνουν πολλοί δήμαρχοι.

Με την πρόταση των 370 δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500 κατοίκων ανά δήμο. Κι αν προσθέσει κάποιος ότι:

1) Στη Γαλλία το 95% των δήμων έχει πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
2) Στη Γερμανία το ποσοστό βρίσκεται στο 75%.
3) Στην Ισπανία, το ποσοστό είναι στο 85%.
4) Στην Ιταλία, στο 71% και
5) στη Φινλανδία στο 50%, τότε εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι η πρόταση για 370 δήμους με αναλογία 28.500 κατοίκων ανά δήμο είναι τουλάχιστον αν αντίστοιχη με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η αντίδραση για την κατάργηση μικρότερων, αλλά βιώσιμων δήμων με σκοπό τη συνένωσή τους.

24/1/2010 Δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή"